16'ncı Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

16ncı Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2012 10:12

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen "Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri", Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşen görkemli törenle sahiplerini buldu. Geceye muhafazakar belediye çalışanı canlandırması yapan Müjdat Gezen damgasını vurdu. Gezen ödülü verdiği Nedret Güvenç’le tokalaşmadı, ellini göğsüne götürerek teşekkür etti.

Haberin Devamı

Dün akşam gerçekleştirilen ödül töreninin açılışını tiyatro oyuncusu ve Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen yaptı. Dormen “Tiyatro her zamankinden daha canlı, her hafta perde açan 300’e yakın tiyatro var. Bizlere sert davranan siyasetçilere, Atatürk’ün ‘Efendiler! Bakan, Başbakan hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz… Ancak sanatçı olamazsınız’ sözünü hatırlatmak istiyorum” dedi.

ÖDÜL TÖRENİNDEN KARELER / FOTO GALERİ

KORHAN ABAY’DAN BAKAN ŞAHİN’E GÖNDERME

Dormen’in ardından sahneyi gecenin sunuculuğunu üstlenen Korhan Abay, devraldı. Abay sözlerine, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e atıfta bulunarak başladı. “Nereden bileceğim bu gece mutlu olduğunuzu, bir kişi bile takla atmadı” diyen Abay, “Ben Afife Ödülleri Töreni’nde olduğum için gerçekten mutluyum” dedi ve takla attı. Bir anda salondan kahkahalar yükseldi.

Ödül töreni başlamadan önce, son aylarda hayatını kaybeden Baykal Kent, Sönmez Atasoy, Sevinç Aktansel gibi usta tiyatrocular sahneye bırakılan beyaz güllerle anıldı.

Daha sonra ödüllerin verilmesine geçilen gecede, "Yılın En Başarılı Prodüksiyonu" ödülünü "Süpernova" adlı oyunla DOT Tiyatro, “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ise ‘Yanık’ adlı oyunla Cem Emüler oldu.

Törende, "yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu" ödülünü "Önce bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi" oyunuyla Esra Bezen Bilgin kazanırken, "Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu" ödülünü "Ateşli Sabır" oyunundaki rolüyle Mert Turak aldı.

16ncı Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

Haberin Devamı

16. Yapı Kredi Afife Tiyatro ödüllerinin tam listesi …

Yılın En Başarılı Prodüksiyonu:Süpernova / Dot Tiyatro
Yılın En Başarılı Yönetmeni: Cem Emüler / Yanık (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Esra Bezen Bilgin / Önce Bir Boluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi (Talimhane Tiyatro)
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Mert Turak / Ateşli Sabır (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu: Nergis Çorakçı / Kargaşa (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu: Ali Sürmeli / Antigone (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
Yılın En Başarılı Komedi-Müzikal Yardımcı Kadın Oyuncusu: Sevinç Erbulak / Şark Dişçisi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Komedi- Müzikal Yardımcı Erkek Oyuncusu: Selçuk Borak / Şark Dişçisi(İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Komedi-Müzikal Kadın Oyuncusu: Tülay Günal / Ben Bertolt Brecht (Dostlar Tiyatrosu)
Yılın En Başarılı Komedi-Müzikal Erkek Oyuncusu: Çağlar Çorumlu / Şark Dişçisi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı: Nebi Birgi / Sidikli Kasabası Müzikali (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı: Abdul Mounem Amayri / Kargaşa (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı: Barış Dinçel / “Don Kişot", "Ateşli Sabır" ve "Ölümüne" oyunlarıyla aldı. (Kent Oyuncuları)
Yılın En Başarılı Sahne Müziği: Can Atilla / Külhanbeyi Müzikali (Bakırköy Belediye Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Giysi Tasarımcısı: Tomris Kuzu / Şark Dişcisi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yapı Kredi özel ödülü: Turan Oflazoğlu
Cevat Fehmi Başkut özel ödülü: Ülkü Ayvaz
Muhsin Ertuğrul özel ödülü: Nedret Güvenç

“EN GÜZEL CEVABI ZAMAN VERECEK”

Ödüllerini almak üzere sahneye çıkan isimler,
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ile Başbakan'ın “Siz kimsiniz” ve “Tiyatrolar özelleşecek” açıklamalarına değinmeyi unutmadı. İşte geceye damga vuran konuşmalar.

Ödülünü almak için sahneye çıkan Barış Dinçel “bana bildiğim her şeyi, işin tiyatronun mutfağı olan Darülbedayi’de öğretti. “Siz kimsiniz” sorusuna en güzel cevabı zaman verecek” dedi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Haberin Devamı

En Başarılı Genç Kuşak Oyuncusu ödülüne layık görülen Nebi Birgi, “Şu an 25 yaşındayım, ilk kez böyle bir ödül alıyorum. Benim yurtdışına gitmemi istiyorlardı, ama ben ülkemde tiyatro sahnelemek istiyorum. Son durumlardan sonra bu düşünceme sıkı sıkıya sarıldım, burada kalıyorum” dedi. Heyecanlı olduğu gözlerden kaçmayan genç oyuncu ödülünü geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden tiyatrocu arkadaşı Güniz Bilge’ye ithaf ederken gözyaşlarını tutamadı.

DIONYSOS SENİ ÇARPAR

Ünlü tiyatrocu Sevinç Erbulak, ödülünü alırken “bu ödül Şark Dişçisi ekibinin ödülü, bu ödül Muhsin Ertuğrul sahnesi önünde bizi sabahın ilk ışıklarına kadar yalnız bırakmayan yüzlerce serserinin ödülü…Sanata el veya dil uzatırsan Dionysos, öbür tarafta seni çarpar” sözleriyle Şehir Tiyatroları krizini dile getirdi.

AFİFE’NİN TORUNLARIYIZ

Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Nergis Çorakçı, sahneye aynı dalda aday gösterilen arkadaşları İrem Aslan Aydın ve Derya Çetinel ile birlikte çıktı. Çorakçı “Biz hiçbirimiz Nergis değiliz, ‘Siz kimsiniz’ diyeceksiniz, biz Afife’nin torunlarıyız” dedi.Derya Çetinel ise “Türkiye’ni ve 98 yıllık bir kurumun geleceği olarak binlerce serseriden biriyim. Serseri olmaktan gurur duyuyorum” sözleriyle seslendi salona.

2000’Lİ YILLARI BÖYLE HAYAL ETMEMİŞTİM

Gecede ‘En Başarılı Müzikal Kadın Oyuncusu’ ödülüne layık görülen Tülay Günal “ Ben 2000’li yılları hiç böyle hayal etmemiştim. Heykellerin ucube denerek yıkıldığı, Fazıl Say gibi sanatçılar gitsin mi, kalsın mı diye anketlerin yapılacağı yıllar hayal etmemiştim. Tiyatro ve seyirci arasına kimse giremez. Seyirci oyunu beğenmezse gelmez, tepkisini gösterir” sözleriyle Şehir Tiyatroları krizine değindi.

Şark Dişçisi oyunuyla ‘En Başarılı Müzikal Erkek Oyuncu’ ödülünü almak için sahneye çıkan Çağlar Çorumlu, Şair Pir Sultan Abdal'ın “yürü bre hızır paşa, senin de çarkın kırılır” dizelerini okudu.


GECEYE MÜJDAT GEZEN DAMGA VURDU

/images/100/0x0/55ea6b28f018fbb8f87ea1b9


Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nü Nedret Güvenç’e takdim etmek için sahneye muhafazakar belediye çalışanı tiplemesiyle çıkan Müjdat Gezen, kıyafetiyle ve konuşmasıyla gecenin en dikkat çeken ismi oldu. Tokalaşmak için elini uzatan Nedret Güvenç’le tokalaşmayan Gezen, ellini göğsüne götürerek teşekkür etti. Gezen’in muhafazakar tiplemesi salonu kahkahaya boğdu.

Ödül vermek için sahneye çıkan Ayşen Gruda da Afife Jale'ye "Senden sonra sanat çok ilerledi, gelişti ama siyasetçiler pek gelişmedi" diye selam gönderdi.

Haberin Devamı

“SAHNELER KAPANMASIN”

En Başarılı Yönetmen ödülünü almak için sahnede yerini alan Cem Emüler, destekleri için eşine ve Devlet Tiyatrosu’na teşekkür etti. Emüler“Devlet Tiyatrosu parmak sallamadan, kimseye tepeden bakmadan oyunlarını sahnelemeye devam edecek. Adana, İstanbul, Ankara, Diyarbakır sahneleri kapatılmasın” sözlerinin ardından sahneden ayrıldı.

DOT Tiyatro’nun Süpernova’sı, Yılın En Başarılı Prodüksiyon ödülüne layık görüldü. Ödülünü ilk hocası Aliye Uzunatağan’ın elinden alan DOT Tiyatro’nun kurucusu Murat Daltaban ekibine teşekkür etti. Daltaban sözlerine “Biz serseriler hikayeler anlatırız hem de güzel ve tatlı hikayeler… Bugünlerin de hikayeleri anlatılacak. Sanat uzun, hayat kısa’ diyerek son noktayı koydu.

Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.Geceye, sanat ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

ayolcu@hurriyet.com.tr
https://twitter.com/#!/aynuryolcu 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!