Kayakçı diplomatlar Arkut Dağı’nda

Güncelleme Tarihi:

Kayakçı diplomatlar Arkut Dağı’nda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2008 00:00

Bembeyaz pistte hummalı bir hazırlık var. Sarışın çocuklar minik ayaklarına kayaklarını takmaya uğraşıyor. Kimisi annesinin iteklemesiyle kayakların üzerine çıkıyor, kimisi soğuk havada ilk ısınma turlarını atıyor. Birkaçı orman içindeki parkura dalıp hemen gözden kayboluyor. Gerede’ye beş kilometre mesafedeki Arkut Dağı’ndayız.

Kayak heveslilerinin çoğu, boylu poslu sarışın yabancılar. Ama sıradan turist değiller, hepsi diplomat. Aralarında üç büyükelçi ve çok sayıda büyükelçilik çalışanı var. Kendi ülkelerinde, Norveç’te, Finlandiya’da ve Estonya’da milli spor kabul edilen kros kayağını yapmak için toplanmışlar Gerede’de. Bunlardan Estonya Büyükelçisi Mart Volmer Türkiye’deki dört yılında Gerede’yi

meslektaşlarına tanıtmak için çok çabaladı. Şimdi Kuzey Avrupalı diplomatlar her hafta sonu soluğu Arkut Dağı’nda alıyor. Onların Gerede maceraları öyle yankı uyandırdı ki, şimdi Anadolu Türk Maraton Derneği, Estonya Büyükelçiliği ve Gerede Kaymakamlığı, kros kayağını geliştirmek için Anadolu Kayak Maratonu adlı bir festival düzenlemeye karar verdi. 16 Mart Pazar günü Arkut Dağı’ndaki orman yollarında koşulacak 38 kilometrelik bu maratona 300 sporcunun katılması bekleniyor. Bunların arasında büyük ihtimalle Estonya Başbakanı Andrus Ansip de olacak. Katılmak isteyenler www.anamar.org.tr adresinden bilgi alabilir. Geçen pazar, kros kayağı meraklısı diplomatlarla Arkut Dağı’nda bir gün geçirdik.

NİYE ARKUT DAĞI DAHA FAZLA TANITILMIYOR?

Mario Franosch (41, Almanya Büyükelçiliği çalışanı) Almanya’da kros kayağına büyük bir ilgi var ama yeterince bölge ve kar yok. Ben de görev icabı bulunduğum İsviçre ve Bulgaristan’da geliştirdim kendimi, şimdi daha iyi bir kayakçıyım. Dört yıldır Ankara’dayım. Geçen yıl Gerede’de böyle bir parkur bulunduğunu öğrenince çok sevindim. Çok memnunum çünkü bu yılki sert kar. Buradaki kar miktarı, şimdi Bulgaristan’da bile yok. Arkut Dağı hakkında niye daha fazla tanıtım yapılmıyor? Hem buradaki altyapının da geliştirilmesi lazım. En başta daha iyi bir piste ihtiyaç var.

ANKARA’DA YAPACAK BİR ŞEY YOK

HER HAFTA SONU BURAYA GELİYORUM


Cecilie Landsverk (53, Norveç Büyükelçisi) Norveç’te yürümeyi öğrenir öğrenmez ayağımıza kayağı geçirirler. Ben de çok erken yaşta öğrendim kros kayağı yapmayı. Görev yaptığım bazı ülkelerde kayma fırsatı buldum ama New York’tayken kayamadım tabii. Ankara’da hele bu mevsimde yapacak hiçbir şey yok. Ben de bir buçuk yıldır her hafta sonu Gerede’ye geliyorum. O kadar seviyorum ki burayı, Ankara’dan arabayla bir buçuk saat bile sürmediği için cumartesi akşamı dönüp pazar sabahı tekrar geliyorum. Bugün formumdayım, kısa parkuru iki kere dönüp 10 kilometre koştum. Biraz yaşım ilerledi tabii, bu nedenle artık klasik stil kayıyorum. 16 Mart’taki maratona da katılacağım.
/images/100/0x0/55eb0c35f018fbb8f8a79e83

AİLECE GELİYORUZ, ŞİMDİ KIZIMIZA DA ÖĞRETİYORUZ

Kristina Bjorvik (34, Norveçli diplomat), eşi Torje Wierli (41) ve kızları Ella (4) Üç yıldır Ankara’da yaşıyoruz. İlk geldiğimiz günlerde Estonya Büyükelçisi Mart Wolmer’den Arkut Dağı’nın varlığını öğrendik. Şimdi sık sık geliyoruz, üstelik kızımız Ella’yı da getiriyoruz. Kayak, Norveç’te geleneksel spor. Çok ufak yaşlarda öğreniriz kros kayağını. Ella da geçen yıl ilk kez kayağın üzerine çıktı. Bu yıl yavaş yavaş kaymayı da öğreniyor.

Küçük Ella babasının gözetiminde boyuna uygun kayakların üzerinde ufak adımlarla ilk kayma denemesini yaptı.

ÇEKTİĞİMİZ FOTOĞRAFLARI YOLLAYINCA ARKADAŞLARIMIZ BİZİ ÇOK KISKANACAK

Maria (59, Finlandiya Büyükelçisi) ve eşi Tapio Serenius (59) Türkiye’de dördüncü yılımız. Gerede’yi Estonya Büyükelçisi Mart Volmer sayesinde keşfettik. Her kayak mevsiminde 3-4 kez buraya geliyoruz. Arkut Dağı’ndaki kar kalitesi müthiş. Avrupa’da birçok ülkede kar kıtlığı çekiliyor. Bulgaristan’da, hatta Finlandiya’nın güney kesiminde bile yeterli kar yok. Burada çektiğimiz fotoğrafları yolladığımızda arkadaşlarımız bizi çok kıskanacak. Arkut Dağı’nın yalnız kar kalitesine değil doğal ortamına da bayılıyoruz. Çünkü ormanın içinde kayarken çam ağacı kokusunu içimize çekmeye, kuş seslerini dinlemeye bayılıyoruz.

Tapio Serenius bugünlük yeterince kaymış. Ama eşi Maria bir türlü dönmüyor. "Sevdiği ortamı bulunca dönmek bilmez" diyor.

Haldun kayakları getiriyor

Volmer diplomatları topluyor


Türkiye’de Sarıkamış, Muş, Erzurum gibi birkaç şehir dışında kros kayağı pek yaygın bir spor değil. Türkiye’nin batısında kros kayağının bayraktarlığını Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunları ve öğrencileri yapıyor. Bugün ODTÜ öğrencisi ve mezunu 50-60 kişilik bir grup kros kayağı yapmayı sürdürüyor. Ayrıca ODTÜ’de seminerler veriyor.

Bu seminerleri veren eski mezunlardan milli dağcı Haldun Ülkenli (38) kros kayağını geliştirmek için uğraşıyor. Her hafta sonu minibüsle takım arkadaşlarını ve onlarca kayağı Gerede’ye taşıyor. "Şimdi Gerede kaymakamının yardımıyla bir kar motoru edinmeye çalışıyoruz. Bu sayede kayakçılar için daha rahat pist açabileceğiz."

Haldun Ülkenli’nin bu çabalarından ilk etkilenen diplomat Estonya’nın Ankara Büyükelçisi Mart Volmer (41) oldu. Dört yıl önce Türkiye’ye gelen Volmer, birçok vatandaşı gibi kaymaya çocuk yaşta başlamıştı. Ankara yakınlarında böyle bir kros kayağı parkuru bulunduğunu duyunca soluğu Gerede’de aldı. "Burayı bana ilk tanıtan Haldun oldu" diyor. "Üç yıldır sık sık geliyorum, çocuklarımı da getiriyorum. Diğer diplomatları buraya çekmeyi başardım. Hem Ankara’ya yakın hem kar kalitesi iyi. Sadece biraz altyapı yatırımına ihtiyaç var."

Haldun Ülkenli de biraz yatırımla Avrupa’dan kayak meraklılarının Gerede’ye gelebileceğini düşünüyor. "Avrupa karsızlıktan kırılıyor, oysa Arkut Dağı’nda ekimden nisana yedi ay kayma imkanı var."

KROS KAYAĞI NEDİR?

Kayak, Alp disiplini ve kuzey disiplini olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kuzey disiplininde iki dal var: Kayakla atlama ve kros kayağı. Kros kayağı ince kayaklarla fazla eğimi bulunmayan bir parkurda yapılıyor. Klasik ve paten olmak üzere iki ayrı stilde yarışılabiliyor. Norveç, İsveç, Finlandiya, Rusya gibi ülkelerde çok popüler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!