'Kavakçı ABD vatandaşı' belgesini getiren diplomat terfi edecek

Güncelleme Tarihi:

Kavakçı ABD vatandaşı belgesini getiren diplomat terfi edecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2006 08:43

1999 seçimlerinde Fazilet Partisi (FP) İstanbul Milletvekili olarak seçilen Merve Kavakçı’nın ABD vatandaşı olduğuna ilişkin bilgiyi “yıldırım kriptoyla” Türkiye’ye ileterek vekilliğinin düşmesini sağlayan Ahmet Vakur Gökdenizler, Büyükelçi ünvanını kazanmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanması beklenen büyükelçiler kararnamesinde yer aldığı öğrenilen Gökdenizler’in Singapur’a tayin olması öngörülüyor.

Dışişleri Bakanlığı’nda merakla beklenen büyükelçiler kararnamesinde Dışişleri Bakanlığı Denizcilik-Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Vakur Gökdenizler’in de yer aldığı öğrenildi. Kararnamede Singapur Büyükelçisi olarak atanması öngörülen Gökdenizler’in, ABD vatandaşı olduğunu ortaya çıkararak milletvekilliğinin düşürülmesinde kilit rol oynadığı Merve Kavakçı olayında, FP’nin önde gelen isimlerinden olan Gül’ün bakanlığı döneminde mesleğinde yükselmesi dikkat çekti.

1999 seçimlerinde kapatılan FP’den İstanbul Milletvekili olarak seçilen Merve Kavakçı’nın, türbanıyla milletvekili yemini etme girişimi tartışmalara neden oldu. Meclis açılışında Kavakçı, beraberinde dönemin FP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ve İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak’la TBMM Genel Kurul Salonu’na girdi. Kavakçı’nın türbanlı yemin etmesini kürsüye gelen dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in, “Biri bu kadına haddini bildirmeli” diyerek yaptığı konuşma ve DSP’lilerin sıra kapaklarına vurarak protestoları önledi.

Konuyla ilgili olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu’na, Houston Başkonsolosluğu’ndan “yıldırım kriptoyla” Kavakçı’nın ABD vatandaşı olduğu bilgisi geldi. Bilgi, 1997-2001 arasında Houston Başkonsolosluğu yapan Gökdenizler’den geldi. Gelen bilgi üzerine Kavakçı’nın ABD vatandaşı olduğu belirtilerek, vekilliği düşürüldü.

Gökdenizler’in, Dallas Göçmen Bürosu’ndan aldığı bilgi o dönem için bir ilk niteliği taşıdı. Çünkü, ABD Göçmen Bürosu, aynı bilgiyi başta Tansu Çiller olmak üzere birçok kişi hakkında yapılan başvurularda vermemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!