Katır sütünden ÅŸifa

Hemen hepimiz Anadolu’nun ne kadar zengin bir tarihi mirasa sahip olduğunu biliyoruz.

Ve tabii ki, zengin tarihin de zengin kültür demek olduÄŸunu... Ancak biz Türkler’in Anadolu’ya yerleÅŸmeden önce de yeterince köklü bir yeme içme kültürü varmış. Ve bu kültürün Orta Asya’da ÅŸimdilerde yaÅŸayan insanların mutfak alışkanlıklarına yaptığı etki tartışılamaz. Katır sütünden yapılan kımız, Orta Asya Türkleri’nin en önemli içeceklerinden biriydi ve halen o topraklarda içilmeye devam ediliyor. Adı Orta Asya’da yaÅŸamış olan Kumans kabilesinden esinlenerek konmuÅŸ. DediÄŸimiz gibi, kısrak sütünün fermante edilmesiyle yapılıyor kımız. Kısrak, vücudunda C vitamini sentezleyebilen bir hayvan ve C vitamini sentezlemek, tüberküloza yakalanmamakla eÅŸdeÄŸer aslında. Bir baÅŸka deyiÅŸle, kısrak sütü tüberküloz mikrobunun yaÅŸayamadığı yerlerden biri. Peki, sizce bilim insanları böyle bir bilgiyi keÅŸfedip de onu tüberküloz hastalığının tedavisinde kullanmaz olurlar mı? Kımız, ta 1858’den bu yana tüberküloz tedavisinde kullanılıyor. Kımızın tedavi edici özelliÄŸinin haricinde bir de tedavide kullanılan ilaçların yan etkisini azaltıcı özelliÄŸi var. Evet Orta Asya Türkleri bilerek ya da bilmeyerek ÅŸifayı yakalamışlar aslında. Ama ÅŸimdiye baktığımızda bizim içkimiz olan kımızın esamesi bile okunmuyor bu topraklarda.Â

Erikli simena tavuÄŸu

6 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 8-10 adet tavuk baget

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 1 çay bardağı zeytinyağı

á 1 adet kuru soğan

á 8-10 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı tatlı hardal

á 1 tepeleme yemek kaşığı mayonez

á 1 su bardağı sıcak su (tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz)

á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar

á 1 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

YAPILIÅžI

Kuru erikleri yumuşaması için ılık suda 30 dakika bekletin. Soğanı incecik doğrayın. Sarmısakları soyduktan sonra bütün halde bir kenara koyun. Unu bir tabağa koyun. Tavuk bagetleri una iyice buladıktan sonra geniş bir tencerede kızdırdığınız zeytinyağında önlü arkalı 5-6 dakika kızartın. Tavukları tencereden süzerek çıkarıp bir tabağa koyun. Soğan ve sarmısakları da aynı yağa atıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak orta ısılı ateşte 1-2 dakika kavurun. Üzerine hardal ve mayonezi ilave edip kızarmış tavukları da tencereye yerleştirin. Sıcak haldeki tavuk ya da et suyunu ve süzdüğünüz mürdüm eriklerini ekleyip tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, kuru kekik ve kuru naneyi serpin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağı kısıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika kadar daha pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.

Avokadolu kremalı makarna

4 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket boru ya da penne makarna (kısa herhangi bir makarna çeşidi kullanabilirsiniz)

Sos için;

á 2-3 adet olgunlaşmış avokado

á 1 yemek kaşığı limon suyu

á 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru fesleğen

á Yarım su bardağı rendelenmiş sert keçi peyniri

YAPILIÅžI

Olgunlaşmış avokadoları ortadan ikiye bölüp bir çay kaşığı yardımıyla ortalarındaki çekirdeği çıkarın. Avokadoları soyup tavla zarı formunda doğradıktan sonra derin bir kaba aktarın. Kararmamaları için üzerlerine bir çorba kaşığı limon suyu gezdirip bir kenarda bekletin. Kremayı küçük bir tencereye aktarın. Tuz, karabiber ve fesleğeni ekleyip kısık ateşte, tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak kaynatın. Krema kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp avokadoları hemen ilave edin ve hafifçe karıştırın. Bol tuzlu suda haşladığınız makarnayı da süzüp aynı tencereye aktarın. Üzerine avokadolu kremayı gezdirip sert bir peynir cinsi serpiştirin. Karıştırdıktan sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları