Kazma-kürekten butonlu temel atmaya

Teknoloji, siyaset yapma biçimlerini de değiştiriyor.

Örneklerini sessiz sedasız değişimlerle her gün yaşamaktayız.

Bu değişimle, geleneksel siyasetin esaslı alışkanlıklarından biri de tarihe karışıyor,

Kazma-kürek, yerini butona bırakıyor.

Artık siyasetçi, iddialı projelerin temelini inşaat alanında toz-toprak ortasında değil, beş yıldızlı otel salonlarında butona basarak atıyor. Yeni trendin son örneği ABD’nin enerji devi AES ile İçtaş Enerji’nin Karaman’da birlikte yapacağı Damlapınar-Kepezkaya hidroelektrik santralın "temel atma töreni"nde yaşandı.

Tören öncesinde İçtaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile kısa bir sohbetimiz oldu.

Yılların müteahhidi İbrahim Bey, temel atmada "buton" trendinden hoşnut. "Sadece maliyetlerin düşmesi, toz topraktan kurtulmak değil. Protokol düzeninden dolayı çok kişiyi memnun edemiyordunuz" diyor. Geçmişte bu nedenle cansıkıcı pek çok durumla karşılaştığından yakınıyor.

Pek diyorum "Ya Ankara’dan basılan buton, Karaman’daki temeli atmazsa. Bir sorun çıkarsa?"

İbrahim Bey gülerek, bunun da B planının hazır olduğunu söylemekle yetiniyor. Ama ayrıntı vermiyor.

Özetle, Karaman’daki santral inşaatının temeli, Ankara’da Sheraton Oteli’nden bir butona basılarak atılıyor.

Ne bakanların üstü başı kirleniyor, ne de gündüz vakti havai fişek komedisi yaşanıyor.

Siyasetin icrası, giderek fiber optik kablolar üzerinden biçimleniyor

Üst kurullar hareketli

Siyasetin öncelikli sorunları arasında, gündem fırsatı bulamayan sayısız sorun var.

Bunlardan biri de ekonomiyi düzenleyici ve denetleyici üst kurullardaki eksik üye sıkıntısı. BDDK ve Rekabet Kurulu’nda iki üyelik boştu. Rekabet Kurulu’nun üyelik sorunu çözüldü. DPT’nin bağlı olduğu Devlet Bakanlığı kontenjanından Mustafa Ateş, ile Kurul kontenjanından İsmail Hakkı Karakelle görevlerine başladı. Haziran ayından bu yana 2. Başkan Tuncay Songör’ün başkanlık görevini yürüttüğü Kurul, şimdi başkanını arayacak.

Tütün Kurulu’ndaki tablo ise gerçekten efkarlıydı...Orada üyelerin tamamının görev süresi, özel yasaları gereği Temmuz’da dolmuş ve Tütün Kurulu geçen haftaya kadar, yani iki ay boyunca "yok"tu...Tütün Kurulu’nun atamaları da geçen hafta yapıldı.

Sıra şimdi BDDK’da. İki aydır boş bulunan iki üyeliğe atama yapılması, BDDK’nın öncelikli sorunu. Çünkü Kurul başta Oyakbank satışı olmak üzere, kritik kararları almak için "tam" olmayı önemsiyor.

Özeti şu: Seçim öncesinde, eksiklerin tamamlanması konusunda "Yakında seçim var" söylemiyle çok beklemiş bir bürokrasi var.

Bu sebeple, atamaların sürati konusunda biraz daha "tempo" bekleniyor...

Unakıtan’ın Güler’e sitemi

Unakıtan’ın Güler’e sitemi

Elektrikte arz güvenliği ve tarife toplantılarının perde arkasını ve TEDAŞ’ın yüzde 14 zam ihtiyacını aktardığımız "perdearkası" haberde, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Enerji Bakanı Hilmi Güler’in "TEDAŞ’ı bana devredin, satayım", "Onlar zaten size devredildi" diyaloglarını da vermiştik.

Basına kapalı yapılan toplantıdaki diyalogların haberi Hürriyet’te çıkınca Maliye Bakanı Unakıtan, Enerji Bakanı Güler’e "Ne konuştuysak gazetede okuduk" diye sitem etmiş...
Yazarın Tüm Yazıları