Kedisavar jiletler

Kahve zincirlerinden biri kedileri uzak tutmak için bahçe duvarına jilet döşeyince kızılca kıyamet koptu. Neyse ki sonunda bu yanlıştan dönüldü

İstanbul dünyada nesiyle tanınır? Bir sürü özelliğinin yanında, sokak kedileriyle. Sarmanlarmız, tekirlerimiz dünyanın her yerinden gelen turistlerin fotoğraflarını süsler. Peki biz n’aparız? Onları iter kakar, döver, öldürür, tecrit ederiz...
Bir örneğini de bu hafta yaşadık. Sosyal medya sayesinde bir anda büyüyen bir konu, firmanın cevabıyla sakinledi ama durum yine de hiç hoş değil. Ne mi oldu?
Birkaç gün evvel İngiltere’de yaşayan bir arkadaşım Facebook’tan bir mesaj atarak, Nişantaşı’ndaki bir kahve zincirinin bahçesiyle ilgili bir durumu araştırmamı rica etti. Arka tarafta bahçesi de olan kahve zinciri duvarlarına jilet döşemiş. Neden? Sokak kedileri bahçeye girip müşterileri rahatsız ediyor diye! Burada yazamayacağım küfürleri ederek mesajı Facebook profilime kopyaladım, sonra gazetenin yazı işlerini bilgilendirmeye hazırlanırken telefonum çaldı.
Arayan arkadaşım, sözkonusu firmayla iş bağlantısı olduğunu, bu mesajı onlarla paylaştığını ve bana bir cevap yollamak istediklerini söyledi. Birkaç saat geçmeden yazı geldi hakikaten.

DİKENLİ TEL DAHA MI İYİ

Duvarlarda jilet değil ama dikenli tel varmış. Şaka gibi ama gerçek. Sosyal medyada gelişen bu duyarlılığı görünce sökme kararı almışlar. Kahvenin yetkilisi, yaptıklarının yanlış olduğunu kabul ederken, bir yandan da kendilerini savunma ihtiyacı duyuyordu ki, neden yaptıklarını uzun uzun anlatmış.
Aslında ben de biliyorum neden olduğunu. Çünkü kediden korkan var, rahatsız olan var, terbiyesizlik yapan var. Biliyorum ama firmaların bu konularda bir duruşu olması gerektiğini de düşünüyorum. Mesela Bağdat Caddesi’ndeki Starbucks’lardan birinin bahçesinde kediler masanın üstünde oturuyor, kimse de rahatsız olmuyor. Firma hayvan dostu olursa, müşterisi de olur. Orası sokak be kardeşim! Kediden korkuyorsan, hoşlanmıyorsan git içeride otur. Zaten zavallı hayvanlar sokakta yaşıyor, oradan da kovmayın!
Kahve zincirine bu saçmalığı uygulatan çalışanları hakkında da bir şeyler yapıp yapmadıklarını sormadım. Bana düşmez. Ama eminim soranlar olmuştur, olacaktır! Bu arada yeni duyduğum bir şeyi de ekleyeyim, tam olsun: Kahve çalışanlarından biri kedilerin toplanıp barınağa verileceğini söylemiş. Buyrun buradan yakın!
Yazarın Tüm Yazıları