Kayısı çekirdeği zehirledi

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE
09.09.2005 - 16:12 | Son Güncelleme:

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Geyikli Beldesi'nde 3 yaşındaki Nurtekin Gülen, yediği acı kayısı çekirdeğindeki siyanürden zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Tedavisi için gerekli panzehir ‘cyano kit’, Çanakkale'de bulunamayınca, Bergama'da siyanür liçi yöntemiyle altın çıkaran Koza Altın İşletmeleri'nden sağlandı. Ancak Nurtekin Gülen sürekli istifra edince panzehire gerek kalmadan kurtuldu.

KAYISI ÇEKİRDEĞİ YEMEYİN

Kayısı çekirdeğinde siyanürün olduğunun halk tarafından bilinmediğini dile getiren Dr. Semra Uğurgelen sözlerini şöyle sürdürdü: “Çoğu kişi kayısı çekirdeğinin zehirli olduğu bilmez. Hatta yiyen birçok kişi olduğunu da tahmin ediyorum. Aileler bu konuda çok dikkatli olmalı. Siyanür doğada da var. Bazı bileşiklerde, bazı zehirli maddelerde ve böcek ilaçlarında da var. Bunların zehirli olduğu halk tarafından biliniyor ve çocuklar aileler tarafından korunuyor. Ama meyve olan kayısının çekirdeğinde siyanür olduğu fazla bilinen bir şey değil. Herkese, acı ya da tatlı kayısı çekirdeğinin yenmemesini öneriyorum.”

Koza madencilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hayri Öğüt de böyle vakalarda kullanılmak üzere tüm hastanelerde panzehirin bulunması gerektiğini belirterek, “Bu bizim işletmede her zaman bulunuyor. Ve çevrede böyle zehirlenme vakaları olduğunda ücretsiz veriyoruz” diye konuştu.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı