Katkı maddeleriyle raf ömrü uzatılan gıdalara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Katkı maddeleriyle raf ömrü uzatılan gıdalara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2017 09:12

Katkı maddeleriyle raf ömrü uzatılan gıdalara dikkat

Haberin Devamı

DENİZLİ'de Servergazi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Fatih Sert, son yıllarda besinlerin mevsim dışı tüketilmesi ve raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddeleri nedeniyle hastalıkların arttığını, bu durumdan korunabilmenin en sağlıklı yolunun ise sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek olduğunu söyledi.

Servergazi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Fatih Sert, işlenmiş gıdaların çok tüketilmesi sonrası hipertansiyondan kansere kadar ölümcül risk taşıyan hastalıkların son yıllarda arttığına dikkat çekti. Sert, günümüzde tarımsal ilaçların, raf ömrünü uzatıcı katkı maddelerin bazı gıdalarda bulundurulduğunu belirterek, "Ne yazık ki kullanılan bu katkı maddeleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar veya gıdalar son zamanlarda kanser vakalarını arttırıyor, sağlığı bozucu ve tehdit edici unsurlar haline geliyor. Yine her ne kadar doğal olanı tercih edilse de tuz, şeker, glikoz, fruktoz şurubu gibi katkıların gıdalarda çok kullanılması ve bunların aşırı tüketimi son zamanlarda hipertansiyona, bazı kanser vakalarına, koroner kalp hastalıklarına, diyabet hastalıklarına yatkınlığı arttırmakta. Gelişmekte olan ülkelerde bu hastalıkların gün geçtikçe artıyor olması çok düşündürücü" dedi.

İşlenmiş ve katkı maddeli gıdaların sağlığa verdiği tahribatı önlemenin yolunun gıdaları doğal ve mevsiminde tüketmek olduğunu ifade eden Sert, "Son zamanlarda mevsim dışı üretilen meyve ve sebzelerde tarım ilaçlarının, hormonların kullanıldığı da bilinmekte. Yine mevsiminde üretilen meyve ve sebzelerde bunların az olması hastalıklara yakalanma riskimizi azaltacaktır. Bununla beraber şu an mevsiminde tüketilebilecek sebze ve meyvelere örnek verecek olursak; C vitamininden zengin portakal, nar, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller, karnahabahar, brokoli, turp ve benzeri gibi antioksidan kaynağı besinlerin bu aylarda tüketilmesi aynı şekilde fındık, ceviz gibi omega 3'den zengin kuruyemişlerin yine bu dönemde tüketilmesi ciddi anlamda sağlığımızı korumaya yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!