Kayıp kimlik cezasına düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Kayıp kimlik cezasına düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 12:13

Nüfus cüzdanını kaybedenlerden alınan 90 liralık para cezası kaldırıldı. Ceza yerine kimlik çıkarmak isteyenlerden 50 TL'lik değerli kağıt bedeli alınacak.

Haberin Devamı

Nüfus cüzdanını, evlilik cüzdanını kaybedenlere uygulanan 90 liralık ceza kalktı mı? Yoksa 50 liralık yeni ceza mı geliyor? İşte yanıtı?

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 68.maddesi nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere; nüfus cüzdanının geçerlilik süresinin dolmasından itibaren 60 gün içinde değiştirmeyenlere, doğum olayını süresi içinde bildirmeyenlere 90 lira para cezası uygulanmasına hükmediyor.

90 LİRALIK CEZA KALKIYOR AMA...

Oysa hükümetin hazırladığı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba kanun tasarısının 16.maddesi (Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı) ile bu hüküm yeniden düzenleniyor. Buna göre nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenler, nüfus cüzdanını süresi içinde yenilemeyenlere uygulanan 90 liralık para cezası son buluyor.

Haberin Devamı

KAYBEDEN 50 LİRA 'DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ' ÖDEYECEK

Ancak bunun yerine Değerli Kağıtlar Kanunu Tablosunda değişiklik yapılıyor. Buna göre nüfus cüzdanını kaybettiği için yeniden çıkarmak zorunda kalacak vatandaş 'değerli kağıt bedeli' olarak 50 lira ödeyecek. Yeni nüfus cüzdanları için 8 lira; yeni doğan bebek cüzdanları için 15 lira; değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları için 15 lira 'değerli kağıt bedeli' ödenecek. 

Tasarının16.maddesi, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 68.madde 1.fıkra, b ve c bentlerini yeniden düzenliyor. Buna göre gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara verilen 963 liralık idari para cezası ise 500 liraya düşürülüyor. 

Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan 480 liralık para cezası da 80 liraya indiriliyor.

DEĞİŞİKLİKLER HENÜZ YÜRÜRLÜĞE GİRMEDİ

Torba yasa tasarısının bu hafta içinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilmesi bekleniyor. Genel kurulda kabulün ardından Cumhurbaşkanı'na onaya gidecek olan yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek. 

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!