Kavi: Türkiye, 1999'da dış borç bulamayacak

Güncelleme Tarihi:

Kavi: Türkiye, 1999da dış borç bulamayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, yaşanan siyasi belirsizlikler nedeniyle 1999 yılında Türkiye'nin dış borç bulma şansının düşük olduğunu belirterek, ‘‘Dövizi yine ihracat yapan sanayici bulacak’’ diye konuştu.

Merter Sanayici ve İşadamları Derneği'inin (MESİAD) düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Kavi, siyasilerin iş dünyasının tüm önerilerina rağmen dialogdan kaçtıklarına belirterek şöyle devam etti:

‘‘Siyasiler bizle otururup niye konuşmaktan kaçıyor. Artık herkes kendi rolünü üstlenmeli. O zaman oyun daha güzel oynanacak. Türkiye'nin 1999 yılında siyasi istikrarı sağlaması mümkün değil. O zaman da dış borç bulamayacak. Onu sizler, sanayiciler bulacaksınız. Güney Afrika, Amerika gibi pazarlara gidip, değişik fuarlara gidip sizler bulacaksınız.’’

Kavi, son günlerden yaygınlaşan işten çıkarmalara da değinerek sanayicilerin işçilere belli bir eğitim yatırımı yaptığını, işçilerin bugünden yarına gözden çıkarılmasının mümkün olmadığını söyledi. Kavi, işçi ile işverenin masaya oturarak sorunlarını çözmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz ise ihracatta 1997 rakamlarının bile yakalanamayacağını belirterek, ‘‘Ankara'nın sakinleri ülkeyi krizden çıkarmak için uzlaşma fedekarlığını göstermek zorundadır. Ankara'da siyasi partilerin kısır çekişmeleri nedeniyle hükümet kurulamıyor. Tüm bu çekişme üç aylık hükümet için yaşanıyor’’ dedi.

10 YILIN EN KÖTÜSÜ

Bu arada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), global krizin etkisiyle ihracatta meydana gelen daralmanın aşılmasına yönelik alınması gereken önlemleri içeren bir rapor yayınladı.

İhracatçıların görüşleriyle hazırlanan ‘‘Uluslararası Kriz ve Türkiye İhracatı, Sorunlar-Çözüm Önerileri’’ adlı raporda, 1998 yılında ihracatta son 10 yıldan bu yana ilk kez ciddi bir duraklama dönemine girildiğine işaret edilerek, ortaya çıkan gelişmeler ışığında ihracatın bu yıl 1997 rakamlarının gerisinde kalabileceği belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!