10 dakikada stresten kurtulun

Güncelleme Tarihi:

10 dakikada stresten kurtulun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yaşamın olduğu yerde mutlaka stres de var. Ama stresi yaşamın bir parçası sayıp, ona katlanmak zorunda değilsiniz. Stres, ruh sağlığınız kadar fiziksel sağlığınızı da etkiler. Bu nedenle stresten kurtulmak için çaba harcamalısınız. Hiç değilse stresin etkilerini en aza indirmeniz çok da zor değil. Eğer isterseniz, on dakika içinde, o midenizi geren, kalp atışlarınızı hızlandırarak sizi karamsarlığa iten stresten kurtulabilirsiniz. On dakikada stresten kurtulmak için neler yapabileceğinizi sıralayalım:

AÇIN ŞU TELEFONU

Özellikle ev kadınlarının stresten kurtulmaları için telefon birebir. Evde yalnız kalınca olumsuz düşüncelere mi dalmaya başlıyorsunuz? Hiç vakit kaybetmeden telefonun başına gidin, bir dostunuzu arayın. Sizi strese sokan nedenleri arkadaşınıza açıklayın. Konuşmak, içinizi dökmek sizi tahmin edemeyeceğiniz derecede rahatlatacaktır. Siz stres altındayken, sakin biriyle konuşursanız, ister istemez ondan etkilenirsiniz.

OLUMLU DÜŞÜNÜN

Elinizin altında bir günlük bulundurun. Her gün yaşamınızda sizi mutlu eden beş olayı defterinize yazın. Belki ilk bakışta bir gün içinde beş güzel olay yaşamadığınızı düşünürsünüz. Ama günün analizini yaptığınız zaman düşünceniz değişecektir. Günlüğünüze olumlu olayları, gelişmeleri ve düşünceleri yazmanız mükemmel bir stres terapisi olacak.

‘‘HAYIR’’ DEMEYİ ÖĞRENİN

Stresten kurtulmanın ya da dozunu azaltmanın bir yolu da zaman zaman ‘‘hayır’’ demeyi başarmaktır. Size yapılan bir teklifi reddetmek istersiniz ama karşınızdaki kişiyi gücendirmekten çekindiğiniz için onun istediğini yapmaya kendinizi zorlarsınız. Örneğin evde uzanıp kitap okumak varken bir akrabanızla alışverişe çıkmak size cazip gelmeyebilir. Akrabanıza, ‘‘Seninle gelmek isterdim, ama bugün başka planlarım var’’ şeklinde bir yanıt verirseniz, kimseyi gücendirmezsiniz.

UĞRAŞ DEĞİŞTİRİN

Bir iş yaparken onu bırakıp, o işle hiç ilgisi olmayan başka bir şey yapmaya başlamak son derece yararlıdır. Sizi strese sokan işi bırakıp kısa bir süre dinlendikten sonra başka bir işle uğraşmak sizi stresten kurtarır. Eğer bir büroda gün boyu masa başında çalışıyorsanız, iş yerinden ayrıldıktan sonra bir süre yürümeyi alışkanlık haline getirin. Evde çocuklarınızın odasını toplarken kendinizi yorgun mu hissettiniz? Hemen evden çıkın. Örneğin kuaföre gidip saçlarınızı taratın.

GÜLMEYİ ÖĞRENİN

Büyük bir stres altındasınız. İyice bunaldığınızı hissediyorsunuz. Hemen elinize bir fıkra kitabı alıp, komik fıkralar okumaya başlayın. İş yerinizde stres altındaysanız, masa arkadaşlarınızla birbirinize başınızdan geçen komik olayları anlatın. Beş dakikalık bir gülme seansı, sizi inanılmayacak derecede rahatlatacaktır.

DERGİ OKUYUN

Ünlülerin yaşam öykülerinden kesitler yayınlayan magazin dergileri sıkıntılarınızı unutmanız için birebirdir. Bu dergileri okurken kendi düşüncelerinizden sıyrılırsınız, havanız değişir. Birdenbire rahatladığınızı hissedersiniz. Gazetelerdeki haberleri okumak yerine karikatürlerine bakmak bile yararlıdır

DÜZENLİ OLUN

Evinizdeki dolapların gözlerini elden geçirin. Dolaplarınızı zamanla gereksiz öte beriyle doldurmuş olabilirsiniz. Fazlalıkları ortadan kaldırmak size rahatlık verir. Evinizde ve iş yerinizde düzenli olmaya özen gösterirseniz stresten kurtulursunuz. Dağınıklık ve karmaşa da stresi artıran nedenlerdir.

HAREKET EDİN

Her gün on dakikanızı vücut egzersizlerine ayırırsanız ruh halinizdeki değişikliğe siz de şaşacaksınız. Hareket etmek, zihni boşaltmanın en emin yoludur. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı da sizi korur. Ritmik egzersizler, kendinizi kontrol edebilmeniz açısından önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!