Katar’ın yanıtı olumsuz, boykot devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Katar’ın yanıtı olumsuz, boykot devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 23:23

KATAR’a 5 Haziran’da ambargoya başlayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn hükümetleri dün yaptıkları ortak açıklamada Doha yönetiminin yerine getirmelerini istedikleri talepler konusunda olumsuz yanıt verdiğini açıkladılar.

Haberin Devamı

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, Katar’ın içişlerine müdahalesi nedeniyle abluka kararı almak zorunda kaldıklarını belirterek Katar’da aklın galip gelip uygun doğru kararı vermesini umduklarını söyledi. Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise Katar politikalarını değiştirinceye kadar siyasi ve ekonomik boykotun süreceğini ve uluslararası yasalar çerçevesinde yeni adımların atılacağını belirtti. Açıklamalar dört ülkenin dışişleri bakanlarının Katar’ın yanıtını değerlendirmek için Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanmasından sonra geldi. Açıklamalarda Katar’ın olumsuz yanıtının üzüntü yarattığı da belirtildi.

SÜRE UZATILMIŞTI

Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, Müslüman Kardeşler hareketinin terör örgütü ilan edilmesi ve İran’la ilişkilerin seviyesinin düşürülmesinin de yer aldığı 13 maddelik liste hazırlayan ablukacı Arap ülkeleri Doha’ya 10 gün vermişti. Bu süre 3 Temmuz gecesi sona ermiş, ancak arabulucu ülke Kuveyt’in, Katar’ın yanıtını 4 Temmuz’da ileteceğini açıklaması üzerine süre 48 saat uzatılmıştı. Bu mühlet de salıyı çarşambaya bağlayan gece sona erdi. Katar’ın resmi cevabı ek süre dolmadan ablukacı ülkelere iletildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİMİZ NİYE ZARARLI OLSUN

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ülkesine dayatılan 13 maddelik talep listesinde yer alan Türk üssünün kapatılması isteğiyle ilgili olarak, “Türkiye ile askeri iş birliğimiz Körfez için niçin zararlı olsun? Körfez’deki her ülke farklı ülkelerle iş birliği yapıyor. Üstelik Türkiye bir NATO üyesi” dedi.

Önceki gün de Doha’da Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşen Katarlı Bakan El Sani, ülkesinin vesayeti reddettiğini ifade ederek, krizlerin çözümünün sadece müzakereyle olacağını kaydetmişti.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!