"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Kazablanka ve kuskus

Fas denince insanın aklına nasıl birbirinden bu kadar alakasız iki şey gelir" demeyin.

Çünkü benim aklıma bu ülkenin adı anılınca hemen meşhur aşk filmi Kazablanka ve Faslılar’ın geleneksel yemeği kuskus geliyor. Sanırım hem eski aşk filmlerine duyduğum ilgi, hem de yemeğe duyduğum aşktan kaynaklanıyor bu. Hem Fas denince insanın aklına nasıl gelmez ki, Humphrey Bogart’la Ingrid Bergman’ın o tutkulu aşklarını Kazablanka’daki bir barda birbirlerine itiraf etmeleri! Hiç Fas’a gittiniz mi bilmiyorum ama gitseydiniz anlardınız bu ülkenin adı ilk söylendiğinde aklıma gelen ikinci şeyin neden kuskus olduğunu. Hemen her gün kuskus yer Faslılar. Değişik malzemelerle yapılmış ama temelde aynı olan bir sürü kuskus çeşidi... Tipik bir Kuzey Afrika yemeğidir kuskus. Hazır Kuzey Afrika demişken diğer bir yemekten söz etmemek mümkün değil. Bizim güvece çok benzer onların tajini. Toprak kaplar kullanırlar bu yemeğin yapımı için. Tek fark toprak kapların şeklidir. Sözün kısası, insan yemekçi olup da işini bu kadar sevince, ister istemez yemekleriyle anıyor gittiği yerleri.

Ilık bonfile salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet bonfile (500-600 gram kadar)

Etin sosu için

á 2 diş sarmısak

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 çay kaşığı karabiber

á 2 yemek kaşığı soya sosu

á 1 tatlı kaşığı tatlı hardal

Salata için;

á 1 demet kıvırcık marul

á 2-3 adet yeşil taze soğan

á 4-5 adet küçük boy kırmızı turp

á 1 çay kaşığı tuz

Bonfileleri keskin bir bıçakla 1-1,5 santim eninde parmak şeklinde dilimleyip cam ya da porselen bir kaseye koyun. Dövülmüş sarmısakları ve sıvıyağı küçük bir kaseye koyun. Üzerine soya sosu ve tatlı hardalı ekleyip karabiberi serpin. Sosu çatalla iyice çırptıktan sonra parmak şeklinde dilimlenmiş bonfilelerin üzerine aktarın. Elinizle karıştırarak bonfilelerin sosa iyice bulanmasını sağlayın. Kabın üzerini kapatıp buzdolabında en az 1 saat ya da 1 gece bekletin. Marine ettiğiniz etler daha lezzetli olacaktır. Kıvırcık marulun yapraklarını yıkayıp süzün. Yeşil soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Kırmızı turpları iyice yıkayıp soymadan yarım ay şeklinde dilimleyin. Hazırladığınız tüm salata malzemelerini bir salata tabağına yerleştirin. Orta boy teflon tavada fındık büyüklüğünde tereyağını eritin. Ocağın altını açıp bonfileleri kızgın yağa sosuyla birlikte aktarın. Etleri yüksek ısılı ateşte, tavayı sallayarak 5 dakika kadar kızartın. Yüksek ısılı ateşte pişen etin suyu dışarı çıkmayacak ve et hem lezzetlenecek, hem de çabuk pişecektir. Beş dakika sonra ocağın altını kısıp etleri orta ısılı ateşte 5 dakika daha pişirin. Etler sıcak haldeyken yağı ve sosuyla birlikte salata malzemelerinin üzerine aktarın. Sıcağa yakın bir ısıdayken servise sunun.

Kakaolu Şirince muhallebisi

2 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 4 su bardağı süt

á 5 yemek kaşığı tozşeker

á 3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

á 1 paket vanilya

á 50 gram bitkisel margarin

Kakaolu sos için;

á 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 1 su bardağı süt

á Yarım su bardağı tozşeker

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 50 gram bitkisel margarin

Süt, tozşeker ve mısır nişastasını küçük bir çelik tencereye aktarıp üzerine vanilyayı ekleyin. Katı ya da sıvı haldeki bitkisel margarini de ilave edip tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Malzemeleri tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak, katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Muhallebi kaynamaya başlayınca ocaktan alıp sıcak haldeyken kaselere paylaştırın. Ilık hale gelince buzdolabına koyup soğumalarını bekleyin.

Sütü ve eritilip ılıtılmış ya da sıvı haldeki bitkisel margarini mutfak robotuna aktarın. Tozşeker, yumurta sarıları ve kakaoyu da ilave ettikten sonra malzemeler iyice karışıncaya kadar çekin. Önemli olan ayran kıvamında kakaolu bir sos elde etmeniz. Hazırladığınız kakaolu sosu buzdolabından çıkardığınız muhallebilerin üzerine gezdirin. Muhallebiyi buzdolabında bir süre daha soğuttuktan sonra servise sunun.
X