127 aile, bebeklerinin kök hücresini saklattı

Güncelleme Tarihi:

127 aile, bebeklerinin kök hücresini saklattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2005 02:41

Kordon kanı bankacılığı, temmuz ayında Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğiyle Türkiye’de de yasallaştı. Antalya’da bebeğin kordon kanlarından elde edilen kök hücrelerini 1850’şer dolar ödeyerek saklatan aile sayısı 127’yi buldu. Kök hücreler, bebeğin ileride kanser ve Alzhemier gibi 45 değişik hastalığa yakalanması halinde tedavisinde kullanılabilecek.

ANTALYA’daki Babylife Kordon Kanı Bankası Satış Koordinatörü Sema Yıldız, ‘Biz bankada para yerine kordon kanı kök hücrelerini saklıyoruz. Bu kök hücreler paradan daha değerli’ dedi. Bebeklerinin kordon kanlarından elde edilen kök hücreleri, Akdeniz Üniversitesi’nde kurulan laboratuvardaki tankta saklatan aileler, kök hücrelerin çocuklarının can sigortası olduğunu belirttiler. Ailelerle görüşerek bebeklerinin kordon kanlarının kök hücrelere ayrılıp saklanması konusunda ikna eden Sema Yıldız şunları söyledi:

GELECEĞİN GARANTİSİ

‘Anne ile bebek arasındaki kordondan 60 cc civarında kan alıyoruz. Farklı hücre tiplerine dönüşebilme potansiyeline ve kendisini yenileyebilme gücüne sahip olan kök hücreler, karaciğer, bağırsak ve ciltten farklı olarak iki önemli özellik taşıyor. Birincisi, uzun dönemler boyunca kendilerini yenilemek amacıyla bölünebiliyorlar. İkincisi, kök hücreden elde edilen yavru hücre birden fazla hücre tipine farklılaşabiliyor. Bebek, ileri yaşlarda akut veya kronik lösemi, anemi, hodgkin (Hoçkin), göğüs kanseri, bağışık sistemi bozuklukları, Alzhemier, Parkinson, diabet ile çeşitli kas hastalıklarına yakalandığında, bu kök hücreler tedavi amaçlı kullanılıyor.’

Dünyada 13 yıldır saklanan kök hücreler olduğunu söyleyen Sema Yıldız, ödemeyi taksitle yapan ailelerin taksitleri ödememesi halinde ise sözlü ve yazılı uyarıda bulunduklarını buna rağmen ödeme yapılmazsa, o kök hücreyi uyumlu başka bir çocuğun kullanımı için saklamaya devam ettiklerini belirtti.

Kordon kanı bankacılığı

Kordon kanı, anneyle rahimdeki bebek arasında bulunan, gebelik boyunca bebeğin besin ve oksijen gereksinimini sağlayan göbek kordonundan doğum sonrasında toplanabilen kan. İçinde kök hücreler bulunuyor. Kordon kanı az hacimde (yaklaşık 100 ml) olduğu için içerdiği kök hücre sayısı da sınırlı olup bu miktar kemik iliği veya dolaşımdaki kandan elde edilebilen hücre miktarından çok daha az. Türkiye’de Babylife, Genkord, Cryobank, Yaşam Bankası gibi özel kordon kanı bankacılığı şirketlerinin yanısıra, Acıbadem Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi, Florence Nihtingale Hastanesi’nin yanısıra bazı özel ve üniversite hastanelerinde de kordon kanı bankası bulunuyor. Bilimsel verilere göre, kordon kanının en fazla 15 yıl saklanabileceği bildiriliyor. Türk Hematoloji Derneği uzmanları, kordon kanının yaşamın sadece ilk 10-15 yılı içinde kullanılabileceğini ve sadece aplastik anemi ve lösemi tedavisinde yararlı olabileceğini belirtiyor. 1993 yılından beri tüm dünyadaki kordon kanı bankalarında saklanan 160 bin adet kordon kanının sadece 2’sinin nakil amaçlı kullanıldığı bildiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!