KAYSO Başkanı Büyüksimitci: 2017’nin 'Fırsat Yılı' olması için çalışmalıyız

Güncelleme Tarihi:

KAYSO Başkanı Büyüksimitci: 2017’nin Fırsat Yılı olması için çalışmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 15:42

KAYSO Başkanı Büyüksimitci: 2017’nin 'Fırsat Yılı' olması için çalışmalıyız

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, sanayici ve işadamları olarak şikayet etme durumunda olmadıklarını belirterek, "2017, bizler için bir fırsat yılı olmalı, bunun için çalışmalıyız. Bizlere ümidini kaybetmek yakışmaz" dedi.
KAYSO Ocak ayı olağan meclis toplantısı Meclis salonunda yapıldı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, rating kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürmesini eleştirerek, şöyle dedi:
"Dürüstlüğü ve gerçekçiliği uluslararası kurumlar tarafından da tartışma konusu olan, sürekli olarak itibar kaybeden rating kuruluşları, hiçbir gerçekçi veriye dayanmadan sadece tahmin ve zan ile hiç vakit kaybetmeden ülkemizin aleyhine notumuzu düşürmüşlerdir. Not artırımı için 4-5 yıl bekleyen bu kuruluşların, not indirimi için bu kadar ivedi davranmasının arkasındaki kasıt, sağduyulu Türk vatandaşının anlayacağı bir durumdur. Karar siyasi olup, bilgiden ve ekonomik verilerden uzak bir karardır."
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, TBMM'de kabul edilen anayasa değişikliğini değerlendirerek, şöyle dedi:
"Önümüzdeki Nisan ayında yapılması muhtemel referandum var. Anayasa değişikliği konusunda son sözü aziz milletimiz söyleyecek. Demokrasilerin ana unsurlarından biri olan referandumda çıkacak sonuca yani aziz Türk milletinin kararına hepimiz saygı göstereceğiz. Bu referandumu bir demokrasi şenliği halinde, sükûnet içinde geçireceğimize yürekten inanıyoruz."
Suriye’de barış ortamını sağlamaya yönelik diplomatik çabaların umut verici olduğunu ifade eden Başkan Büyüksimitci, Astana görüşmelerinin komşu coğrafyamızda kronik sorunların çözümüne, barış ve huzur ortamının sağlanmasına yönelik umut verici girişimler olduğunu, yine Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik Bağdat’ta üçüncüsü gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin de iki kardeş halk arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine ve derinleştirilmesine ciddi anlamda katkı sağlayacağını söyledi.
Çin’in tarihinde ilk kez Davos toplantılarına katılmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Başkan Büyüksimitci, şöyle devam etti:
"25 yıl önce Batılı ülkelerin başlattığı küreselleşme Batı’da itibar kaybederken, küreselleşmenin savunucusu rolünü Çin üstlenmiş gibi görünüyor. Bu bağlamda Çin’in tarihinde ilk kez Davos toplantılarına katılmış olması dikkat çekici bulundu. Çin küreselleşmeyi savunurken, ABD Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan çıkma kararı ile tam tersi yönde ilk adımı attı. Özetle; küreselleşme ile korumacılık arasındaki gerilim dünyanın yakın geleceği açısından en çok dikkatle izlenecek konu olarak gözüküyor. İki kredi derecelendirme kuruluşundan birisi görünümü, diğeri notumuzu düşürdü. Bakın biz 2013'e kadar 3 kuruluşun en az 2'sinden 'yatırım yapılabilir' notu almamıştık. Özellikle 2006, 2007 ve 2008 yıllarında üç yıl üst üste en yüksek yabancı yatırımı almışız. Bu tablo bile dış yatırımların sadece kredi değerlendirme kuruluşlarının notlarına bakarak verilmediğini en açık biçimde gösteriyor. Bu noktada yapmamız gereken, ümidimizi ve soğukkanlılığımızı kaybetmeyeceğiz. Üzerimize düşen, düzeltmemiz gerekenleri onlar istedi diye değil, ülkemiz için gereken nelerse yapmaya gayret edeceğiz. Gördüğümüz aksaklıklar varsa hükümetimizden talep edeceğiz."
Kredi maliyetlerinin üzerindeki baskıları azaltmak ve krediye kolay ulaşmak için hükümet, TOBB ve diğer kurum ve kuruluşların bir takım tedbirler aldığını belirten Başkan Büyüksimitci, TOBB Nefes Kredisi, KOSGEB ve Eximbank Kredileri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. İstihdam bakımından mobilya ve elektrikli ev aletleri sektörünün Kayseri açısından önemli olduğunu belirten Başkan Büyüksimitci, mobilya sektöründe yılsonuna kadar KDV indirimi, elektrikli ev aletleri içinse ÖTV indirimi talebini bir kez daha yeniledi.Başkan Büyüksimitci, "Sanayici ve işadamları olarak şikayet etme durumunda değiliz. Bize düşen üretimi ve ihracatı artırmak, istihdam sağlamak ülkemizi büyütmek için daha çok çalışmaktır. 2017 yılı bizler için bir fırsat yılı olmalı, bunun için çalışmalıyız. Bizlere ümidini kaybetmek yakışmaz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, sanayicilerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2016 yatırımlarını değerlendirip, 2017 projeleri hakkında bilgi verdi. 2016 yılında 550 milyon TL'lik yatırım yapıldığını vurgulayan Başkan Çelik, şöyle konuştu:
"Sanayi odası kavşağıyla birlikte yaptığımız katlı kavşaklara 80 milyon TL harcadık. İlçelerde kadın ve gençlik merkezleri, pazar yerleri, mesire alanları, meydan düzenlemeleri gibi yatırımlar yaptık. Bu yatırımların parasal değeri 48 milyon TL'yi buldu. KASKİ 2016 yılında alt yapı yatırımları için 126 milyon TL harcadı. Türkiye Cumhuriyeti'nde hiçbir şehirde erişilemeyecek oranlarda alt yapımız var. 2017 yılında da alt yapı için 205 milyon TL'lik yatırım yapacağız. Bu rakam Türkiye'de rekor bir yatırım miktarıdır. 10 yıllık yatırımı iki senede yapıyoruz. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı gibi çalışarak beş okul yaptık. Temelini attığımız Gültepe Bulvarı, Organik Bahçe, Kale restorasyonu, mezarlık düzenlemeleri gibi yatırımlar için de 40 milyon TL harcadık."
2016 yılını dolu dolu geçirdiklerini ve 550 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, 2017'deki projelerin de ihalelerine başladıklarını belirterek, 2017'de hayata geçirilecek yatırımlar hakkında bilgi verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!