15 yıldır Beyoğlu’ndayım tek kavgaya karışmadım

Güncelleme Tarihi:

15 yıldır Beyoğlu’ndayım tek kavgaya karışmadım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 01:09

‘Hakim Bey’ cover’ıyla popüler olan Mehmet Erdem, hafif bıçkın, hafif serseri vokalinin ardında beklemediğimiz biri olduğu iddiasında: Kendi halinde, neşeli ve komik! İkinci albümü ‘Hiç Konuşmadan’ bu hafta raflara düşen Erdem’e göre başarısının sırrıysa Türkiye mozaiğine benzeyen ‘cover’ seçimleri.

Haberin Devamı

Hiç Konuşmadan’ anlaşmak mümkün mü?
- Zaten müzik buna hizmet etmiyor mu? Bir şarkı dinliyorsunuz ve hiç konuşmadan iç dünyanıza dönüyorsunuz. İnsanın özüne döndüğü bu tip yalnızlıklar da bana çok kıymetli geliyor.

Albümdeki şarkıların üçü yeni, yedisi cover. Yenilerin sayısı neden bu kadar az?
- Yazdığım sözleri çoğunlukla beğenmeyip çöpe atıyorum. Ayrıca müzik dünyasında ‘Kadınım’ gibi yazılmış çok güzel bir şarkı var. Bir kadına şarkı söyleyeceksem en iyisi yapılmış değil mi? O sözleri okumayı tercih ederim.

Bu düşünceyle hiç üretemeyiz...
- Üreteceğiz ve üretiyoruz! Albümde sözleri bana ait bir şarkı var. İki şarkının da sözleri arkadaşlarıma ait. Tüm sözler bana ait olsun gibi bir derdim yok. Sadece ‘Kadınım’ gibi iyi cover’lardan beslenelim istiyorum. Bu yüzden albümün prodüktörü Alper Atakan’la konserlerde söylediklerimizleri de cover’layarak albüme ekledik.

Haberin Devamı

Ahmet Kaya’nın ‘Kum Gibi’ şarkısını son dönemde yaşanan olaylardan dolayı mı albüme koydunuz?
- Hayır. Beş ay önce bu kararı verdim ve kayıtları bir buçuk ay önce bitirdik.

Neden bu şarkı peki?
- Aslen Malatyalıyım. Ahmet Kaya benim hemşerim. Kardeş Türküler’de çaldığım dönemden tanışıyoruz. Birçok sevdiğim şarkısı var. Ama ‘Kum Gibi’ bir köşe taşı. Abide gibi. Şarkıyı Ahmet Kaya gibi söylemeden, kendi yorumumu katmaya çalışmak çok zordu. Elimden geleni yapmaya çalıştım. Yakında bir Ahmet Kaya albümü çıkacak orada da ‘Hep Sonradan’ı okudum.

Sözleri size ait olan ‘Sen Kimsin’ protest bir şarkı. Prostest bir adam mısınız?
- Haksızlığa uğrayanın yanında olmaya çalışıyorum. Şarkıda da dünyanın haline ahvaline bir gönderme var. “Kavgasından da dövüşünden de yeter artık” diyorum. Zaten benim kendimden başkasıyla derdim yok. Bu yüzden de hayatta kendimi düzgün tutmaya çalışıyorum.

Gezi Parkı sürecine bir gönderme mi yaptınız?
- Hayır. Bu şarkıyı yaşanan olaylardan önce yazmıştım. Hepimiz bir huzur arıyoruz. Şarkıda da onu kusup huzura ermek istedim.

STERİL ORTAMLARDA YETİŞMEDİM

Şarkı sözünüzdeki gibi çok ‘eyvallah’ı olan bir adam mısınız?
- Uzlaşmacı bir insanım. Sesimden ve tipimden dolayı beni sert sanıyorlar ama 15 sene Beyoğlu’nda yaşadım bir kere bile kavgaya karışmadım. Şiddetin her türlüsüne karşıyım.

Haberin Devamı

Bu bıçkın havanız nereden geliyor o zaman?
- Çok steril ortamlarda yetişmedim. Liseyi yatılı okudum. Boğaziçi Üniversitesi’ni kazandığımda iki sene yurtta kaldım. Sonra öğrenci evlerinde yaşadım. Bunlar beni biraz mesafeli yaptı.

Neden bunlar insana mesafe katıyor?
- Çünkü naif durursan suiistimal edip ezmeye çalışan çok oluyor. Bu yüzden de mesefe hep gerekliydi.

Neden yurtta büyüdünüz? Aileniz neredeydi?
- Lisede İzmir Fen Lisesi’ne gittim. Mecburi yatılıydı. Sonra İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanınca buraya geldim. Aslen Malatyalıyım. Ama Manisa’da doğdum. Annem ilkokul öğretmeni. Babam ziraat mühendisi. Aynı zamanda yazar. Yalnız bizim evde dayımdan dolayı hep müzik vardı.

Haberin Devamı

Peki neden konservatuvara gitmediniz?
- Lisede olabilirdi ama ailem “nasıl olsa müzik işini bir yandan götürürsün” dedi ve ben fen lisesine başladım. Fazlasıyla matematik ve fen eğitimi aldım. Sonra makine mühendisliğini bitirdim.

Mühendisliğin müziğe faydası olmuş mudur?
- Müziğin bir matematiğini kurarken daha rahat ilerlememi sağlıyor. Okulun bana en büyük faydası ‘Kardeş Türküler’ ile tanışmamdır. Sekiz sene onlara çaldım.

KONUŞTUĞUM ZAMAN SESİM DİNLENİRDİ

Geçen senenin tartışmasız en iyi çıkış yapan ismi oldunuz. Sizi neden bu kadar sevdiler?
- İyi şeyler yaptım diye düşünüyordum ama bu kadarını beklemiyordum. Dinleyiciler hem yeni şarkıları hem cover şarkıları sevdi. Aynı zamanda albüm Türkiye gibiydi; ortaya karışık. İçinde rock, alaturka, Balkan altyapılarında şarkılar vardı. Bir de benim ses aralığımda çok fazla şarkıcı yok.

Haberin Devamı

Sesinizin aralığı tam olarak ne?
- Bas baritonum. Ufak tefek nodüllerin etkisiyle de sesim hafif çatallı oluyor.

Nodülleri aldırmayı düşünüyor musunuz?
- Ancak sağlıkla bir durum olursa....

‘O konuşsa bile yeter’ anketinden birinci çıkmışsınız. Sadece konuşmanız yeterli oluyor mu?
- Konuştuğum zaman sözüm dinlenirdi. Telefonda hiç tanımadığım insanlar beni sert biri sanıp çekiniyorlardı.

Sesle hiç birini tavladınız mı?
- “Sesinden çok etkilendim” diye yanıma gelen olmadı. Ayrıca asıl işim müzikal olarak bir şeyler söylemek. Sırf konuşsam yetmez yani!

Şehirli akustik müzik yapıyorum

‘Gurbette Aşk’ ve ‘Vicdan’ isimli dizilerin müziklerini sahneye de birlikte çıktığımız ekiple yapıyoruz. Dizi müziği çok yoğun bir mesai gerektiriyor. Ama yine de turnelerden arta kalan zamanda bize özgür bir alan tanıyor. Zaten müziğimi belli bir kalıba koymak istemiyorum. Bütün enstrümanlarımız akustik olduğu ve her türlü soundu barındırdığı için tarzıma ‘şehirli akustik’ diyebiliriz.

Haberin Devamı

Kendimi çirkin bulmam

Karanlık ve depresif biri değilim. Öyle olsam evden çıkamam, albüm yapamam. Özümde rahat ve neşeliyim. Aynaya bakınca kendimden nefret etmiyorum. Herhalde çirkin değilim. Bana olan ilginin sebebi popüler olmam. Sonuçta rafta duran bir ‘ürün’ oluyorsun ve ona öykünenler oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!