Katran kisti hayatınızı karartmasın

Güncelleme Tarihi:

Katran kisti hayatınızı karartmasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rahim iç katmanının beyin, gözyaşı bezi gibi dokulara yerleşmesi katran kisti oluşumuna neden oluyor. Kist kanlı gözyaşına, kısırlığa ve beyin kanamalarına yol açabiliyor.

Rahim iç katmanının değişik organlarda yerleşmesi sonucu ortaya çıkan 'katran kisti'nin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği bildiriliyor.

32 yaş riskli

Halk arasında çikolata kisti ya da katran kisti olarak bilinen endometriozis, kadınlarda rahim iç katmanının gözyaşı bezi, beyin, anal kanal veya yumurtalık gibi dokularda normal dışı bir yerleşim göstererek yerleşmesi sonucu oluşuyor. Rahim iç katmanının gözyaşı bezinde yerleşmesi sonucu her ay adet döneminde kanlı gözyaşı dökülebilirken beyinde yerleşmesi durumunda katran kisti beyin kanamalarına yol açabiliyor.

En sık 32 yaş civarında görülen kiste çocuğu olmayan çiftler arasında yüzde 25-35 oranında rastlanıyor. Menopoz sonrasında kistin görülme sıklığı azalıyor.

Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı’nın verdiği bilgilere göre, rahim iç yüzünün yumurtalıklarda olması halinde de her ay meydana gelen kanama dışarı atılamayarak burada birikiyor. Zamanla yumurtalıklarda içi kan dolu çikolata renkli bir kitle ortaya çıkıyor. Almanya’da katran kisti olarak da nitelendirilen endometriozis'in patlaması durumunda pıhtı bütün karın bölgesine yayılıyor ve karın içindeki organları birbirine yapıştırıyor. Ağrıya da yol açan kist yumurta ile spermin birleşmesine engel olup kısırlığa neden olabiliyor.

Kolay teşhis ediliyor

Yaygın bir şekilde görülen hastalık laparoskopi denilen bir alet ile karından girip küçük bir delikten bakarak teşhis ediliyor. Hastalığın ilk aşamaları ilaçla tedavi edilebilirken ilerleyen aşamalarda cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor. ANKA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!