Kayıt dışına Türkiye kriterleri

Güncelleme Tarihi:

Kayıt dışına  Türkiye kriterleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2017 20:35

MALİYE Bakanlığı, ekonomide kayıt dışılık oranını ölçmek için hareket geçti. Bir komisyon oluşturan Maliye Bakanlığı, Türkiye’ye özgü koşulları da dikkate alarak kayıt dışılık oranını çıkarmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Çalışmanın ocak ayı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Türkiye’nin kayıt dışılığını ölçmeye yönelik Prof. Dr. Friedrich Schneider çalışma yapıyor. Ancak bu tespitin dışında Türkiye’ye özgü koşullar da olduğundan hareketle bazı unsurların da çalışmaya eklendiği belirtildi. 

SONUÇ ERKENE ALINDI

Kayıt dışı ekonominin boyutunun ölçülmesi, Kayıt dışı Ekonominin Azaltılması Programı eylem planında ilk sırada yer alıyor. Çalışmayla kayıt dışı ekonominin boyutunun ölçülmesinde kullanılan mevcut standart yöntemlerin Türkiye’ye özgü koşullar dikkate alınarak geliştirilmesi, belirli sektörler bazında kayıt dışı ekonominin boyutunun ölçülerek yol açtığı sorunların etkisinin araştırılması ilkesinden harekete geçildi. 2015 yılında kayıt dışılık oranı yüzde 25. Maliye yetkilileri, Türkiye’de işsizliğin azalmasının ya da artmasının kayıt dışı ekonomiyi etkilediğini vurgulayarak, işsizlik arttıkça kayıt dışı ekonomiye 1.5 puan eklendiğini vurguladı. Bunun için Türkiye’ye özgü bir çalışma yapmaya karar verildiğini kaydeden yetkililer, komisyonda yine Schneider’in de yer aldığını, uluslararası normları da gözettiklerini belirttiler. Hacettepe, Sakarya gibi üniversitelerden uzmanların da komisyonda yer aldığını ifade eden yetkililer, çalışmanın aslında bu yıl sonunda tamamlanmasının planlandığını, ancak bazı çalışmalarda kullanmak amacıyla erkene alındığını bildirdiler. Bu nedenle yeni kayıt dışı oranına yönelik çalışmanın bu ayın sonunda açıklanmasının planlandığı belirtildi. Yine kayıt dışı ekonomiye yönelik bir anket çalışmasının da yapıldığı öğrenildi. Anketle mükelleflerin vergiye uyumunun ölçüleceği, örneğin muhasebe kayıtları için ne kadar para harcandığı gibi sorular sorulacağını ve uyum maliyetinin çıkarılacağı kaydedildi. 

BAKMADAN GEÇME!