Katar krizi fırsat oluyor

Güncelleme Tarihi:

Katar krizi  fırsat oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2017 22:38

Katar’a karşı 6 ülkenin diplomatik ilişkileri kesmesi sonrasında, Türkiye’nin devreye girdiğini ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Katar’a giden Türk ürünlerinde büyük bir artış var. Katar az nüfusa sahip olsa da 40 milyon nüfuslu bir ülke gibi. Bu açıdan bakınca bir fırsat var ortada” dedi.

Haberin Devamı

ARAP dünyasında yaşanan Katar Krizi, Türk üretici için bir fırsata dönüştü. Suudi Arabistan başta olmak üzere 6 ülkenin diplomatik ilişkilerini kesmesiyle Katar ekonomik anlamda ablukaya girmişti. Ancak kriz sonrası Türkiye’nin devreye girerek ülkedeki insani ihtiyaçları karşılaması, ekonomik alanda yeni bir piyasa yarattı. Konu ile ilgili CNN Türk’de Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, krizin patlak vermesi sonrası, Katar’a gönderilen Türk ürünlerine dair önemli bilgiler paylaştı.

NAKİT ÖDENDİ

Çok kısa bir süre önce Katar’a giden ve temaslarda bulunan Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin yardımsever tavrı Katar halkı tarafından memnuniyet ve hayranlıkla karşılandı. Türkiye ilk etapta hava yolu ile Katar’ın insani ihtiyaçlarını giderdi. Süt ve süt ürünleri ile yumurta ve tavuk eti Türk Hava Yolları’nın bize anında tahsis ettiği kargo uçakları ile ülkeye ulaştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Katarlı bir şirket tarafından gönderilen tüm ürünlerin nakit olarak karşılandığına vurgu yapan Bakan Zeybekci, “Bu açıdan bakınca bir fırsat. Çünkü Katar küçük ve az nüfusa sahip olsa da tüketim hacmi 40 milyon nüfuslu bir ülke gibi. Türkiye’den hava yolu ile insani ihtiyaçlar gitti ama şimdi deniz yolu ile diğer ürünler de gidiyor. Yani daha önce Katar’a hiç satmadığımız ürünleri de ihraç etmeye başladık. Yakın zamanda mini bir Katar Fuarı da düzenleyerek iki ülke arasındaki ticareti genişleteceğiz” dedi.

TÜRK MARKALARI DOLDU

2016 yılında Türkiye’den Katar’a 850 milyon dolar civarında satış gerçekleştiğini açıklayan Nihat Zeybekci, “Her şerden bir hayır doğar. 2017’de bu rakamı çok daha yukarı çekme fırsatımız var. Katar’ın tüm ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız ve bunun için bir fırsat doğdu. Katar’daki market rafları Türk markaları ile dolmaya başladı. Bunu daha da çoğaltabiliriz. Türkiye refleks olarak zayıf olanın yanında yer aldı. Biz kim haklı kim haksız bakmıyoruz.  Bu temeli olmayan bir kardeş çekişmesidir ve bir gün son bulacaktır” ifadelerini kullandı. 

 

Haberin Devamı

71 UÇAK İLE 5 BİN TON GIDA

 

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulu’nda konuşan Zeybekci, “Katar’a uygulanan ambargoya karşı Türkiye’den 6 Haziran’dan itibaren geniş gövdeli dev kargo uçakları olan Airbus 330 ve Boeing 777 tipi uçaklarla yapılan gıda yardımı devam ediyor. 71 uçak ile 5 bin ton gıda maddesi Katar’a ulaştı. Gemi sevkıyatımız başlıyor. TIR’larımız yolda” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!