Kaymakam Yüksel, "Turisti avlamaya kalkarsanız, akabinde sinek avlarsınız"

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam Yüksel, Turisti avlamaya kalkarsanız, akabinde sinek avlarsınız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2018 16:14

Kaymakam Yüksel, "Turisti avlamaya kalkarsanız, akabinde sinek avlarsınız"

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, 'Turizm çalışanlarına yönelik yaygın turizm semineri' toplantısı gerçekleştirildi. İki gün sürecek seminerde konuşan Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, turiste zorla satış yapmaya kalkışan esnafları, "Turisti avlamaya kalkarsanız, akabinde sinek avlarsınız" diyerek uyardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde geçen 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 3. Turizm Şurası'nda alınan karar sonrası sektör çalışanlarına yönelik düzenlenen eğitim seminerleri Muğla'nın turistik ilçelerinde başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü ile Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle organize edilen Turizm Çalışanlarına Yönelik Yaygın Turizm Semineri'nin ilkine Fethiye, ikincisine ise Marmaris evsahipliği yaptı. Seminerin Marmaris ayağına, sektör temsilcileri, otel, seyahat acenteleri personelleri, zabıtalar, emniyet görevlilerinin yanı sıra Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Ula Kaymakamı Ali Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Kerem Dursun Tezcan katıldı.

"OLUMSUZ DAVRANIŞTAN TÜM İLÇE HATTA ÜLKE OLUMSUZ ETKİLENİR"

Turizmde insan kaynaklarının çok önemli olduğununa dikkati çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Kerem Dursun Tezcan, semineri düzenlemekteki amaçlarının da bu kaynağın en iyi şekilde sektöre hizmet vermesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel de turizm kentlerinde çalışan, yaşayan herkesin, turiste karşı hassas, duyarlı ve bilinçli davranması halinde olumsuzlukların önüne geçilebileceğini belirtip, "Olumsuz davranışlardan tüm ilçe, hatta ülke olumsuz etkilenir. Örneğin hanutçuluk, yani turiste zorla mal ya da hizmet satmaya çalışmak. Geçtiğimiz günlerde bir esnafımızla sohbet ediyorduk, 'İşler nasıl' diye sordum; 'Sinek avlıyoruz' dedi. İşte, yerli ya da yabancı olsun turisti avlamaya kalkarsanız, akabinde sinek avlarsınız. Turist sayısının, turizm gelirinin artması için kaliteli hizmet vermeli, bilinçli, davranmalıyız" diye konuştu.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Kırlı ise sözlerine 2018 sezonuna ilişkin iyi olması beklentilerini açıklayarak başladı. Kırlı, turist sayısın 2017'de yeniden artışa geçtiğini, söz konusu artışın 2018'de hızlanacağını belirtip, "Ben de turiste yönelik davranışların, turistlerin edindikleri izlenimlerin, sektörün geleceği açısından hayati önem taşıdığını, herkesin özellikle turizm çalışanlarının bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"TURİZM KENTLERİNDE YAŞAYANLAR ZİNCİRİN HALKASI"

Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Serkan Molvalı, "Turizm kentlerinde yaşayan, çalışan herkes bir zincirin halkası. Bir halkadaki aksaklık ya da kırılma tüm zinciri etkiler. Turiste karşı bu bilinçle hareket edilmeli" dedi.

Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Adıgüzel, 6 öğrencisi ile seminerini, 'drama' ile verdi. Adıgüzel ve öğrencileri de turiste karşı sergilenen davranışların sektörün gidişatına direkt etkilediğini vurguladı. Seminerin, bundan sonraki durağının Bodrum olacağı, ileride tüm turizm kentlerinde gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtildi.

Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!