2010 yılının manavı

Güncelleme Tarihi:

2010 yılının manavı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2005 01:31

‘Manav Ahmet’e hepatit B aşılı patatesler gelmiş. Çocuklara alsak...’ ‘Oğlum, ben sana multi-vitaminli olmayan elmalardan yeme demedim mi? Zaten zorla yiyorsun, bari bir işe yarasın...’

Bizler erik ile şeftali arasındaki nektarine yeni alışmışken, kokteyli andıran birçok yeni meyve sebze, yakında manav raflarına çıkmaya hazırlanıyor. Çaprazlama tekniğiyle üretilen, erik, kayısı, şeftali, kiraz tatlarını buluşturan portakal büyüklüğündeki Hk4, çekirdeksiz karpuz, kokusuz mor karnıbahar şimdiden hazır. Bilim adamları, hepatit B aşısı içeren patates için çalışıyor. Yani yakın gelecekte, çevrenizden yukarıdakine benzer konuşmalar duyarsanız sakın şaşırmayın. İşte önümüzdeki 5 yıl içinde manavlarda rastlayacağımız yeni ürünler. 2010 yılının manav tezgahı.

TATLI MISIR

Nişastadan çok şeker içeren mısırları 10 dakikada pişirip, afiyetle yiyeceğiz. Üstelik şimdikilerden daha lezzetli olacak.

MOR KARNIBAHAR

Pişirilirken çıkardığı o dayanılmaz koku var ya. Artık olmayacak. Ayrıca her türlü renkte üretilebilecek. Mor olanı yetiştirildi bile. Niye mi mor? Çünkü mor karnıbahar, normalinden 200 kat fazla vitamin içeriyor ve içinde antikanserojen maddeler bulunuyor. Üstelik yine normal olanı 800-1200 gram gelirken, morların ağırlığı 3 kilo 250 grama kadar çıkabiliyor. Çerkezköylü çiftçi Mehmet Koç, Türkiye’de mor karnıbahar yetiştirebilen üreticilerden.

METRELİK SALATALIK

Bir tane soyup bütün salataya onu doğrayabileceksiniz. Ziraat Mühendisi İlyas Çolak, Sinop’ta Amerikan salatalığı denilen, yarım metre uzunluğunda salatalıklar yetiştirdi. Fide satışına başladı. Yakında ürünler geniş kitlelere ulaşır.

GARANTİLİ KAVUN

Artık kavunun dibini koklamanıza gerek kalmayacak. Çünkü, geleceğin manavı, size göğsünü gere gere tatlılığı üreticisi tarafından ‘garanti’ edilmiş, şeker oranı yüksek kavunlar satacak.

SÜRPRİZSİZ BİBER

Biberler ya acı olacak ya tatlı. Üretici de, satıcı da, alıcı da bunu bilecek. Eve gelince kötü sürpriz yok. Üstelik bu biberler C vitamini deposu olacak.

KÖŞELİ DOMATES

Köşeli karpuz üreten Japonlar’a inat, Türk çiftçisi köşeli domates yetiştireli çok oluyor. Üstelik farklı lezzetlerdeki domatesler arasında seçim yapacaksınız. Et yemeklerine ayrı, zeytinyağlılara ayrı, salatalara ayrı domates geliyor.

ÇEKİRDEKSİZ KARPUZ

Birkaç yıl sonra çekirdekli olanını arar olursanız şaşırmayın. Çünkü her yerde çekirdeksiz karpuz satılmaya başlanacak. Bizden de Adanalı üretici Yalçın Özgünay, uluslararası bir firmanın yardımıyla, sarı, çekirdeksiz ve şeker oranı yüksek karpuz yetiştirdi. Köşeli olanlarını sağda solda görmüşsünüzdür bile.

DEV TURP

Herhalde bu en çok yemek fabrikalarının işine yarayacak. Toptan alım gibi bir şey. Tokat Niksar’da emekli öğretmen Faruk Sükan da bahçesinde dört kiloluk kırmızı turp yetiştirmeyi başardı. Yakında yaygınlaştığında kiloyla değil adetle turp almaya başlayacağız.

KOKTEYL MEYVE

Ne kayısı ne şeftali. Ne erik ne kiraz. Ama aslında hem erik hem kiraz, hem kayısı hem şeftali. Yakında manavınıza gidip, bardan kendinize bir kokteyl ister gibi meyve isteyeceksiniz. ‘Manav efendi, bana öyle bir şey ver ki, içinde şu şu tatlar olsun.’ Türkiye’de de şimdiden gerçekleşti hatta. İnşaat mühendisi Hasan Keçebaş, çiçekte aşılama yöntemiyle, dört ayrı meyvenin (erik, kiraz, kayısı, şeftali) tadını bir araya getiren meyve geliştirdi. Hk4 adı verilen meyve, portakal büyüklüğünde ve çekirdeği kiraz çekirdeğine benziyor. Yerken dördünün de tadını alabiliyorsunuz.

DÜNYA BUNLAR ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Vitaminli, antioksidan ya da aşı içeren ürünler geliştirmek üzere çalışmalar devam ediyor. Amaç, gelişim yetersizliklerini önleme, hastalıkları geciktirme ya da önleme, vitamin-mineral emilimini çoğaltma. Bu arada bazı meyve ve sebzelerin yenmesiyle oluşan alerjilerin yok edilmesi de çalışmaların amaçları arasında. Ancak bunların tezgahlara ulaşabilmesi zaman alacak. Çünkü zararlı olmadıklarının kesin olarak ispatlanması gerek. İşte bunlardan üç ürün:

HEPATİT B AŞILI PATATES: Deneme üretimiyle yapılan deneylerde, özel patatesi yiyenlerin yüzde 60’ında virüse karşı bağışıklık gelişti.

ALTIN PİRİNÇ: Dünyada ‘golden rice’ yani altın pirinç olarak bilinen A vitamini zengin pirinç üretimine ilişkin çalışmalar sürüyor. Bu pirinç, kullanılabilir hale gelirse, özellikle açlık çeken ülkelerdeki çocukların gelişimi için çözüm olması bekleniyor.

ANTİOKSİDAN MISIR: Antioksidan ve E vitamini çoğaltılmış, bir anlamda gençleştirici mısır üzerinde de denemeler sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!