Kaymakam Sonel’den Güneydoğum Derneği’ne Destek

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam Sonel’den Güneydoğum Derneği’ne Destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2015 17:34

GÜNEYDOĞUM DERNEĞİ TOROS YÖRÜKLERİ'NİN HAYATLARINI İNCELEMEK İŞİN SEYDİŞEHİR'E GELDİ.

GüneyDoğum Derneği Toros Yörükleri’nin hayatlarını incelemek için Seydişehir’e geldi.
GüneyDoğum derneği üyeleri Boyalı mahallesinde Aktepe ormanlık bölgede çadırlarını kuran Sarı Keçililer Yörükleri’nin sorunlarını yerinde incelediler. Kışları Mersin bölgesinde, yazları ise Seydişehir bölgesindeki dağlarda göçebe hayatını sürdüren Sarı Keçililer Yörükleri’nin yaşantılarını ve sorunlarını yerinde araştırmak için Seydişehir’e gelen GüneyDoğum derneği Başkanı Duygu Sucuka, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ak Parti Milletvekili Nihat Eri ve diğer dernek üyeleri Nurettin Kansu, Ferhat Taş, Sedberk Taşar, Serpil Ertekin’e, Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel kahvaltı verdi.Kaymakam Tuncay Sonel kahvaltıda bir araya geldiği GüneyDoğum Derneği üyelerine Seydişehir’in özelliklerinden bahsederek kendilerini Seydişehir’de ağırlamaktan mutlu olduğunu söyledi. Dernek Başkanı Duygu Sucuka, Kaymakam Tuncay Sonel’in, daha önce de çalışmalarına destek verdiğini hatırlatarak, “Bugün GüneyDoğum Derneği’nin Yörük çalışmaları kapsamında Seydişehir’e geldik. GüneyDoğum Derneği, güney doğunun temel sorunlarını siyasetin dışında kalmak şartıyla işleyen ve bu sorunlara çözüm önerileri getiren siyasi yapıdan uzak bir yardım derneğidir. Yaklaşık 10 yıldır çalışmalar yapıyoruz. Sadece güney doğuda değil Türkiye’nin başka illerinde de çalışmalar yaptık. Örneğin, sokak çocukları, kayıp çocuklar gibi konuları İstanbul, Ankara, Antalya’da ele aldık. Uyuşturucu, kadına şiddet ve kadınların iş gücüne katılımı ve göçerler gibi konuları hep işledik. Biz göçerler konusunu güney doğuda işlerken kendimizi Toros Yörükleri’nin içerisinde bulduk, onların sorunlarını işlemeye karar verdik. Güney doğuda göçerlerin sorunlarını işlerken bunları kitaplaştırdık. Daha ilgili makamlara ulaştırarak sorunları ve çözümleri burada diyerek demokratik baskılar yaptık. Onlar ile ilgili bir kamuoyu oluştu ve birtakım sağduyulu çalışmalarda başladı diyebilirim. Şuan da göçerler ile ilgili kış mevsiminde neler yapılabilir diye bir çalışma yapılıyor diyebilirim. Onları çalışıyorken sesimizi duyan yörükler, Toros Yörüklerini de çalışın ve önerilerinde bulundu ve biz kendimizi yörük dünyasında bulduk. Mersin Belediyesi ve Mersin Üniversitesi ile birlikte bu çalışmaları başlattık. Mersin’de kapsamlı bir çalışma yapıldı ve bugün yörüklerin kendi mekanlarında, kendi yaşamlarını kendi yerlerinde incelemek üzere bu ziyareti düzenledik dernek yönetimi ve arkadaşlarımızla. Bir ziyaret daha düşünüyoruz sonrasında kapsamlı bir çalışmamız daha olacak ve yörüklerle ilgili yaptığımız bu çalışmalar Toros Yörükleri’nin yaşamı ve sorunları olarak kitaplaşacak” dedi.
Başkan Duygu Sucuka desteklerinden dolayı Kaymakam Tuncay Sonel’e teşekkür ederek, “Bu günkü bu seyahatimize Seydişehir Kaymakamlığı destek verdi. Sayın Kaymakam Tuncay Sonel daha önce de bizimle eğitim konusunda da çalışmalar yaptı. Kendileri Şanlıurfa-Birecik Kaymakamı iken de ortak çalışmalarımız olmuştu. Bugün bu çalışmalarımıza da destek verdi ve bize yardımcı oldu. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Bu arada ilk defa Seydişehir’e geliyorum çok güzel bir doğaya sahip olduğunu gördüm ve çok beğendim” şeklinde konuştu.
Dernek Başkanı ve üyeleri Mersin’den, Boyalı mahallesi ormanlığına keçileri ile beraber göç eden Sarı Keçililer aileleri ile sohbet ederek sıkıntılarını dinlediler. Sarı Keçili bayanların keçi sağmalarına şahit oldular ve yörük çadırında oturarak sohbet ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!