GeriKelebek 1800’lerden bugüne
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

1800’lerden bugüne

Bugün Dünya Kadınlar Günü. Aslında Kadınlar Günü’nün çıkış noktası 200 yıl önceye dayanıyor. New Yorklu kadın işçilerin çalışma şartlarından memnun olmadıkları için başlattıkları grevde birçok kadın işçi çıkan yangında ölüyor. Fakat bu grev dalgası büyük bir hızla yayılıyor ve kadınlar çalışma şartlarının iyileşmesi için mücadeleye devam ediyorlar. Ve 1909 yılında yine Amerika’da kadın işçiler tarafından yapılan grev sonuç veriyor. Kadınlar kürtaj olma hakkı, hamile işçilere özel şartlar gibi iyileştirmeler elde ediyorlar. 1917 yılının 8 Mart günü çok büyük bir grev daha yapılıyor ve 1921’de 8 Mart resmen Kadınlar Günü oluyor. Ben de tüm kadınların Kadınlar Günü’nü kutluyorum.Balığı satın aldıktan hemen sonra temizleyip yıkayarak kurulayın ve buzdolabında saklayın. Yufkalı kabak suflesi6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 adet hazır yufka3 adet orta boy kabak1 çay kaşığı tuz, karabiberSosu için4 su bardağı süt1 çay bardağı yoğurt3 adet yumurta2 yemek kaşığı bitkisel margarinn Öncelikle, sosu hazırlamak için; süt, yoğurt, yumurta ve ılıtılmış margarini büyük bir cam kaseye aktarıp mikserle 3-4 dakika kadar çırpın. Öte yandan, kabuklarını kazıyıp rendenin iri gözünde rendelediğiniz kabakları başka bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirin. Yufkayı didikleyerek kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara ayırdıktan sonra kabağın üzerine ilave edin. Şimdi, bu yufkalı karışıma, hazırladığınız sütlü harcı ekleyip karıştırın. Kenarları yüksek orta boy bir fırın kabını sıvıyağla yağlayıp karışımı içine aktararak üzerini kaşıkla düzeltin. Kabın üzerini streç filmle ya da alüminyum folyoyla kapatıp buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bir saat kadar bekletin. 175 dereceye ayarlı fırında en az 30-35 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.Neskafeli krem karamel12 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 90 dakikaMalzeme listesi7 adet yumurta7 su bardağı süt1 su bardağı toz şeker1 yemek kaşığı neskafe1 paket vanilyaKaramel sos için1 su bardağı toz şekern Yumurtalar ve toz şekeri derin bir kapta 5 dak. çırpıp vanilyayı ilave edin. Neskafeyi 1 yemek kaşığı ılık suda eritip, yumurtalı karışıma ekleyin. Sütü de ekleyip 5 dak. çırptıktan sonra, karışımı bekletin. Karamel sosu; toz şekeri teflon tavaya aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırın, kısık ateşte ağda kıvamına gelen karamel sosu ocaktan alıp cam kaselere paylaştırın. Karamel sos çabuk donar. Soğuk bir yerde 30 dak. bekletin. Çırptığınız sütlü karışımı üzerlerinde kaplara paylaştırın. Kenarları yüksek bir fırın tepsisine dizin. Kalıpların içine su kaçırmadan tepsiye yarısına gelecek kadar sıcak su koyun. 170 dereceye ayarlı fırında 90 dak. pişirin. Suyun içinden alıp soğuması için bir gece buzdolabında bekletin. Servis yapmadan 5 dak. önce karamelleri buzdolabından çıkarıp, hafifçe sallayarak ve bıçakla kenarlarını oynatarak ters çevirin. Karamel sosla süsleyin.