Kayıp bir kent ortaya çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Kayıp bir kent ortaya çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

GÜDÜL’e bağlı Çağa Beldesi Çağabey Mahallesi Sarıkaya Mevkii’nde başlatılan kazılarda bir kayıp kent daha bulundu.

Haberin Devamı

Ortaya çıkarılan kalıntıların kilise ve bölgenin piskoposluk merkezi Mnizos şehri olduğu tahmin ediliyor.
Çağa Beldesi’nde 2003 yılında yapılan kazı çalışmalarında Roma hamamı olduğu belirtilen kalıntıların M.S. 400. yıllara ait olduğu düşünülüyor.

Kilise bulundu

Kültür Bakanlığı’nın mali desteği ve Çağa Belde Belediyesi’nin katkılarıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan başkanlığında kazı çalışmaları başlatıldı. Kazı çalışmalarında ilk verilere göre M.S. 4. ve 5. yüzyıllara ait olduğu söylenen kiliseye ait yapıya rastlandı. Roma hamamı olduğu söylenen kalıntının kilise olduğu, var olduğu bilinen hamamın da kazılar sonrasında ortaya çıkarılacağı belirtildi. Beldede sürdürülen kazılarda elde edilen ilk verilere göre yapıtın erken hristiyanlık dönemine ait bir kilise olduğu ve kalıntıların piskoposluk merkezi Mnizos’a ait olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

KAYIP KENT BULUNDU / WEBTV

Ayasofya ile yaşıt

Ayaş-Beypazarı karayoluna 500 metre uzaklıkta bulunan bölgede üç arkeolog ve 13 işçi ile kazı çalışmaları devam ediyor. Ayasofya ile aynı tarihlerde yapıldığı tahmin edilen yapının 20 metrelik alan içersinde oval planlı kilise olduğu, binanın 3-4 metresinin ayakta bulunduğu, kubbesinin ve üst yapı tonozların çöktüğü, 3600 metrekarelik bir alanın da bu yapıya ait olabileceği şu an elde edilen bilgiler arasında bulunuyor. 300 dönümlük sit alanının ortasında bulunan kilisenin, şehrin merkezi de olabileceği açıklandı.

Önemli bir merkez olacak

Çağa Belde Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın kazı çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:
“Bu sene başlanan kazı çalışmalarında daha önce hamam olduğu düşünülen yapının kilise olduğu ortaya çıktı. Kazının ardından bölgemiz Ankara’nın, en önemli turizm merkezlerinden biri olacak. Ortaya çıkacak yapıları orijinal şekliyle restore edip, dünya turizmine kazandırmak niyetindeyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!