15’inci yüzyıldan tedavi makamları

Güncelleme Tarihi:

15’inci yüzyıldan tedavi makamları
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 02, 2013 00:00

Edirne’deki Sultan II. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi’nden alternatif tıp metotları.

Haberin Devamı

Yıl 1484… Osmanlı Padişahı Sultan II. Beyazid, sefer hazırlıkları için Edirne’ye geldiğinde içinde darüşşifanın da yer alacağı büyük bir külliye yapılmasını emretmiş. İlk başta her türlü hastanın kabul edildiği darüşşifa daha sonraki yıllarda sadece akıl ve ruh hastalarının tedavi edildikleri bir merkez haline gelmiş. Dönemin hekimlik bilgilerinin yanı sıra hasta tedavisinde su sesi, güzel kokular ve müzik kullanılmış. Tedavide kullanılan müzik muhteşem akustiği olan binanın her tarafından rahatlıkla dinleniyormuş.
Şimdi müze olan binada geçmişteki bu tedavi yöntemleri ve hastane ortamı cansız mankenler, müzik ve su sesiyle canlandırılıyor. İçinde melankolik hasta odası, depresif hasta odası, muayene odası, kronik psikozlu hasta odası, müzik sahnesi, meşguliyetle tedavi odası, eczane ve laboratuvar gibi bölümler bulunuyor. Ve tüm bu bilgiler minyatür çizimler ve fotoğraflarla destekleniyor.
Müzede tedavide kullanılan enstrümanları görmek de mümkün. Mutfak bölümündeyse hastalara 500 yıl önce uygulanan tedavi diyetleri hakkında ÅŸaşırtıcı gerçeklerle karışılaşıyorsunuz.Â

Haberin Devamı

Hangi hastaya hangi makam dinletilirmiÅŸ?

 Rast Makamı: Havale ve felç hastalarına
 Irak Makamı: Asabi yapılı hastalara
 Zirevgent Makamı: Sırt ve eklem ağrıları çekenlere
 Rehavi Makamı: Baş ağrısı mustariplerine
 Büzürk Makamı: Ateşli hastalıklara yakalananlara
 Zengule Makamı: Kalp hastalığı olanlara
 Hicaz Makamı: Bel ağrısı çekenlere
 Uşşak Makamı: Sıtma ve mide hastalığı olanlara

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!