21. yüzyıl usulü kıyafet balosu

Güncelleme Tarihi:

21. yüzyıl usulü kıyafet balosu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2012 00:00

Bütün dünyada çılgınlık halindeki Cosplay, yani fantastik karakterlerin kıyafetlerine bürünme eğlencesi Türkiye’yi de sardı. Prenses, korsan ya da Dalton... Artık hepsi demode. Türkiye’nin her yerinden Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampüsünde biraraya gelen fantastikseverler günümüzde kıyafet balosunun ne anlam taşıdığını anlattı.

Haberin Devamı

Genellikle ABD’de Comic-con gibi uluslararası organizasyonlarda karşımıza çıkan görüntülere artık Türkiye’de de rastlanıyor. Bunun son örneği  geçen haftalarda İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampüsündeki Kontakt-2 etkinliğiydi. Kendilerine ‘Alt Kültür Topluluğu’ diyen üniversiteli gençlerin düzenlediği etkinliğe ağırlıklı olarak Yıldız Teknik, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Yeditepe, Koç, İstanbul üniversitelerinden bilimkurgu ve fantazya kulüplerine üye yaklaşık 1500 öğrenci katıldı.
Gençlerin büyük bölümü film, oyun, anime-manga serisi, çizgi roman, kitap karakterinin kostümüne bürünmüştü. Bilgisayar oyunları firmaları da bu vesileyle hem kendi yaptıkları oyunları hem de dünyaca ünlü bilgisayar oyunlarını bu etkinlikte ziyaretçilere sundu. Fantastik edebiyat adına da önemli gelişmeler tartışıldı. Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) üyesi yazarlar, editörler, çevirmenler ve çizerler de etkinlikte yer aldı.
Doğan Kitap başta olmak üzere, çeşitli yayınevleri fantastik kurgu, bilimkurgu ve çizgi roman türündeki kitaplarını ziyaretçilere tanıttı. Zincir zırh yapımı, origami, GO oyunu standı, aikido standı ve Tirendaz Türk Okçuluğu stantlarında ziyaretçilere teknik ve pratik bilgiler verildi.
Kontakt, adını etkinlik anlamına gelen convention kelimesine gönderme olan ‘kon’ hecesiyle, Alt Kültür Topluluğu adlı gönüllü ekibin kısaltması ‘takt’ın birleşiminden alıyor. Amaçları fantastik kültürün gelişmesine katkıda bulunmak. Ülkemizde 2000’den beri yayılmaya başlayan fantastik kültürün gönüllüleri, resmi bir oluşum olmayan Türkiye Alt Kültür Topluluğu  adı altında bir araya geliyor.

Haberin Devamı

KOSTÜMLERİ KENDİM DİKİYORUM

İlk kez 2006’da bir etkinliğe kendi diktiğim kıyafetle katıldım, çok beğenildi. Daha sonra arkadaşlarımın önerisiyle, bir Japon çizgi dizisinden bir karakterin kılığına büründüm. Bu yarışmada League of Legends’deki Ahri the Nine Tailed Fox karakteri, yani dokuz kuyruklu tilki uğurlu geldi.

21. yüzyıl usulü kıyafet balosu

Haberin Devamı

COSPLAY NEDİR

Cosplay; İngilizce ‘costume’ ve ‘play’ kelimeleri kullanarak oluşturulmuş, manga, anime ve oyun karakterleri gibi giyinmeye ve davranmaya dayalı bir Japon alt kültürü. Aksesuvarlar kullanılarak anime ve manga karakterlerinin taklit edildiği kostüm sanatı genellikle Japonya ve Doğu Asya yapımlarından etkileniyor. Fantezi, drama, büyü, aşk gibi konuları içeren tüm anime ve mangalar cosplay konusu olabiliyor. Cosplay kostümlerini diğer kostümlerden ayıran fark çizgilerden kurgulanarak hayata geçirilmesi. Cosplay yapan kişilere Cosplayer deniyor.

YARIŞMANIN BİRİNCİSİ ELİF ÖZKAYA

Dokuz kuyruk taktı Londra’yı kazandı

Kontakt festivalinde bir de kostüm yarışmayı yapıldı. Bu yarışma birincisinin İngiltere’de yapılacak olan Eurocosplay Avrupa yarışmasına katılacak. Yarışmayı Elif Özkaya (27) kazandı. Londra’daki yarışmada ülkemizi temsil edecek olan Özkaya, İstanbul doğumlu. Kadıköy Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirmiş. Bugüne kadar altı kitap çevirmiş, halen çeviri yapmaya devam ediyor. Boş zamanlarınıysa bilgisayar ekranı başında geçiriyor: “Bol bol internette gezip, bilgisayar ve konsol oyunları oynuyorum. Bu da bana çok keyif veriyor” diyor. Bu oyunlara kafasını o kadar takmış ki, oyun karakterlerinin kıyafetleriyle arkadaş partilerine katılmış. “Bu deneyimler beni bu yarışmaya taşıdı” diyerek gururlanıyor: “Küçük yaşlardan beri okumaya çok meraklıyım. Kurmacayla ilgili her şey, ilgimi çekiyordu. Bunun doğal bir uzantısı olarak, rol yapma oyunlarıyla da ilgilenmeye başladım. Doğaçlama, etkileşimli hikâye yazma olarak özetleyebileceğimiz bu oyunlar, zamanla en sevdiğim hobilerden biri haline geldi.
2005’te İstanbul Üniversitesi Bilim Kurgu ve Fantezi Kulübü’nün kurucu üyelerinden biri oldum. Rol yapma oyunlarına büyük bir zevkle devam ediyorum ve düzenlenen etkinliklere katılıyorum.”

Haberin Devamı

ŞİZOFREN DEĞİLİZ

Destan Sarıoğlu (20) Sypha Belnades adlı vampir avcısının kostümünü giyiyor. Günde iki-üç saat konsol oyunu oynuyor. Bu hazırladığı üçüncü giysi. “Bir karaktere bürünüyoruz ama kendimizi asla o zannetmiyoruz. Biz şizofren değiliz.”

BEYAZ LENSLİYİM

Ertunç Ertav (26) kostümlü partiler organize ediyor. Batman kostümünü kendisi dikmiş. Gözlerine beyaz lens taktığını anlatıyor: “Bu lenslerle çevremi yüzde 50 beyaz görüyorum. Yüzümün kalıbını da aldırıp o kalıba göre lastikten bir maske yaptım. Pelerinimi de kendim diktim.”

FİLMDE OYNADIK

Gülce Öztürk (21) üç yıldır ağırlıkla Japon animasyon karakterlerinin kostümlerini dikiyor ve giyiyor. Hatta iki arkadaşıyla birlikte bu kıyafetiyle bir kısa filmde bile rol almış. Kostümü, Tsubasa Chanicle adlı oyundaki Sakura Hime adlı prenses karakterine ait.

Haberin Devamı

6 YILLIK PROFESÖR

Mehmet Korman (24) profesör kostümünü kendi yaratmış: “Stean Punk adlı profesör, buharlı makinelerin bulunduğu 1800’lerde yaşamış. Altı yıldır bu kostümle partilere gidiyorum. Herkes beni böyle tanır. En büyük destekçim kız arkadaşım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!