KAYGI İÇİN DEĞİL SAĞLIK İÇİN ‘ESTETİK’

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz görünümünü düzeltmek için burnun tekrar şekillendirilmesi anlamına gelen ‘rinoplasti’ yani ‘burun estetiği...’

Haberin Devamı

Bilindiği gibi dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlar burun ameliyatlarıdır. Burun estetiğinin amacı, burnun şekli, büyüklüğü ve genel görüntüsünde değişiklikler yaparak, burnu yüz ile uyumlu bir hale getirmektir. Önemli olan tek başına en güzel burnun yapılması değil, kişinin yüzüne en uygun burnun yapılmasıdır.
İşte bu hafta burun estetiği ameliyatına neden ihtiyaç duyulur, bu ameliyat en erken hangi yaşta yapılabilir, ameliyat için özellikle tercih edilen bir mevsim var mıdır, ameliyat sonrasında iş gücü kaybı yaşanır mı gibi rinoplasti ile ilgili tüm merak edilenleri ONEP Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği doktorlarından plastik cerrah Op.Dr. Hıfzı Velidedeoğlu’na sordum, o da cevapladı.

* Hocam öncelikle rinoplasti yani burun estetiği nedir?
Estetik burun cerrahisi (Nasoplasty-Rhinoplasty) görünümün düzeltilmesi için burnun tekrar şekillendirilmesidir. Rekonstrüktif rhinoplasty, doğumsal bozukluk veya yaralanma sonucu oluşmuş şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılan operasyonlardır. Aynı zamanda içerideki anatomik kusurlar nedeni ile burun tıkanıklığını rahatlatmak amacıyla yapılan ameliyatla birlikte gerçekleştirilebilir.

* Bu ameliyat en erken hangi yaşta yapılabilir?
Rhinoplasti için önerilen en erken yaş, yüz gelişiminin yüzde 90 tamamlandığı 17- 18 yaştır.

Haberin Devamı

* Peki kişi burun estetiği ameliyatına neden ihtiyaç duyar?
Kişinin kendisine baktığında burun şeklini beğenmemesi ve beraberinde burundan nefes alma kusuru bulunması halinde genellikle bize başvurur. Rinoplasti düşünen kişinin atması gereken ilk adım plastik cerraha danışmaktır. Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli faktörlerden biri duygusal dengedir. Rinoplasti burnunuza yeni bir şekil verebilir ama hayatınızın akışına yön veremez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve özgüveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır. Plastik Cerahhi uzmanı burnunuzu muayene ettikten sonra, yöntemle ilgili kararı etkileyen diğer değişkenleri muayene sırasında ve bilgisayar ekranındaki resminiz üzerinde sizinle tartışacaktır.

Haberin Devamı

HASTALAR FOTOĞRAFLA GELİYOR

* Hastalarınız size başvurduklarında elinde fotoğraf ile geliyorlar mı?
Evet bazı hastalarımız örnek burun resimleri ile geliyorlar. Fakat biz bu resimleri görsek de hastamıza şunu söylüyoruz: “Sizin yüzünüze sizin burnunuzun şeklini değiştirerek yüzünüz ile uyumlu bir burun oluşturmaya çalışacağız.” Elimizdeki burun ve kusurları ortaya koyup bu kusurları normal boyutlarına dönüştüreceğiz. Bir başkasının burnunu sizin yüzünüze oturtamayız, sizin burnunuzdaki kusurları doğal sınırlara taşıyıp doğal bir sonuç elde etmek en doğrusudur diyoruz.

* Özellikle son yıllarda ameliyat öncesinde bilgisayar ortamında çizimler yapılıyor, siz de yapıyor musunuz?
Evet, 22-23 yıldır yapıyorum, muayene sırasında hastaya kusurları ve çözümleri konusunda bilgi aktarıyoruz. Bu hasta için subjektif bilgi oluyor. Kendi resmi üzerinde bilgisayarda muayene sırasında söylediğimiz kusurları tekrar sıralıyoruz. Bu hasta için daha objektif bir yöntem. Bu kusurları resimde düzelterek olabilecek burun şekli hakkında aşağı-yukarı bir tasarım yapıyoruz. Burada önemli olan hastanın beklentisiyle doktorunun yapmayı planladığı şeklin örtüşmesi. Bilgisayar çizimi bu örtüşmeyi sağlamak için çok gerekli.

Haberin Devamı

* Peki daha önce ameliyat olup bozulmuş burunları ne yapıyorsunuz?
Değerlendiriyoruz, tekrar yapılacak ameliyatta fayda göreceğini düşünürsek ameliyat ediyoruz. Bazı hastaları faydamızın olamayacağını söyleyerek reddediyoruz.

5. GÜNDEN SONRA İŞ BAŞI

* Son yıllarda burun çöküklüklerinde kıkırdak greft kullanıyorsunuz, bu kıkırdağı nereden elde ediyorsunuz?
Burun estetik ameliyatı geçiren hastalarda ikincil bir revizyon ihtimali her zaman olabilir. Bunun oranı her plastik cerrahta farklıdır. Bu tür revizyonlarda kıkırdak greftine veya dolgu malzemelerine ihtiyaç duyulur. Bu deformitenin durumuna göre kıkırdak dokusu burnun orta bölmesi sağlam ise en iyi verici bölge burasıdır. Orta bölme sağlam olmadığında kulak, kaburga kıkırdakları kullanılabilir. Ayrıca yurt dışından medikal firmalar tarafından getirilen kadavra kıkırdaklar da kullanılabilir.

* Okuyucularımızın en çok merak ettiği sorulardan biri; burun ameliyatları için özellikle mevsim tercihi var mı?
Hayır yok, yılın 12 ayında da yapılabilir. Burun operasyonu sonrası her hasta da değişik oranlarda morluk olur. Hastanın mor olan bölgelerinde leke kalmaması için ultraviole ışınından korunmak gerekir. Hepinizin bildiği gibi yaz-kış 4 mevsimde de güneş ışını ülkemizde mevcuttur. Bu nedenle mevsimsel bir seçim söz konusu değildir.

Haberin Devamı

* Yoğun tempoda çalışan okuyucularımızın merak ettiği bir konu; burun estetiği ameliyatları sonrasında iş gücü kaybı yaşanır mı?
Hastalar yüzünde alçı varken işe gitmek isterse 5. günden sonra çalışabilirler. Ama genelde yüzde 80’lik iyileşme üçüncü haftanın sonunda olacaktır. Üçüncü haftadan sonra morluklar da hemen hemen her hastada geçer. Deniz ve güneş tatili bile gerçekleştirilebilir.

* Son olarak, tekrar ameliyat gerektiğinde hastalar ne kadar beklemelidir?

Bazı istisnalar dışında tekrar ameliyat olmak isteyen hastalarımızın en az bir yıl beklemelerini öneriyoruz.

OKUYUCUDAN DOKTORA

Yaşım 32... Burnumda hem deviasyon hem de şekil bozukluğu vardı 2 yıl önce deviasyon ameliyatı oldum ancak nefes alma problemim halen devam ediyor. Hali hazırda burnumun görünüşünden de memnun değilim acaba estetik ve deviasyon ameliyatımı bir arada olmam daha mı iyi olur. Böyle bir durumda kulak burun boğaz ve estetik cerrahlar birlikte mi ameliyata giriyorlar?

Haberin Devamı

Evet kesinlikle ikisinin bir arada yapılması daha iyi sonuç verir. Bu konu halen tartışmalıdır tamamen cerrahın tecrübesi ile ilgilidir, tecrübeli bir cerrah hem burnun dışını hem de içirideki problemleri rahatlıkla düzeltebilir.

KISACA HIFZI VELİDEDEOĞLU

Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, uzmanlığını SSK Dışkapı Eğitim Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 1991 yılından beri Ankara ve İstanbul ONEP Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği’nde çalışıyor. 5’i yabancı, 17’si yerli toplam 22 yayını vardır.

SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN

Önümüzdeki hafta konumuz ‘epidural anestezi’ yani halk arasında bilinen adıyla ‘ağrısız doğumun anestezi kısmı...’ Doğum sırasında ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi şekli olan epidural anestezi, genel anesteziden farklı olarak anne adayının operasyon esnasında uyanık olması ve etrafında olup bitenleri tümüyle algılamasını sağlar. ‘Epidural anestezi nedir’, ‘anestezinin yan etkileri ve komplikasyonları var mıdır’, ‘anestezinin bebeğe bir zararı olur mu’, ‘sezaryende genel anestezi ne zaman uygulanır’, ‘genel anestezi ile lokal anestezinin farkları nelerdir’ gibi epidural anestezi ile ilgili merak edilenleri Özel TOBB ETÜ Hastanesi doktorlarından Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Gülser Günaydın’a soracağım. Sizler de jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden hafta boyunca bana sorularınızı ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları