Sanal gerçekliğin kullanım alanları

Güncelleme Tarihi:

Sanal gerçekliğin kullanım alanları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 16:27

Gelişen teknolojiyle birlikte son yıllarda sanal gerçeklik yavaş yavaş hayatın içine dahil olmaya başlıyor. İşte sanal gerçekliğin kullanım alanları...

Haberin Devamı

Sanal gerçeklik diğer adıyla “virtual reality” hızla gelişmekte olan ve popülerleşmeye başlayan bir teknoloji. Ortamların bilgisayar teknolojileri ile oluşturularak o ortamın gerçekten içerisindeymiş gibi hissedilmesine neden olan insan ve bilgisayar etkileşimli bu teknoloji, insan duyularının yanıltılabileceği fikri üzerine geliştirilmeye başlandı.

Sanal gerçeklik teknolojileri daha çok dijital oyun sektörüyle bağlantılı gibi görünse de daha başka sektörlerde de kullanım alanları çoğalmaya başlıyor. Google, Microsoft, Nvidia, Intel ve son olarak da Oculus'un Samsung ile ortaklığı ve Facebook'un Oculus'a yaptığı yatırım ile uluslararası şirketler de sanal gerçeklik alanında yatırım yapmaya başladılar. İlerleyen zamanlarda sanal gerçeklik gözlüklerinin akıllı telefonların yerini alabileceği düşünüldüğünde VR teknolojilerinin kullanım alanlarının ne kadar geniş olabildiğini tahmin etmek zor değil. Günümüzde ise birkaç sektörde yaygın olarak kullanılıyor.

Eğitim

Haberin Devamı

VR teknolojisinin en verimli olduğu kullanım alanlarından biri olan eğitim sektörü ile uzaktan eğitim daha kaliteli bir hale gelmeye başladı. Öğrencilerin yaratılan ortam ile uygulamalı olarak dersleri kavrayabilmesi, özellikle üç boyutlu ortamların önemlilik arz ettiği fizik ve coğrafya gibi derslerde kolaylıklar sağlamış oldu.

Sağlık

Sanal gerçeklik teknolojisinin ilk ve en önemli kullanım alanlarından birisi de sağlık sektörü. İnsan bedeninin üç boyutlu sunumu ile çeşitli ve özellikle riskli cerrahi uygulamalarda pratik kazanımı arttı.

Mimarlık

Görselliğin en fazla gerekli olduğu alanlardan birisi olan mimarlık ve inşaat sektöründe de sanal gerçeklik teknolojilerinin kullanımı oldukça önemli. Henüz inşaat aşamasında olan evlerin kullanıma hazır hallerini müşterilere gerçekçi bir şekilde sunarak müşterilerin evin odalarının içerisinde dolaşmalarını sağlayacak bu teknoloji, inşaat sektörü açısından birçok kolaylığa olanak veriyor.

Kültür ve Turizm

Doğal güzelliklerin, tarihi mekanların ve müzelerin bulundukları mekana gitmeden de sanal gerçeklik teknolojileri ile 3 boyutlu ve gerçekçi bir ortamda sunulması artık mümkün. Özellikle ülkelerin yurt dışı tanıtımlarında oldukça yararlı olabilecek bir uygulama olması bu sektördeki önemini artırıyor.

Eğlence

Haberin Devamı

VR  teknolojisinin en yaygın kullanıldığı alan olan eğlence sektöründe oyunlar, filmler, çeşitli yayınlar sanal gerçeklik gözlükleri ile kullanıcının kendini gerçekten o ortamda hissetmesini sağlayacak şekilde geliştirilebiliyor. Sanal gerçeklik teknolojisine en hızlı uyum sağlayan sektörlerden birinin eğlence sektörü olduğunu söylemek yanlış olmaz.

BAKMADAN GEÇME!