Kel başa göğüs kılı

Güncelleme Tarihi:

Kel başa göğüs kılı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2005 01:25

Son yıllardaki dazlak modası, saçı olmayanları kurtardı. Ama moda değişebilir. Bu yüzden kesin çözüm için saç ekme araştırmaları da sürüyor.

Haberin Devamı

 Son denemeler göğüs ve sırt kıllarının saç ekiminde çok iyi sonuç verdiğini ortaya koydu. Özellikle göğüs kılları ekildikleri bölgede, yapı değiştirerek kişinin orijinal saçı gibi uzuyor.

Başımızda ortalama 100 bin saç var. Bir saç telinin ortalama ömrü ise 2-7 yıl. Normalde ömrü biten saç dökülür, yerine yenisi çıkar. Ancak şu veya bu nedenle saçı tekrar çıkmayan erkekler kel oluyor. Çözüm için en etkili yöntemlerden biri saç ekmek. Dökülen alan ne kadar genişse, o kadar çok kıl köküne ihtiyaç var. Bunun için akla ilk gelen alan ense. Ancak buradaki saç yeterli değilse, göğüs veya sırt kılları imdada yetişiyor.

Transmed Tıp Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Melike Külahçı Paeffgen, göğüs ve sırt kıllarıyla yapılan ilk çalışmaların hayal kırıklığı yarattığını anlatıyor. Bir kaç aylık gözlem bu kılların saç teli gibi uzamadığını, kıvırcık ve kısa ömürlü olduğunu göstermiş.

Ama bu ilk gözlemin yanıltıcı olduğu daha sonra ortaya çıktı. Sabreden derviş muradına ermiş sözünü haklı çıkartırcasına 5- 8 yıl süren gözlemler tam tersi bir sonucu ortaya koydu. Göğüs ve sırt kılları birkaç yıl içinde değişiyor, ekildikleri bölgedeki saçların karakterini alıyor, kıvırcıklıkları azalıyordu.

BİRAZ ENSE BİRAZ GÖĞÜSTEN

Bu kez bir başka sorunla karşılaştılar. Çok kıllı göğüste bile kıl sayısı 1500- 2 bin civarında. Bunların tümünün alınması mümkün olmadığından göğüs kılları tek başlarına kel bölgeyi saçlandırmak için yetmeyecekti. Bunun üzerine enseden alınan kıllarla diğer bölgelerden toplananlar harmanlanarak ekilmeye başlandı. Böylece göğüs kılları, saçın karakterini alıncaya kadar arada kaynıyor, fark edilmiyordu.

Dr. Külahçı, ‘2003’ten beri göğüs kılı kullanıyoruz. Sırt kıllarını da denedik. Ancak üstüne yatıldığı için bu kıllar ve kökleri belli bir açı alıyor; onlarla saçta istenen sonuç elde edilemiyor. Oysa göğüs kılları genellikle çift. Kılları, mikroskop altında, eskimoların buzu kırıp balık çıkarması gibi teker teker çekiyoruz’ diyor.

KELLİĞİN YAŞI ÖNEMLİ

Dr. Külahçı, saç ektikleri en genç erkeğin 14, en yaşlısının 79 yaşında olduğunu söylüyor. ‘Aslında her yaşta saç ekimi yapılabilir. Ama unutulmamalı ki saçın yetişmesinde kişisel farklılıklar olabilir. O yüzden hastanın yaşı değil, kelliğin yaşı önemli. Kellik süresi ne kadar uzunsa, saç yetişme oranı o kadar düşüyor. Yine de saçın çıkmaması, tutmaması diye bir ihtimal yok. En kötü ihtimalle 100 kıldan 60’ı tutuyor.’

Kelliğin süresinin neden önemli olduğunu da aydınlatalım: Aslında deri, saçlı olmak için yaratılmış. Rüzgar, güneş, soğuk ve diğer dış etkilerle deri inceliyor. Altındaki yapılar eriyor. Uzun zaman kel olan cildin saçı kabul etmesi zorlaşıyor. Sigara kullanımı, düzensiz beslenme gibi kötü alışkanlıklar da saçın ekiminden alınacak verimi doğrudan etkiliyor.

KIL NOTLARI

KILIN KAPASİTESİ ÖLÇÜLÜYOR

Herkese saç nakli yapılmıyor. Bilgisayar ve başka büyütücü-tarayıcı yöntemlerle alınacak saçın ekim için yetip yetmeyeceği saptanıyor. Toplanacak kıllar bölgeyi iyi örtmeyecekse nakil yapılmıyor.

JAPONLARIN SAÇI II. DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRA DÖKÜLMEYE BAŞLADI

Japonlarda androjenik (erkek tipi) saç dökülmesine çok ender rastlanıyordu. Savaştan sonra ciddi bir artış görüldü. Bunu açıklayan çeşitli teoriler var. En çok üzerinde durulan teori, savaştan sonra genetik yapılarına uymayan yeni beslenme (fast-food) alışkanlığı edinmeleri. Çok çalışma ve stres de diğer önemli faktörler.

SAÇLARIN DÖKÜLMEMESİ İÇİN

Sigara içmeyin. Kan şekerinizi (ensülin) aniden yükseltecek besinlerden uzak durun. Aç karnına alkol, tatlıdan uzak durulmalı. Özellikle menopoza giren kadınlara östrojeni artıran doğal kaynaklar öneriliyor.

SAÇ FÖN SEVMEZ

Haftada 1 defadan sık fön yapmayın. Saç çekilmekten, elektromanyetik alan ve ısı farklılıklarına yol açan fön makinesinden nefret eder. Saçınızı çekerek, sıkı sıkı bağlamayın.

SAÇ EKTİRDİYSENİZ

İlk 3 gün dikkatli yıkayın. Özellikle ilk iki hafta fönlemeyin. Motosiklet kaskı takmayın. Başınızı travmalardan uzak tutun. 6 ay bol proteinli beslenin.

Çİnlİ kadInlar saçlarInI genİtal bölgeye ektİrİyor

Batılı kadınlara benzemek için gözlerini bile ameliyat ettiren bazı Çinli kadınlar, tersine bir saç nakli yaptırıyor. Çinli kadınların genital bölgesi kılsız oluyor. Bu yüzden bazı Çinli kadınlar kılsız olan genital organ çevresine, başlarından alınan saç tellerini ektiriyor.

Erkeklere göre daha düşük sıklıkta da olsa kadınların da saçı dökülüyor.

Ancak vücudun diğer bölgelerindeki kıllar onlar için henüz umut vermiyor. İnsan saç kılı 40-60 mikron kalınlığında. Vücut kılları kadınlarda hiçbir zaman 40 mikronu bulmuyor. Kıl sayıları da fazla değil. Üstelik genellikle ağda gibi işlemler nedeniyle oynanmış durumdalar. Bu yüzden kadınlarda vücut kıllarının kullanılması denenmedi.

SAÇ NASIL EKİLİYOR?

Harmanda kullanılan kıllar açısından en verimli bölge ense. Ense saç dökülmesine en dayanıklı yer. Enseden 1.5-2 santimetre genişliğinde, 10-12 santimetre uzunluğunda saçlı deri çıkarılıyor. Derinin iki ucu birbirine dikiliyor. Alınan saçlı deri, mikroskop altında her birinde 1-6 saç teli kalacak şekilde ince ince yüzlerce parçaya ayrılıyor. Ekim yapılacak bölgede açılan küçük deliklere yerleştiriliyor. Ekilen saç önce dökülüyor. 3 ay sonra yeni saç çıkıyor. Hiç bekletmeden ekilen kıllar daha iyi tutuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!