Kediler evde kalsın, köpekler doğru pansiyona

Tatile giderken evcil hayvanlarını nereye bırakacaklarının telaşına kapılanların dikkat etmesi gerekenleri veteriner

Haberin Devamı

Talat Gülbay anlatıyor

Gül Pınar ZEREN

Tatile giderken hayvan dostlarınızı bırakacak bir yakınınız varsa, şanslı insanlardansınız. Ama eğer yoksa iyi bir araştırma yapmalısınız, çünkü petinizi bırakmak için iyi bir hayvan pansiyonu bulmalısınız. Kedi ve köpeklerin bakım ve  alışkanlıkları birbirinden çok farklı. Köpekleri pansiyona bırakmak en iyi yöntemken, kedilerin pansiyona bırakılması veterinerler tarafından zorunlu kalınmadıkça önerilmiyor. Tatiliniz iki-üç günlük bir kaçamaksa kedilerin evde bırakılması daha doğru. Uzun tatillerde kedinin 15 günden fazla pansiyonda bırakılması uyum sağlamasına ve eve döndüğünde uyum sorunu yaşamasına neden oluyor. Uzun süre kafes ortamında kalan kedi mutsuzlaşıyor.
Köpeklerdeyse durum biraz farklı. Uygun koşullarda kedilerden daha uzun süre pansiyonlarda kalabiliyor. Pansiyonlar, özellikle sağlık ve hijyen konusunda yeterli olmalı. Ruhsatlı olmalı ve sürekli denetlenmeli. Hayvanların kalacakları yer, fiziksel ihtiyaçlarına uygun büyüklükte olmalı. Hayvanların, gürültü ve stresten insanlardan daha fazla etkilendiklerini unutmadan huzurlu bir ortam seçilmeli. Kaçmalarına imkân tanımayacak profesyonel bir ekibin çalıştığı, sürekli veteriner kontrolünde olan ve hayvanlarla yeterince ilgilenebilecek sayıda personelin çalıştığı pansiyonlar tercih edilmeli.

Haberin Devamı

SEVDİĞİ EŞYALARI GÖTÜRÜN

Yabancı bir ortama girmenin yarattığı stresi azaltmak için, alışmaları için sürekli kullandıkları mama kabı ve en sevdikleri oyuncakları gibi eşyaları götürmek de yararlı olur. Dostunuza bakacak kişinin hayvanlarla arasının iyi olması da önemli. Hayvanlar duygularını konuşarak aktaramadıkları için, onların hislerini anlayabilecek deneyimli bakıcılara ihtiyaçları var. Pansiyon çalışanlarının da bu yetiye sahip olduğundan emin olmasınız.
Kedi ve köpekler ani gıda değişikliklerine karşı çok hassas. Normalde 10-15 gündeki gıda değişikliklerini bir anda yapmak sakıncalı olacağından, alışkın olduğu mamaları götürmeli. Aşı karneleri ve sağlıklarıyla ilgili detaylı bilgileri de götürmek gerekir. Aşılarının tam, iç ve dış parazit ilaçlarının eksiksiz olması; diğer hayvanların da bu koşullara uyulması durumunda kabul edilmesi sağlık açısından önemli. Sağlık sorunu varsa, tedavisinin devam ettirilebileceği bir pansiyon tercih edilmeli.

Haberin Devamı

ÖNCEDEN YAPMANIZ GEREKENLER

- Eğer kuru mama kullanmıyorsanız 15 gün önceden kuru mamaya alıştırın
- Pire, kene ilaçlamasını yaptırın.
- Pansiyonu önceden ziyaret edin.
- Kalacağı süre boyunca yetecek kadar mamayla götürün.
- İletişim bilgilerini bırakmayı unutmayın.
- Size ulaşamamaları durumunda, arayabilecekleri birinin numarasını daha bırakın.
- Evcil hayvanınızın sağlık durumu ve alerji gibi konularla ilgili bilgiyi bildirin.
- Huy ve alışkanlıklarını bakıcılarına anlatın.

Pako pano

Minik bebekler kediler, İstanbul’da yuva arıyor. Özenle büyütüldüler, iç dış parazit tedavileri yapıldı. (216) 384 51 65

İki aylık pufudik ve huzurlu oğluşumuza İstanbul’da bir yuva arıyor. Kum alışkanlığı da var. (533) 529 16 51

Haberin Devamı

İzmir’de anne sütüyle beslenmiş bu sosyal yakışıklıya yuva arıyoruz. Beyaz ağırlıklı tekirin parazit tedavisi de yapıldı. (555) 544 51 14

Yazarın Tüm Yazıları