Kazancı Bedih anıldı

Güncelleme Tarihi:

Kazancı Bedih anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 15:52

Şanlıurfa’da sobadan sızan gazdan zehirlenerek eşiyle birlikte hayatını kaybeden, 'Kazancı Bedih', mezarı başında anıldı.

Haberin Devamı

Kendine özgü sesiyle Türkiye’nin önemli gazelhanlarından olan Kazancı Bedih Yoluk, ölümünün 7’ci yıldönümünde mezarı başında beyaz karanfillerle anıldı. Bediüzzaman Aile Mezarlığı’nda düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kazancı Bedih’in Türkiye’nin yetiştirdiği önemli gazelhanlardan biri olduğunu söyledi. Mütevazı yaşamı ve sanatçı kişiliğiyle toplumun her kesiminin beğenisini kazanan Kazancı Bedih’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Fakıbaba, belediye olarak sanata gönül vermiş insanları hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi. Türkiye genelinde sevilen ve belli bir hayran kitlesi olan Kazancı Bedih’in gelecek nesillere tanıtılması için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Fakıbaba, "Kazancı Bedih için her yıl düzenlenen anma etkinliklerine katılıyoruz. Bu tür etkinliklerle üstadı ölümünden sonra bile unutmadığımızı göstermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Naci Yoluk ise babasının ölümünün 7’ci yıldönümünde kendilerini yalnız bırakmayan Şanlıurfa Belediyesi’ne ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine minnettar olduklarını söyledi. Anma törenine yaklaşık 20 kişi katıldı.

KATALATİK SOBADAN EŞİYLE BİRLİKTE ZEHİRLENMİŞTİ

Gazelhan Kazancı Bedih, 19 Ocak 2004’te eşi Fatma Yoluk ile birlikte Bıçakçı Mahallesi’ndeki evlerinde uyudukları sırada katalitik sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Gazelleri değişik makamlarda ve kendi geliştirdiği üslupla seslendirebilen ender sanatçılardan biri olan Kazancı Bedih, ud ve tambur çalmasını biliyordu.

2 BİN ESERE İMZA ATMIŞTI

Yaklaşık 2 bin civarında esere imza attığı söylenen gazelhanın, başta İbrahim Tatlıses olmak üzere, Mahmut Tuncer, Selahattin Alpay ve Mahsun Kırmızıgül gibi birçok sanatçıya eserler verdiği belirtiliyor. Yönetmenliğini Yavuz Turgul’un yaptığı "Eşkiya" filminde Şener Şen ile birlikte rol alan Gazelhan, "İkinci Bahar" isimli bir dizide de oynamıştı.

Uzun havaları ve türküleri kendi tavrında okuyarak, herkesi sesiyle büyüleyen Kazancı Bedih’in başlıca eserleri ’Kara gözlüm efkarlanma gül gayri’, ’Yeşil kurbağalar’, ’Eminem’, ’Atıma verdiler sarı samanı’, ’Neyleyim de Karamanın elini’, ’Tükendi nakti ömrüm’ gibi uzun havaları kendi üslubuyla çok güzel şekilde okumaktadır. Yüzlerce mahalli kasetin yanında İstanbul’da doldurulan kasetlerde de gazel, maya ve türkü okumuştur. Urfa gecelik isimli kasetler dizisinde okuduğu gazeller yurt çapında çok beğenilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!