11 metrelik kuleden bir karış suya atlıyor

Güncelleme Tarihi:

11 metrelik kuleden bir karış suya atlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Profesör Splash’ın yanında hiç ayırmadığı çocuk havuzuna dalıp sapasağlam çıkması yıllar içinde geliştirdiği bir teknikle mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Dile kolay, tam 11 metre 40 santimetrelik bir kule. Aşağıya baktığınızda başınızı döndürecek bir yükseklik. Hele bu yükseklikten içinde sadece 30 santimetre derinlikte su bulunan bir çocuk havuzuna atlamak daha da hayret verici. Ama Amerikalı ekstrem atlayıcı Darren Taylor (52), namı diğer Profesör Splash yıllardır bu bir karış suya atlıyor.Bugünün Prof. Splash’ı ABD’de doğduğu Colorado’nun Denver şehrinde ilk atlayışını yaptığında henüz 5 yaşındaydı: “Ablamla yüzme okulundaydık ama ben yüzmeyi hiç sevmiyordum. Bir gün havuzdan çıkıp tramplenden bir atlayış yaptım. Atlama antrenörü hemen ‘Çok iyi atlayıştı. Artık bizim takımdasın’ dedi. O günden sonra da tüm hayatımı bunun üzerine kurdum.”

1979’DA İSTANBUL’DAYDI

Lisede sonlanan öğrenim hayatı boyunca sportif atlayışı sürdürdü. Sonra 1979’da araya ordu girdi. Aslında amacı deniz komandosu olmaktı. Ama o kadar üst düzey olamayınca İstanbul’a da uğrayan ABD 6. Filo’da tam 3 yıl 9 ay 16 gün süren görevi 1983’te sona erince kendini tam anlamıyla atlamaya verdiğini anlatıyor: “Üniversiteyi hiç düşünmedim. Önce bir restoran havuz işletmesi işine girdim. 1980’lerin sonunda bir gösteri şirketinin teklifiyle New Jersey’de atlayışlar yapmaya başladım. Yükseklikler artıyordu. 10 metreden 33 metreye kadar çıktı. Üstelik atlayışı yaptığım havuzların yerini zamanla çok daha dar ve sığ su tankları almaya başladı.”
Hong Kong ve Singapur’daki yıllardan sonra dönüm noktası ise 1999’da geldi: “Hawaii’de çok sığ bir suya atlayış yaptım. Sığ suya atlama rekoruna kafayı

/images/100/0x0/55ea1104f018fbb8f8693483
takmıştım artık. 2001’de ilk rekorumu kırıp Prof. Splash (Prof. Su Sıçraması) adını aldım. Ancak bu kez iki ayak bileğim de paramparça oldu. Neredeyse üç yıl tekerlekli sandalyede kaldım. 2004’ten sonra yine rekorların peşine düştüm.”

Haberin Devamı

20’DEN FAZLA TRAVMA

Prof. Splash bu rekorları kırmak için hem atlayış tekniğinde hem de fizik kondisyonunda değişiklikler yaptı. Örneğin gençlik yıllarında 80 kg’ken kas yaparak 100 kg’ye çıktı. Ama kilit nokta teknikteydi: “Atlayışın en önemli öğesi suya düşerken vücudumu dümdüz tutabilmek. Eğer kollarınız bacaklarınız bunu bozarsa ciddi şekilde yaralanabilirsiniz. Ben de birkaç atlayışta küçük hatalar veya kuvvetli rüzgâr yüzünden 20’den fazla beyin travması geçirdim. Sahada sürekli darbe alan Amerikan futbolcularına döndüm.”

Haberin Devamı

Annem beni bir kere izleyebildi

“Kariyerim boyunca bu kadar çok atlayış yapmama, rekorlar kırmama karşın korkusuz olduğumu sanmayın. Her atlayıştan önceki gece heyecandan hiç uyuyamıyorum. İstanbul’daki atlayıştan da çok korkuyorum. Şu andaki korkumu size anlatamam! Aslında bu işi bırakmayı, bir daha atlamamayı çok istiyorum. Yoksa bir atlayış sonum olacak. Suya çarptıktan sonra bu çarpmanın etkisiyle 8-10 saniye nefes alamıyorsunuz. O his dehşet verici. Zaten ailem de beni izleyemiyor. Annem bugüne kadar sadece bir kez izledi, bir daha bunu görmeye dayanamadı. Kızım ise bir süre izlemişti ama birkaç yıl önce o da bıraktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!