Kaza demeyin

BEŞİKTAŞ’ın oyun konsantrasyonu berbattı. Delgado’suz oynamanın Beşiktaş’ı böylesine sarsacağını hiç düşünmedim.

Oyunun genelinde çizdiği renksiz tabloda, Beşiktaş’ın sıkıntıları net çizgilerle sırıtıyordu.

1 Savunma bloğu sanki birbirini hiç tanımayan bir yabancılar mangası ... Yediği golde, Meduna’yı gözden kaçıran ve pozisyon hatası yapan Gökhan Zan, Koray Avcı ve İ.Toraman’ın adlarını hemen suç dosyasına işliyorum.

2Orta saha organizasyonu Beşiktaş’ın bir başka yumuşak bölgesiydi. Nobre ve Gökhan Güleç’i boş alanlara koşturacak tek pas çıkmadı bu bölgeden. Üstelik Burak Yılmaz gibi direkt kaleye oynayan bir sprinteri sağ kulvarda harcamak, Jean Tigana’nın bir tercih yanlışıydı.

3Yine Jean Tigana, 60. dakikada üçüncü oyuncu değişikliğini de kulanırken, bir sistemden çok kulübede bekleyen oyuncuların performansına sarılması, Beşiktaş’ın teknik-taktik açıdan da bir kaos yaşadığının belgesiydi.

4Beşiktaş’ı ilk 45 dakikada hücuma koşturan tek adam sol kanattaki İbrahim Üzülmez idi. Tigana, ikinci yarıda onu savunmanın kenarına çekerek İbrahim Akın’ı bu bölgeye yerleştirdi. İbrahim Akın, adaşının başarılı performansını bu kanada taşıyamadı.

5 Sadece bu maçta değil, gelecek haftalarda da Beşiktaş’ın iki kanadı hep gündeme gelecek. Rakamlara ve istatistiklere göre, Türkiye’nin sağ kanattaki en etkili isimlerinden biri Ali Tandoğan, neden hep kulübede oturur, anlayamıyorum...

6Nobre’nin sarfettiği enerjiye karşın, pozisyon yakalamakta çektiği sıkıntılar, oyun kurgusundaki yanlış planlamanın bir başka göstergesi gibi düşünüyorum. Nobre, hücumda bu yalnızlığı yaşadığı sürece, Beşiktaş’ın gol yollarında sancısı hep sürecek.

H H H

Süper Kupa’daki G.Saray maçından sonra Beşiktaş’ın çok koşan ve savaşan bir takım olduğu görüşü ağırlık kazanmıştı.

Dün, Manisa maçında sanki Süper Lig’in son haftalarını oynayan yorgun ve etksiz bir Beşiktaş vardı. İkili mücadelenin her birinde yenik düşen... İnanılmaz bir top kaybı ile oynayan... Pas yüzdesi düşük... Rakip kaleye gitmekte zorlanan... Ve hiç bir düşünce ve pozisyon zenginliği yaşamayan bir Beşiktaş.

Oyunun dakikalarını gözlerimde tekrar canlandırıyorum. Beşiktaş’ın sadece iki kafa topu ile yarattığı iki tehlike vardı. Biri ilk yarıda Fahri Tatan’ın kafa şutu, diğeri de ikinci yarıda Gökhan Zan’ın direkten dönen kafası...

Ancak, daha da önemlisi İbrahim Üzülmez’in dışında hiçbir futbolcunun gerçek performansının üzerine çıkamamasının elbette bir nedeni olmalıdır.

H H H

Gelecek haftalar bu sorunun yanıtını verebilir. Acaba, yeni transferler mi Beşiktaş’ın ağırlığını taşıyamıyor? Yani, yeterli mi değiller...

Yoksa, Jean Tigana’da mı bir yanlışlık var?

Eğer, dünkü yenilgi sadece Delgado gibi bir futbolcunun yokluğundan kaynaklanan bir sonuç ise, bu daha da vahim!..
Yazarın Tüm Yazıları