Kebabın Madımak direnişi

Güncelleme Tarihi:

Kebabın Madımak direnişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2007 00:00

Sivaslı kebapçılar, 37 aydının yakıldığı Madımak Oteli için, "Orada bir lokanta yapılmış olması beni iğrendiriyor" diyen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a karşı birleşti. Sivas Kebapçılar Odası Başkanı Yiğit, "Eğer kapatırlarsa, biz de bütün işyerlerini kapatırız" dedi.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın önceki gün TBMM’de yaptığı bir konuşmada, 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas Katliamı’nın yaşandığı Madımak Oteli için "Orada bir lokanta yapılmış olması beni iğrendiriyor" sözleri, Sivaslı kebapçılardan tepki gördü. cafesiyaset.com adlı internet sitesine konuşan Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Nazım Yiğit, "Eğer burasının kapatılması gibi bir hata yapılırsa, biz de karar alır bütün işyerlerimizi kapatırız. Bunun eylemini de yaparız" dedi. Söz konusu kebapçının 30 yılı aşkın süredir aynı yerde faaliyet gösterdiğini belirten Yiğit, 14 yıl önce yaşanan olayın oradaki bir lokanta ile ilişkilendirilmesini anlamsız bulduklarını ve bu ifadeleri kullanan Bakan Günay’ı kınadıklarını belirterek şunları söyledi: "Burası Madımak’tan sonra yapılan bir iş yeri değil. Mavi Bayrak almış, TSE almış, pırıl pırıl bir iş yeri. Müze yapılması durumu olursa, Sivas için hiç iyi olmayacağını düşünüyorum. Kapatılması söz konusu olursa buna tepkisiz kalmayız. Biz de Oda olarak karar alırız. Bütün işyerlerimizi kapatırız. Bunun eylemini de yaparız."

Daha önce de Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan’ın "Madımak Oteli müze olsun" önerisiyle gündeme getirdiği tartışmada, şimdi dinci internet siteleri Günay’ı hedef almış durumda. Siteler, konuyu, "Günay’ın sözleri Sivas’ta tepki topladı" diye verirken, henüz dinci gazeteler konuya dahil olmadı. TBMM Genel Kurulu’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2008 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Günay, katliamın yaşandığı Madımak Oteli’nin müze yapılıp yapılmayacağı konusundaki bir soruya şu yanıtı vermişti: "Madımak’ta tarihimizin yüzünü karartan, utanç verici olaylarından biri yaşandı, 1993 yılının 2 Temmuz’unda. DYP ve SHP iktidardaydı. Hükümetin, vilayetin, askerin, savcının gözünün önünde, Anadolu’nun ortasında insanlarımız ölüme, vahşete terk edildiler. Orada aynı yerde bir lokanta yapılmış olması, açıklıkla söylüyorum, beni iğrendiriyor. Bu mutlaka tashih edilmesi gereken, bir biçimde hafızalarımıza kazınması gereken, o dönemde devleti yöneten sorumlularıyla birlikte hafızamıza nakşedilmesi gereken bir olaydır. Bu konuda gereken dikkati göstereceğim."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!