Kayseri’de kentsel dönüşüm tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Kayseri’de kentsel dönüşüm tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 12:30

Kayseri’de kentsel dönüşüm tepkisi

Haberin Devamı

Cafer ZENGİN/KAYSERİ,(DHA)-KAYSERİ  Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarının belediyeler tarafından oluşturulan şirketler aracılığıyla yapıldığını belirterek, “Uygulamaların tekelleşmesi, haksız ve eşit olmayan rekabetten dolayı mimar, mühendislerin, yapı denetim firmalarının ve müteahhitlerin çalışma ve yaşam koşullarını zorlaştırırken sosyal adalet dengesini bozmaktadır”  dedi. Velibaşoğlu, “Belediyeler ne yazık ki kendi sorumluluk alanlarından uzaklaşarak müteahhitliğe soyunmuştur” dedi.

Kayseri’de bir araya gelen odalar, kentsel dönüşüm çalışmalarına tepki gösterdi. Makine Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Kayseri’de faaliyet gösteren TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu , Makina Mühendisleri Odası  Başkanı Ersin Fener,  İnşaat Mühendisleri Odası  Başkanı Yener Torunoğlu,  Anadolu Yapım Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın  ve Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği  Başkanı Ahmet Dandin ve diğer bazı odaların temsilcileri katıldı. Toplantıda odalar adına açıklama yapan Kayseri  Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu,  uygulamaları süren kentsel dönüşümde gelinen noktada kaygılı olduklarını söyledi. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ancak bazı sıkıntıların ortaya çıktığını ifade eden Velibaşoğlu,  “Konunun sosyal boyutunun tam olarak yerine getirilmediği, kamusal alanların, teknik altyapının, sosyal donatıların yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

“TEKELLEŞME VE HAKSIZ REKABET VAR”

Velibaşoğlu,   şunları söyledi: “Son yıllarda kentimizde, hızlı bir şekilde büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz tarafından devam ettirilen kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili, Mimarlar Odası, Makine Mühendisleri Odası, inşaat Mühendisleri Odası gibi meslek odaları ile müteahhitlik sektörü temsilcilerimiz ve sivil toplum örgütleri olarak yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçların ışığı altında, kentsel dönüşüm projelerinin ve uygulamalarının geldiği noktadan kaygılıyız. Kentsel dönüşüme karşı değiliz, vatandaşlarımızın daha güvenilirliği olan yaşam kalitesini artıran konutlarda yaşamasını sağlamak elbette kamunun ve bizlerin görevleri arasındadır . Kentsel dönüşümün sosyal boyutları ele alındığında, kentsel dönüşüm mevzuatı kapsamında yapılan uygulamalarda, özellikle konunun sosyal boyutunun tam olarak yerine getirilmediği; kamusal alanların, teknik altyapının, sosyal donatıların yetersiz olduğu yapılan birçok çalışmayla tespit edilmiştir. Bununla beraber yerinde dönüşümün tam olarak uygulanamadığı, kişilerin hak sahibi olmalarına rağmen, aynı alanlarda barınmasının hak sahiplerine ekonomik olarak ek yük getireceği sonuçlarını daha önceki çalışmalarımızda da dile getirmiştik. Kentsel dönüşümün ekonomik boyutları ele alındığında ise, özellikle yapılan uygulamaların kamu kurumları niteliğindeki belediyeler tarafından kendi oluşturdukları şirketler aracılığıyla yapılıyor olması, uygulamaların tekelleşmesi, haksız ve eşit olmayan rekabetten dolayı mimar, mühendislerin, yapı denetim firmalarının ve müteahhitlerin çalışma ve yaşam koşullarını zorlaştırırken sosyal adalet dengesini bozmaktadır. Tüm belediyelerin aynı anda bu kadar çok alanda kentsel dönüşüm projeleri üreterek, ilimizdeki arz talep dengesini bozarak ekonomik sıkıntılara sebebiyet vereceğine inanmaktayız. Özellikle Belediyeler kentsel dönüşümü gelir kapısı olarak görmemeli vatandaşlara ve yüklenicilere yardımcı olmalıdırlar”

Velibaşoğlu,  açıklamasında mimarların, mühendislerin ve müteahhitlerin daha iyi koşullarda halka hizmet verebilmeleri için Müteahhitlik Yasası, Mimarlık Yasası, Yetkin Mühendislik Yasası, İhale Kanununun düzenlenmesi gibi konularda yasal düzenlemelerin bir an önce siyasi iktidar tarafından yapılması zaruri hale geldiğini belirtti. Belediyelerin yapacağı imar çalışmalarında da eşitliğin önemli olduğunu kaydeden Velibaşoğlu,  “Belediyelerimiz tarafından yapılacak olan planlama kararlarında var olan planlanmış alanlardaki imar tadilatlarının, eşitsizliğe mahal vermeyecek şekilde çözülmesi gerekliliği, planlaması yapılmamış alanlarda çalışma yapılırken hem eşitlik ilkesine, hem de kentin yaşanabilirliği ilkesi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır” dedi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Velibaşoğlu,  “Bu konuda fikir alışverişi yapılmamasından ziyade başkan bir sorun ile karşı karşıyayız. Belediyeler ne yazık ki son yıllarda kendi sorumluluk alanlarının dışına da çıkarak, deyim yerindeyse müteahhitliğe soyunmuşlardır. Oysa biz belediyelerin asıl yani kendi görev , sorumlulukları arasındaki işlerini yapıp, diğer alanlardaki işleri de  sektörlerine bırakmalarını talep ediyoruz” dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!