GeriKelebek 170 yıllık bira festivali: Oktoberfest
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

170 yıllık bira festivali: Oktoberfest

1810’da Bavyera veliahtı Prens Ludwig’in düğününde halk için bir at yarışı düzenlendi. Bu halk içindi, ama hiçbir ikramda bulunulmamıştı. Bu uygulama 1815’te değişti ve herkese bira dağıtıldı. Alman halkı için işte şimdi festival, kimliğine kavuşmuştu. Her yıl eylül ayının son cumartesi başlayan festival ekimin ilk pazarı biter. Festival, Münih Belediye Başkanının saat 12.00’de bir bira fıçısına musluk takıp bardağını doldurmasıyla açılır. Festival boyunca ortalama 5 milyon litre bira tüketilir. Biralar sadece bir litrelik kupalarda içilir. Festival süresince beş fabrika satış yapmakla yetkilidir: Löwenbrau, Hofbrau, Augustiner Brau, Paulener, SpatenGravyer peynirini süte ya da tuzlu suya batırdıktan sonra sıktığınız beze sararak saklamanız peynirin daha çok dayanmasını sağlayacaktır. Tarhunlu mercimek çorbası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı yeşil mercimek1 su bardağı kesme (erişte)1 paket et suyu tablet1 tatlı kaşığı tarhun 3 dal yeşil soğan1 çay kaşığı tuz, karabiber2 tatlı kaşığı tereyağın Öncelikle, yeşil mercimeği yıkayıp tencereye aktarın. Üzerine iki su bardağı su ekleyip mercimekler yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin. Öte yandan, 6 su bardağı sıcak su, et suyu tableti, tuz ve karabiberi çorba tenceresine aktarıp karıştırın. Orta ısılı ateşte kaynatın. Üzerine haşlayıp süzdüğünüz mercimeği de ekleyin. 15 dakika kadar pişirdikten sonra üzerine erişteyi de ilave edin. Yaklaşık 10 dakika daha pişirdiğiniz karışıma tarhun ve çok ince kıydığınız yeşil soğanı da katın. 5 dakika pişirdiğiniz çorbayı ocaktan alın. Tereyağını bir tavada kızdırın. (tereyağına kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz) bu sosu çorbanın üzerine gezdirdikten sonra servise sunun. Çınaraltı çöreği8 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi1 yemek kaşığı toz maya1 su bardağı ılık süt1 çay bardağı yoğurt1 su bardağı sıvıyağ1 çay kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir8 su bardağı unÜzeri için1 yumurtanın beyazı1 yemek kaşığı turşuluk iri tuzn Öncelikle ılık süt, toz maya toz şekeri yoğurma kabında aktarıp maya eriyinceye kadar karıştırın. Üzerine, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve rendelenmiş beyaz peyniri ekleyip tekrar karıştırın. Unu da ilave ederek, elinize hafif yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtün ve 20-25 dak. dinlendirin. Mayalanan hamuru üç parçaya ayırarak bezeler hazırlayın. Hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde yuvarlayarak uzun çubuklar haline getirin. Uzun çubuk şeklindeki üç bezeyi birbirinin içinden geçirerek saç örgüsü gibi örün. Hamurun iki ucunu birleştirip yuvarlak bir çubuk yapın. Bu çöreği yağlanmış fırın tepsisine düzgün bir şekilde yerleştirip üzerine çırptığınız yumurta akını sürün. Üzerine kaya tuzu serpiştirip tepsiyi fırına koymadan 20 dakika daha bekletin. İyice kabarıp mayalanan çınaraltı pastasını 175 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika, üzeri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Ilık veya soğuk şekilde ve dilimleyerek servise sunun.