Kazıdıkça çarpıcı kokular yayılıyor

Bakan Binali Yıldırım'ın arkadaşları ilginç görevlere getirildi

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım'a sorular devam ediyor.

Denizcilik sektöründe herkes birbirini tanıyor; ne iş yaptığını biliyor.

Bu nedenle ‘Ankara’ feribotunun Santour'a kiralanması ile skandala dönüşen tartışmalar giderek büyüyor. Sektör içinden bir sürü çarpıcı bilgi yayılıyor. Özellikle Binali Yıldırım ile ilgili ilginç bağlantılar kulaktan kulağa fısıldanıyor.

Vatan Gazetesi dün Türkiye gazetesinin Almanya baskısından bir fotoğraf yayınladı. Ne yazık ki bu fotoğraf, Santour'un Almanya'daki Genel Müdürü Mehmet Koç ile Bakan Yıldırım'ın daha önce yaptıkları açıklamaları boşlukta bırakıyor.

Söylediklerini yalanlıyor belgeler.

‘‘Hani ilişkiniz yoktu’’ diye soruyor Vatan. Ve ‘‘Bakanın oğlunun şirketi Santour'cularla aynı (internet) sitede çıktı... Santour ve Sancak'ın bağlı olduğu gruba dahil şirketler ile Binali Yıldırım ve ailesinin sahibi ya da ilişkide olduğu şirketlerin adres ve ortaklık yapıları incelendiğinde ilişkiler ağı iyice netleşiyor’’ diyor. (Gerçekten bakanın oğlunun şirketi Derin Denizcilik Gemi Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti ile Santour'cuların Kapital Yatırım Holding A.Ş. ile ilgili bilgiler aynı internet sitesinde bulunuyor. Şirketlerin ilişkileri yanında bildik isimler de ortaya çıkıyor.)

Fotoğrafta, Sancak Line Genel Müdürü Binali Yıldırım ile Santour Genel Müdürü Mehmet Koç bir arada görülüyor. Sancak Line ve Santour GmbH'nin önceki yıl Almanya'daki bilet satan acentelere yaptığı yeni sezonun açılış toplantısındaki konuşmacılar arasında da, Sancak Line Genel Müdürü olarak gözüken Binali Yıldırım ile Santour-Sancak Line Genel Müdürü olan Recai Berber'in isimleri alt alta yer alıyor.

3 Kasım'da Binali Yıldırım milletvekili seçiliyor ve Ulaştırma Bakanı oluyor.

Recai Berber ise Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın (ERDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getiriliyor. Recai Berber'in daha önceki görevi Santour-Sancak Line Genel Koordinatörlüğü... Dikkat çeken bir başka isim de Sancak Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Salih Zeki Çakır... Çakır, aynı zamanda ‘Kaptan-ı Derya’ dergisinin sahibi...

Bu atamaları Özelleştirme'nin daha önce kendisine bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener mi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan mı yaptı? Ya da Binali Yıldırım önerdi; onaylandı mı?

YÖNETİM KURULUNU KİMLER BELİRLEDİ

Ulaştırma Bakanı
'na sorular devam ediyor:

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Yönetim Kurulu'na atanan üyelerden kaçı yakın arkadaşınız oluyor?

Yakından tanıyorsanız, Santour'a Ankara feribotunun kiralanması konusundan siz haberdar edildiniz mi?

Ve bir soru daha:

DENİZCİLİK MÜSTEŞARI BAKANIN YAKINI

Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı
'na getirilen sektörün tanınmış bir avukatı İsmet Yılmaz yakın arkadaşınız mı?

Müsteşar Av. Yılmaz'a da bir sorumuz var:

Bakan Yıldırım'a Sancak gemisinin neden yandığını, sigorta bedelinin ne kadar olduğunu, ödenip ödenmediğini sormuştuk.

Bu bilgilerin Müsteşarlığın kayıtlarında olması gerekmiyor mu?

KTHY hemen özelleştirilmelidir


LEFKOŞA'dan, KTHY ile ilgili gelişmeleri yakından izleyen bir okurumuz çarpıcı konulara değiniyor:

Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın ‘fahri danışmanı’ Celal Akbulut, KTHY Yönetim Kurulu'ndan istifa etmek zorunda kaldı... AKP'nin acul atamaları karşısında Akbulut'a acımak gerekiyor. Avusturya'daki davalarından beraat ettiğinden hiç haberiniz olmadı mı? Kendisine haksızlık yapıldığını sanıyoruz.

Kendisinden bir hafta önce istifaya zorlanan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Zafer Yıldırım'ı niye unutturuyorsunuz. Niye onun yaptığı yanlışlıkları gündeme getirmiyorsunuz? Ulaştırma Bakanı'nın yakın ilişkisinin olduğu yazılan Santour'a nasıl uçak kiraladığını neden araştırmıyorsunuz? Kendisinden sonra geride kalan, yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürlüğe vekalet ettirilen Saadettin Gezmek'i neden araştırmıyorsunuz? Zafer Yıldırım'dan sonra aynı pozisyonları dolduran; yani kaptan pilot ve öğretmen pilotluk görevlerini üstlenerek, yaklaşık 12 bin dolar maaş alan Gezmek, bunun yaklaşık dörtte biri maaşla THY'den emekli olan Yusuf Bolayırlı'nın durumuyla kendisi gibilerin saltanatından hiç sıkılmıyor mu? KTHY, kimlerin çiftliği?... Maliye Bakanı Unakıtan, Celal Akbulut ‘‘Amma adam atamışız yahu’’ derken, kendi atadığı akrabasından neden söz etmiyor? KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu'na küfür ettiği polis tarafından rapor edilen öteki görevliler hálá görevde mi tutulacak?''

Yoruma gerek yok; bu ülkenin kaynakları böyle israf ediliyor.

KTHY hemen özelleştirilmelidir.

Prof. Batırel nasıl YÖK üyesi oldu


MARMARA Üniversitesi'nden ismi saklı bir öğretim üyesi şunları yazıyor: Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Üniversitelerarası Kurul toplantısına katılmasından sonra ortaya çıkan uzlaşmacı havanın aldatıcı olduğunu görüyoruz. Hükümet ne yazık ki bu konuda da iyi niyet taşımıyor... Tasarıyı geri çekiyormuş izlenimi verirken Marmara Üniversitesi eski Rektörü Prof. Ömer Faruk Batırel'i YÖK üyeliğine ataması niyetinin ne olduğunu açıkça gösteriyor. Batırel'in rektörlüğü döneminde M.Ü., ‘türban yasağı’nın geçerli olmadığı ve dinci faaliyetlerin her çeşidine göz yumulan bir yerdi. Batırel ile birlikte, yardımcıları Prof. Ömer Yusuf Cebeci ve Prof. Fehim Üçışık haklarında geçmişte yazılanları unutmak mümkün değil. Batırel'in tarikatçı yanı şimdi YÖK'e taşınmıştır. Sırf dinci faaliyetler ve kadrolaşma ile türban hoşgörüsü yüzünden Batırel'in, Süleyman Demirel'in döneminde YÖK Başkanlığı'nca Rektörlükten istifaya zorlandığı bilinmiyor mu? Merak ediyoruz; böyle durumlarda titizliği bilinen Cumhurbaşkanımız nasıl oldu da Batırel'in kararnamesini imzaladı? YÖK'e atamasında, Batırel'in rektörlüğünde M.Ü. Mahalli İdareler Yüksek Okul Müdürü olan Prof. Ömer Dinçer'in katkısı olduğu ileri sürülüyor. Ömer Dinçer'in şu anda, hem Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı, hem de THY Yönetim Kurulu üyesi olduğunu biliyor musunuz?'

Bağlantılar ilginç değil mi?

GÜNÜN SÖZÜ


‘‘Ruhunu kaybeden dünyayı kazansa ne çıkar.’’

(Victor Hugo)
Yazarın Tüm Yazıları