Kayısıda kooperatifleşme çalışması başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Kayısıda kooperatifleşme çalışması başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 17:18

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Seymenoğlu: - "Dünyadaki kooperatiflerin ciroları 2,5 trilyon dolara erişmiş durumda"

MALATYA (AA) - Malatya'da kayısı üreticilerinin kooperatif kurabilmesi için çalışma başlatıldığı belirtildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatif Genel Müdürlüğünce Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO) Kayısı Sektörü Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, bir memleketin gelişmesinde ticaret erbaplarının büyük etkisinin bulunduğunu söyledi.
Bir yerin ayağa kalkmasındaki birinci unsurun ticaret olduğunu dile getiren Seymenoğlu, Bakanlık olarak Malatya'ya kooperatifçilik konusunda bir çalışma yapmak üzere geldiklerini belirtti. Danimarka'ya bir çalışma gezisine gittiğini anlatan Seymenoğlu, şöyle konuştu:
"Kopenhag kentinin çevresinde çiftlikleri gezdik. Hayvan çiftliklerinin hepsinin kenarında küçük kafes sistemi vardı. Ne olduğunu sordum. Mink adından bir kürk hayvanı beslediklerini söylediler. Danimarka, buradan 2,5 milyar dolar gelir elde ediyor. Sadece küçücük bir hayvandan 2,5 milyar dolar gelir sağlanıyor. Buradaysa 344 milyon dolar. Tüm Karadeniz, Rize'den Kocaeli'ne kadar fındık üretiyor, ihracat 2-2,5 milyar dolar. Danimarka'da çiftlikler bu hayvanı üretiyor. O zaman sorun bizim üründe değil, buna bir katma değer katamıyoruz."
Dünyadaki kooperatifçilik hakkında da bilgi veren Seymenoğlu, şöyle devam etti:
"Dünyadaki kooperatiflerin ciroları 2,5 trilyon dolara erişmiş durumda. Bunun yüzde 50'si sigorta kooperatifleri. İnsanlar sigorta risklerini kooperatif çatısı altında birbirlerine kefalet ederek, birbirlerinin riskini karşılayarak sigortacılık sistemini bu kooperatif çatısı altında yapıyor. Ülkemizde kaç sigorta kooperatifi var? İki tane faaliyette. Almanya'da bin 100 civarında enerji kooperatifi var."
Bir dönem tarımsal satış kooperatiflerinin ülkede tüm tarımsal ürünlerin alımını gerçekleştirdiğini anlatan Seymenoğlu, bu kooperatiflerin devlet adına alımlar yaptığını ancak yönetimdeki uygunsuzluklar nedeniyle bazılarının başarısız olduğunu kaydetti.
Seymenoğlu, 2000 yılında çıkan kanundan sonra birliklerin belirli bir disiplin altına alındığını dile getirerek, bazı birliklerin ise başarılı olmaya başladığını bildirdi.
- "Kayısı fiyatı düşük kalıyor"
MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da kayısının satışında bir sıkıntı olmadığını ifade ederek, arz ve talebi dengelemede sorun bulunduğunu söyledi. Bu nedenle kayısı fiyatının da düşük kaldığını dile getiren Erkoç, bundan da üreticilerin mağdur olduğunu aktardı.Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ da Türkiye'deki yaş kayısının yüzde 60'ının, kuru kayısının ise yüzde 80-90'ına yakınının Malatya'da üretildiğini kaydederek, ilin bu açıdan dünyanın en iyi kayısı üretim merkezi konumunda olduğunu belirtti. Demirbağ, "Özellikle kayısının pazarlanması ve hak ettiği değeri bulamaması konusunda yaşanan sorunlar sadece Malatya'yı değil, çevre il ve ilçelerde üretim yapan paydaşları da olumsuz etkiliyor" dedi. Daha sonra gümrük ve ticaret uzman yardımcıları Işıl Uçan ve Ferhat Dağ, "Neden Kooperatifçilik" ve "Üretici Pazarlama Kooperatifleri" konularında sunumlar yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!