‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’

Gül Gökçe Doğdu (30) hemşire. Küçük yaşlarda fanatik bir Barış Manço hayranı olması ona farklı ülkeleri tanıma konusunda ilham oldu. Zamanla seyahat tutkusu öyle bir hale geldi ki kazandığı tüm parayı seyahatleri için harcamaya başladı. Sadece bir ülkeyi gezmektense kıtaları boydan boya turlamayı seviyor. Bugüne kadar Avrupa, Güney Amerika ve Uzakdoğu’da toplam 30 ülke gezdi.

Haberin Devamı

Sizi yeni yerler görmeye teşvik eden şey neydi?
- Barış Manço hayranıyım. O yıllarda bana ilham verdi. Sonrasında yeni yerler keşfetme aşkı içimde iyice büyüdü. Zamanla hastalık haline dönüştü. Önce Avrupa’ya seyahatler yaptım. Avrupa güzel olsa da benim asıl ilgi alanım Uzakdoğu ve Latin ülkeler. Uzun aktarmalı uçak yolculuklarının sonunda sanki başka bir gezegene gelmişim hissi bende tarif edilemeyecek bir mutluluk oluşturuyor.

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’
Bolivya

İlk seyahatinizi nereye yaptınız ve toplam kaç ülke gezdiniz?
- 30 ülke gezdim. Bunların çoğu Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkeleri. İlk seyahatimi İtalya’ya yaptım. Gittiğimde üniversite son sınıf öğrencisiydim. Tüm ‘Çizme’yi kuzeyinden güneyine kadar gezme fırsatım oldu. Tarihi ve coğrafyası beni oldukça büyüledi. Roma ve Napoli favori olan şehirlerim. Vezüv Yanardağı’nın o tehditkâr duruşu, hâlâ orada yerleşim olması, insanların adeta dev bir ejderha yanında umursamaz ve keyifle yaşaması çok ilginç. Özellikle Pompei, Verona, Floransa oldukça güzel şehirler. Karnaval zamanında Venedik ise harika.

Haberin Devamı

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’
Borneo

Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkeleri neden ilgi alanınız?
- Buralardaki kültür ve yaşam tarzı çok farklı. Bu farklılık ve çokrenklilik hoşuma gidiyor. Güney Amerika’ya iki kere gittim. İlki Arjantin ve Brezilya’yı içeren bir programdı. Diğerinden yeni döndüm. Peru, Bolivya ve Şili’yi kapsıyordu. Güney Amerika bozulmamış doğası ve insanları bakımından inanılmaz bir kıta. Bu seyahatimde ilk durağım Sao Paulo oldu. Mimarisi, sokaklarda ki
grafiti sanatları, şehrin genel görünümü oldukça etkili. İlginç olan şey, hangi milletten olursanız olun size kimse yabancı olarak bakmıyor. Her turist potansiyel bir Brezilyalı olabilir.

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’
Kamboçya

Peru, Bolivya ve Şili parkurunda neler yaptınız?

- Çocukken ‘Tanrıların Arabaları’ kitabını okuduğumdan beri Nazca çizgilerini görmeyi çok istiyordum. Peru’ya gittiğimde bu hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Nazca çizgilerini görebilmek için küçük uçaklarla uçmanız gerekiyor. İnsanın aklı hayali almıyor “Nasıl o çizgileri yapmışlar? Neden yapmışlar?”, oldukça ilginç bir deneyimdi. Sonra Bolivya’ya geçtim. İnka medeniyetinin harika örneklerini gördüm. Uyuni Tuz Gölü bugüne kadar gördüğüm en harika doğa oluşumuydu. Özellikle daha önce mercan adası olan ama günümüzde dev kaktüslerin mekânı olmuş adacıklar beni çok etkiledi. En son Şili’ye geçtim.

Haberin Devamı

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’Brezilya

Güney Amerika’nın lezzetleriyle bizim damak tadımız çok farklı mı?
- Et ve et ürünleri güzel oluyor. Özellikle yerel içkileri de oldukça güzel. Genel olarak bizim damak tadımıza uyan yemekleri mevcut. Aç kalma olasılığı Uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi değil. Yalnız gittiğiniz zaman mutlaka et yemeden dönmemek gerekir. Arjantin ve Brezilya bu konuda çok başarılı. Peru’da ‘alpaka’ ve ‘lama’ eti de tattım ama damak tadıma uymadı. Şili de deniz ürünleri oldukça başarılı ve şarabı enfes.

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’
Küba

En çok etkilendiğiniz yer neresiydi?
- Arjantin... Buenos Aires, adı gibi havası da güzel olan gerçek bir sanat şehri. Sokaklarda tangoyu en iyi icra eden dansçılar, geniş ve güzel caddelerindeki sanat galerileri, yapıları, şaraplarıyla mükemmel bir yer. Che’nin de Arjantinli olması benim için Arjantin’i bir numara yapan ülke haline getiriyor.

Haberin Devamı

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’
Malezya

Gideceğiniz yerlere nasıl karar veriyorsunuz?

- Genellikle bir yıl öncesinden düşünüyorum ve gerekli hazırlıklarımı yapıyorum. Özel bir liste yapmıyorum. Daha önce o bölgeleri gezmiş başka seyahat sever arkadaşlarıma danışarak zevklerime uyan bir destinasyonu seçip yola koyuluyorum. Bazen komple bir kıtaya kafayı takıp oradaki tüm ülkelere gitmeyi kendime hedef koyuyorum.

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’
Şili

Kıta yolculuğu finans olarak pahalı olmuyor mu?
- Ailemle birlikte yaşadığım için tüm kazancımı seyahatlerim için harcıyorum. Bir yıl öncesinden plan yapıyorum. Bu tip seyahatler yüksek maliyetli. Beni zorluyor ama seyahat aşkı o kadar büyük ki pek çok zevkimden ödün vererek hatta yeri gelip kendimi çoğu şeyden mahrum bırakarak bu gezileri yapıyorum. Emeğimle istediğim şeyi yapmak bendeki hevesi daha çok artırıyor ve çevrem tarafından da genellikle takdir ediliyorum. Şimdi yine böyle bir seyahat planım var.

Yazarın Tüm Yazıları