Kavak pamukçukları alerji yapar mı

Bugünlerde heryerde kavak ağacı pamukçukları uçuşuyor. Bunların alerjik olup olmadığı sezonluk, sık sorulan sorulardan... Göğüs hastalıkları ve alerji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, pamukçukların polen olmadığını hatırlatıyor ve “Alerji yapması çok zayıf bir ihtimal” diyor.

Haberin Devamı

Kavak pamukçuklarının alerjiye neden olduğu iddiası Türkiye’de yaklaşık 15 yıl önce gündeme gelmiş, “bu alerjen ağaçlar dünyanın hiç bir büyük kentinde bulunmaz” gerekçesiyle İstanbul’da çok sayıda kavak kesilmişti. Tartışma bugün de devam ediyor. Her baharda tekrar gündeme geliyor.  Prof. Dr. Küçükusta, kavak ağacının polenlerinin alerji yapma etkisi çok zayıf olduğunu hatırlatıyor. “Bahar alerjisi olanların çoğunda sebep kavak polenleri değil. Bu mevsim başka pekçok bitkinin de polen yayma zamanı” diyor.
BUNLAR POLEN DEĞİL
Yaygın kanının aksine, kavak ağaçlarına ait uçuşan o pamukçuklar aslında polen değil. Üstelik gayet büyük olduklarından burundan girmesi de neredeyse olanaksız. Bunlar kavak ağaçlarının tohumlarının taşınmasına yarıyor. Kavak ağacının bir tür yemişi
gibi de görülebilir. Prof. Dr. Küçükusta, “Pamukcukların miktarları çok fazla olduğunda giderleri tıkama, görsel bir
kirliliğe yol açması dışında zararlı etkileri bulunmaz” diyor.

Birkaç not

Haberin Devamı

Alerjisi olanların şikâyetlerinin çok arttığı günler yaşıyoruz. Bir yandan mevsim değişikliğinin getirdiği aşırı duyarlılık ve diğer yandan da baharla beraber bitkilerden atmosfere karışan polenler bu alerjilerin başlıca sebebi. Polen ya da daha bilinen adıyla çiçek tozları, tohumlu bitkilerde erkek organların baş kısımlarında bulunan erkek döl hücreleri. Bitkinin genetik bilgisini taşıyan polenler, yuvarlak veya elips şeklinde. Arılar ve böcekler tarafından taşınan ve çapları ortalama olarak 100 mikron olan polenler alerji bakımından o kadar önemli değil. Çünkü bunların hem sayıları az hem solunum yollarına giremeyecek kadar büyükler. Hem de yapıları balmumu gibi olduğundan, bir böceğin ayağına veya bir bitkinin yüzeyine kolayca yapışırlar ve atmosfer havasına karışmazlar. Alerjik hastalıklar bakımından asıl önemli olanlar, 20-60 mikron büyüklüğündeki, rüzgârın etkisiyle çok uzak mesafelere de taşınabilen polenler. Bu polenler, rüzgâr, yağmur, kuruluk, nem gibi meteorolojik faktörlerin etkisiyle birkaç mikronluk çok daha küçük taneciklere parçalanır. Alerjik hastalıklara sebep olmada, solunan havadaki polen miktarı ve bunların havada kalma süreleri de çok önemlidir. Araştırmalara göre, bir polenin alerjiye yol açabilmesi için bir metreküp havada ortalama 25-50 polen bulunması gerekir.

 

Yazarın Tüm Yazıları