20. yıl graffitileri

Güncelleme Tarihi:

20. yıl graffitileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 00:00

Bu yıl 20’nci yaşını kutlayan Power FM İstanbul içinde 10 ayrı lokasyonda, 10 ayrı graffiti sanatçısıyla çalışarak megaboardları boyatıyor. 3 Temmuz’a kadar sürecek etkinlik için Power Group’un yönetim kurulu başkanı Cem Hakko ve çoğu kaldırım ve duvarları izinsiz boyadığı için ‘illegal sanatçı’ olan bu yüzden de kimliğini gizleyen graffiticilerle buluştuk

Haberin Devamı

Gençlerin tabiriyle ‘yıkılıyor’
CEM HAKKO

Sanata yakınlığımız ve daha canlı bir şeyler yapma istediğimizle bu sene ‘10 graffiti ve 10 mekân’ projesi doğdu. Graffiti de tıpkı radyolar gibi özgün ve kendini ifade eden bir sanat. Türkiye’nin en iyi sanatçıları arasından seçim yaptık. Çıkan işlere baktığımda gençlerin tabiriyle “Yıkılıyor” diyebilirim. Etkinlikler İstanbul’un farklı noktalarında devam ediyor. Amacımız Çırağan’dan başlayarak Bebek’e kadar bütün graffitileri megaboardlarda sergilemek.

Anlaşılabilir şeyler çiziyorum
FUNK (25)

Asıl adımı söylemiyorum ama lakabım en sevdiğim müzik türü olduğu için funk. Mimarlık bölümünden yeni mezun oldum. Resim yapmayı hep severdim. Ortaokul yıllarında bir parkta gördüğüm graffitiyle bu işe başladım. Belediyeden izin alınan duvarlara çizimler yapıyorum. Sokaktan geçen insanların da anlayabileceği şeyler çizmeye özen gösteriyorum. İşlerimin göze batması için sıcak renkler kullanıyorum. Graffiti kızların ilgisini çekebiliyor ama bu yöntemle hiç kız tavlamadım. Zaten bence graffiti hepsinden daha güzel bir kız.

Haberin Devamı

Dayak yiyip kovalandım
LEO (24)

Asıl adım İbrahim Kurtuluş. Lakabım Leonardo Da Vinci’den geliyor. 13 yıl önce abim hip-hop kültürüyle ilgiliydi. Onların dinledikleri albümlerin kapaklarındaki graffitileri görerek bu işe merak sardım. Şimdi bir tekstil firmasında tasarım bölümünde çalışıyorum. İşten çıkar çıkmaz duvarları boyamaya başlıyorum. Genelde karakter desenleri üzerinde yoğunlaşıyorum. İllegal işler de yaptım, bu yüzen dayak yiyip kovalandım bile ama artık çok illegal çalışmıyorum.

Gölge efektleri seviyorum
CHOMA (26)

Asıl adım Murat Bulut. Trabzonluyum. Lakabım Choma çünkü bu harfleri bir araya getirmek hoşuma gidiyor. 10 yıldır grafiti yapıyorum. Şehrin duvarlarında gördüğüm az sayıdaki graffitiyi takip ederek başladım. Işık ve gölge efektleri yapmayı seviyorum. Asla sanıldığı gibi underground bir yaşantım olmadı. Kendi halinde mazlum biriyim. Genelde legal işler yapıyorum ama graffiti ruhunu kaybetmemek için arada yaramazlıklar yaptığım da oluyor.

Haberin Devamı

Ailem beni satanist sandı
HERO (23)

İstanbul’da yaşıyorum adım Yiğit. Kahraman anlamına geldiği için Hero imzasını kullanıyorum. Yaklaşık 10 yıldır graffiti yapıyorum. Ailem ilk zamanlarda bu işi yapmama karşı çıktı. Beni satanist olmak gibi şeylerle suçluyorlardı. Zamanla bunun sadece bir sanat olduğunu, bazı şeylerin görüldüğü gibi olmadığını anladılar. Benim tarzım karikatürize ve üç boyutlu figürler ve karakterler. Graffiti benim tek geçim kaynağım. Kurumsal firmalarla da iş yapıyorum ve dünyaca ünlü firmalarla çalışıyorum.

Sergi değil sokak sanatçısıyım
HURE (25)

Adım İlyas, İstanbul’da yaşıyorum. Harflerini sevdiğim için Hure imzasını kullanıyorum. 13 yıldır graffiti yapıyorum. Ailem başlarda beni satanist zannediyordu. Son altı-yedi yıldır onlar da bana destek veriyor. Sürekli kullandığım bir renk yok. Sergi değil sokak sanatçısıyım. Graffitinin illegal boyutu olduğu için kendimi saklamak zorundayım. Zorunda kalmadıkça ismimi ve fotoğrafımı kullanmıyorum.

Haberin Devamı

Underground yaşamıyorum
TEXAS DRY

Adımı ve yaşımı açıklamak istemiyorum. Bu işe graffiti dergileri, filmler ve internette gördüğüm işlerden etkilenerek başladım. Yaklaşık yedi-sekiz yıldır boyuyorum. Simple harfler ve genelde sarı, yeşil ve kırmızı renkleri kullanıyorum. Underground yaşamıyor ve o tipleri de sevmiyorum. Kesinlikle illegal çalışmıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!