Katar’a Hamas ve İhvan şartı

Güncelleme Tarihi:

Katar’a Hamas ve İhvan şartı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 00:42

Suudi Arabistan ve BAE, yeni açıklamalarla Katar’a “Müslüman Kardeşler ve Hamas ile ilişkini kes baskısı” yapmaya devam etti. Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr, “Kardeşiniz ya da arkadaşınız, yanlış bir şey yaptığı zaman bunu ona söylemek zorundasınız. Umarız kardeş Katar, şimdi krizi bitirmek için doğru adımları atar” dedi. Hamas ile İhvan ise açıklamalara tepkili verdi.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan’ın başını çektiği yedi ülkenin pazartesi günü ani bir biçimde Katar’la tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlayan kriz dinmiyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Paris’te önceki gün yaptığı açıklamada Katar’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerini tamir edebilmek için Hamas ve Müslüman Kardeşler’e (İhvan) verilen desteğin sona ermesi gibi bir dizi adım atması gerektiğini söyledi.
politikayı değiştirin

Cubeyr, “Hiç kimse Katar’a zarar vermek istemiyor. Katar hangi yöne doğru hareket edecek buna kendi karar verecek. Biz bu adımı büyük bir sıkıntı içinde, acı içinde, onların izledikleri politikaların sürdürülebilir olmadığını ve değişmesi gerektiğini anlatabilmek için attık. Katar, Hamas ve Müslüman Kardeşler’i destekleyerek, Filistin yönetimi ve Mısır’a zarar veriyor” dedi. Cubeyr, Berlin’de ise dün söylemini biraz yumuşatarak şöyle konuştu: “Katar’ı kardeş ülke olarak görüyoruz. Ancak siz kardeşiniz ya da arkadaşınız, doğru bir şey yaptığı zaman, yanlış birşey yaptığı zaman bunu ona söylemek zorundasınız. Katar yıllarca bu örgütleri desteklemek için adımlar attı. Geçmişte kınadık, ancak ne yazık ki, bu konuda işbirliği görmedik. Umarız Katar, şimdi krizi bitirmek için doğru adımları atar” dedi.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Muhammed Gargaş da amaçlarının Katar’da bir rejim değişikliği olmadığını, sadece Katar’ın terörizmi ve aşırıcılıkla bağlantılı örgütlere yönelik siyasi pozisyonunu, yaklaşımını değiştirmesini istediklerini söyledi.

İHVAN’DAN İLK AÇIKLAMA

Suçlamaların odağındaki Hamas ve Müslüman Kardeşler’den ise açıklamalara tepki geldi. Hamas’ın yazılı açıklamasında Suudi Bakan’a tepki gösterilerek “Suudi Bakan Adil el-Cubeyr’in Hamas’a karşı kışkırtıcı açıklamalarını büyük bir üzüntüyle karşıladığımızı belirterek kınıyoruz” denildi. Müslüman Kardeşler de dün ilk kez krizin ardından açıklama yaparak Suudi Arabistan’ın terörizm suçlamalarını “sahte” olarak nitelendirdi. Örgütün resmi sitesinden yapılan açıklamada Suudi yönetimine, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi’ye verdiği desteği çekmeleri ve baskıcı ve yolsuz olarak nitelendirdikleri BAE yöneticilerini de dinlememe çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

GERİLİMİ RUS HACKER’LAR MI BAŞLATTI

Amerikan CNN kanalında yer alan bir haberde, krizin başlamasına neden olduğu iddia edilen Katar Emiri’nin geçen ayki açıklamalarının Rus hackerlar tarafından hazırlandığı ve sunulduğu öne sürüldü. 23 Mayıs’ta Katar’ın resmi haber ajansı QNA, Katar Emiri Sani’nin askeri okul mezuniyet töreninde yaptığı iddia edilen bir konuşmanın haberini yayınlamıştı. Buna göre Emir, İran ve Körfez ülkeleri arasındaki gerilimi eleştiriyor, Hizbullah ve Hamas’ın siyasi güç olduğunu, Trump’ın ABD’nin başında uzun süre kalamayacağını söylüyordu. Katar, siber saldırıya uğradığını açıklamıştı. CNN’e göre yalan haberin QNA’da yer almasına, ABD seçimlerine müdahale etmekle de suçlanan Rus hacker’lar neden oldu. FBI kısa süre önce Doha’daki hack’leme soruşturmasına yardım etmek için bir ekip gönderdi. Moskova ise Rus hacker iddiasını “Kanıt yok” diyerek yalanladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!