GeriSeyahat Kelaynak, flamingo, çöl varanı görmek isteyenlere doğa turları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kelaynak, flamingo, çöl varanı görmek isteyenlere doğa turları

Kelaynak, flamingo, çöl varanı görmek isteyenlere doğa turları

Doğa Derneği ile birlikte çalışan Doğa Turizm, doğayı korumak amacıyla doğa turları düzenliyor. Bu ay başlayan turlar şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli. Gezilecek yerler ise Türkiye’nin 305 önemli doğa alanı. Geziler yoluyla elde edilen para, bu doğal alanların korunması amacıyla Doğa Derneği’ne aktarılıyor.

Geziye katılanlar da başka türlü göremeyecekleri nadir canlı türlerini, doğal alanları tanıma fırsatı buluyor. Flamingolardan kelaynaklara, ceylanlardan nadir rastlanan bitki türlerine, doğayı tanımak istiyorsanız, bu alternatif gezileri kaçırmayın.

Türkiye doğal güzellikleri zengin bir ülke olmasına karşın elinde olanı tutamıyor. Binlerce hektar doğal alan ve yüzlerce canlı türü yok olmanın eşiğinde. Göç yüzünden kırsallar bakımsız, kentliler ise doğal güzellikleri bilmiyor. Doğa Turizm’in başlıca amacı; bilinmeyen, adı duyulmamış yerlere geziler düzenleyip, halkı bilinçlendirmek. Anadolu coğrafyasının güzelliklerini herkese tanıtmayı amaçlayan Doğa Turizm, Doğa Derneği’yle birlikte çalışıyor.

Doğa Turizm de, doğa turları da henüz çok yeni. Firma beş ay önce kurulmuş. Turların ilki ise bu hafta yapıldı. İlk gezinin rotası Mardin, Midyat, Hasankeyf ve Urfa idi.

Doğa turlarına katılmak isteyenlere üç alternatif sunuluyor: Günübirlik, hafta sonu veya tematik. Hepsi profesyonel rehberler eşliğinde yapılıyor. Günübirlik turlar, tüm hafta çalışıp tek günlük bir gezi ile rahatlamak isteyenlere yönelik. Grubunuz varsa, size özel bir program hazırlamalarını sağlayabilirsiniz. Hafta sonu turları bir gece konaklamalı oluyor. Tematik turlar ise daha çok hobi sahiplerine hitap ediyor. Örneğin belirli bitki veya hayvan türlerine, fotoğrafçılığa ilgi duyanlar bu turlara katılabiliyor.

Yola çıkarken yanınızda özel bir ekipman götürmenize gerek yok, çünkü tur sorumluları teleskop, dürbün veya damıtılmış su gibi ihtiyaçları karşılıyor. Konaklamalar varsa turistik tesislerde, yoksa köy evlerinde yapılıyor.

Gidilen yerlerdeki önemli doğal alanlar, sadece Türkiye’de görülen canlı türleri detaylı olarak inceleniyor. Bu turlardan elde edilen kár ise, Doğa Derneği’nin Önemli Doğa Alanlar’daki koruma projelerini desteklemek amaçlı kullanılıyor. Doğa Turizm sorumlu müdürü Özgür Koç, "Varoluş nedenimiz Türkiye’nin doğasının korunmasına katkıda bulunmak" diyor.

Şu anda sadece İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli yapılan turlar yakında tüm Türkiye’yi kapsayacak. Üç büyük il etrafında özellikle İstanbul fundalıkları, Ömerli (İstanbul), Tuz Gölü (Ankara), Gediz Deltası (İzmir) üzerinde duruluyor.

Doğa Turizm’i diğer acentelerden ayıran özellik, gidilen her yer hakkında detaylı bilginin verilmesi. Hatta ekibe gidilen şehrin valisi, yerel yöneticileri de bizzat katılıyor, bilgi veriyor. Bu insanlarla toplantılar yapılıyor. Örneğin, Kapadokya turu sırasında Tuz Gölü’ne de uğranıyor, tuz işletmelerinin yetkilileriyle görüşülüyor.

Turlar esnasında doğaya zarar vermemek de önemli. Özellikle endemik bitkilerin olduğu yerlere yapılan turlara en fazla on dört kişi katılabiliyor. Ormanlık alanlarda beşerli gruplar halinde gezi yapılıyor ve rehberler gezginlerin doğayı yıpratmamasına dikkat ediyor.

NELERİ GÖREBİLİRSİNİZ

Kelaynak, ceylan, çizgili sırtlan, flamingo, arap tavşanı ve bir kertenkele türü olan çöl varanı yok olmak üzere olan türler arasında. Geziler sırasında bu canlıları yakından görebilir, fotoğraflayabilirsiniz. Doğayı tanımak isteyen herkesin görmesi gereken öncelikli birkaç yer var. Bunlardan bazıları İnözü Vadisi’ni ve Kirmir Deltası’nı kapsayan Beypazarı, flamingoların yaşadığı İzmir Gediz Deltası, tuzcul bitkilerin tek yetiştiği yer olan Tuz Gölü, ceylanların bulunduğu Urfa, kızılçam ormanlarını ve endemik bozkır bitkisi dev salsolayı barındıran İç Anadolu, Kapadokya ve mikroklima alanı olan, içinde kanyon canlılarının yaşadığı Ihlara Vadisi.

SIRADAKİ TURLAR

İpek Yolu turu

Kapadokya, yukarı Konya havzası, Tuz Gölü, Beypazarı çevresi ve Bolu civarını içeren tur boyunca İpek Yolu üzerindeki tarihi ve doğal alanlar ziyaret ediliyor. Her turda olduğu gibi İpek Yolu Turu’nda da, rota üzerindeki nadir bitki ve hayvan türlerinin bulunduğu doğal alanlar geziliyor. Kapadokya’da kızıl şahinler, ardıç kuşları, tilkiler görülüyor. Tuz Gölü’nde martıları izleyip, tuzun oluşum hikáyesini dinledikten sonra Beypazarı’na doğru yola çıkılıyor. İpek Yolu’nu birbirine bağlayan bu güzergah üzerinde, doğanın insanı ve diğer bütün canlıları nasıl şekillendirdiğini anlıyorsunuz. Beypazarı’ndaki İnözü Vadisi, İstanbul yolu üzerindeki Nallıhan Kuş Cenneti, Sarıyar Barajı ve Bolu Dağları, İpek Yolu turunun en önemli doğal alanları arasında.

Kış güneşi turu

Şu anda Güney Ege ve Batı Akdeniz hálá baharı yaşıyor. Ilıman iklim sayesinde bitkiler ilk çiçeklerini açarken, birçok sıcak iklim hayvanı da bu bölgeye geliyor. Kış güneşi turunda, Antalya Çıralı’nın sessizliğin hakim olduğu koylarını, Beş Adaları, Kekova’yı, Patara kumullarını, Köyceğiz Gölü’nü, Datça kıyılarını ve bu kıyılardaki doğal hurma ağaçlarını görebiliyorsunuz. Ege Bölgesi’nde en çok su kuşunu misafir eden Bafa Gölü ve Gediz Deltası ile zeytin bahçeleri gezilen mekanlar arasında.

NASIL KATILACAKSINIZ

Tur fiyatları 80-595 YTL arasında değişiyor. Doğa Turizm’in resmi internet adresi olan www.dogaturkiye.com’dan rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Sanalpost yöntemiyle güvenli bir şekilde kredi kartınızla yapacağınız rezervasyon, işleme hemen alınıyor ve tüm organizasyon sizin için düzenleniyor. Ayrıca (312) 437 01 49 ve (312) 448 05 37 numaralı telefonları da kullanabilirsiniz.
False