Katar Emiri’nden hediye saat tartışması

Güncelleme Tarihi:

Katar Emiri’nden hediye saat tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Katar ziyareti sırasında Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halifa El Tani’nin resmi heyette yer alan gazetecilere iddialara göre değeri 5 bin dolar olan saat hediye etmesi tartışmalara yol açtı.

Haberin Devamı

SİZ BU 5 BİN DOLARLIK SAATİ ALIR MIYDINIZ - ANKET

Resmi heyette yer alan gazeteciler, saatleri Türkiye’ye dönüşlerinden bir gün önce akşam saatlerinde odalarında buldular. O akşam saatlerin iade edilmesi konusunda bir grup gazetecinin ortak karar alması nedeniyle, sorun Cumhurbaşkanlığı yetkililerine iletildi. Bunun üzerine Ahmet Sever’in görevlendirdiği Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi Müdürü Figen Türkvan, dönüş günü hediyeleri iade etmeke isteyen gazetecilerden saatleri topladı. Resmi Heyette yer alan yaklaşık 20 gazetecinin 12’sinin saatleri iade etme kararı aldığı öğrenildi.

DEĞER TARTIŞMASI: Hediye saati alan gazeteciler arasında bulunan Habertürk Ankara Temsilcisi Taki Doğan, "Saatlerin reddedilmesi, lüzumsuz, abartılı, insanın kendisini kanıtlamasına dönük, asla skandalla ilgisi olmayan bir reflekse oldu. Ki Ankara’da üç ayrı saatçide yaptığım araştırma sonucunda öğrendim ki hediye saatlerin değeri 500-600 YTL civarında. Ben de hediyeyi kabul edebilmek için de bedelini ödeyerek aynısından bir tane daha aldım" diye konuştu.

KONAKLAMA ÜCRETİ DE ALINMADI: Taki Doğan, "Tüm bu tartışmalar sürerken bir şey de unutuldu. Emir, geceliği 300 dolar konaklama ücretini almadı. Otel hesabı ödendi kabul ettik, ama bir armağan konusunda çok yüksek tepki gösterdik. Emir, bizi tanımaz, biz onu tanımayız; arkadaşımız değil. Gaz satmaya da almaya da gitmedim. Bir ihale işim de yok. Ülkenin Emiri ’Hoş geldiniz’ diye bir hediye vemiş, o kadar" diye konuştu.

ANI OLMANIN ÖTESİNDE: Saati iade eden gazetecilerden Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Çelik ise "Bir grup gazeteci arkadaşımızla yaptığımız değerlendirmede, ’Herkes hediye ilgili kararını kendisi versin’ dedik. Ben kişisel olarak, bu hediyenin fiyatı nedeniyle anı olmanın ötesine geçeceğini düşündüğüm için iade ettim" dedi.

HEDİYE DEĞİL, RÜŞVET: Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, konuyu şöyle değerlendirdi: "Bu hediye olmaktan çıkmış, rüşvete dönüşmüştür. Rüşvet almak da vermek de suçtur, etik de değildir. Alanlar, basın mesleğine gölge düşürmüşlerdir. Bu kişiler, gazeteci olarak görev için gitmişlerdir. Şahsi gezi ve akraba ziyareti değildir. Böylesine boyuttaki rüşveti, satın almaya giren bir hediyeyi kabul etmek, devamında o kişiye biat etmeyi getirir."

İADE EDENLER ÖRNEK OLDU: Ekonomi Muhabirleri Derneği de hediye olayını şöyle yorumladı: "Basın kuruluşlarınca Türkiye’de uzunca bir süredir yazılı olmadan genellikle uygulanan, ancak zaman zaman ihlal edilen ’etik kurallar’ın yazılı hale getirilmesi için tüm EMD üyeleri çaba sarf etti. Bu çabanın sonrasında, EMD ’etik kurallar’ı yazılı hale getirerek uygulamaya koydu. Bunda hedef, topluma örnek olma özelliği taşıyan gazetecilerin, gelişmeleri herhangi bir etki altında kalmadan yazdıklarına dair güven duygusunun oluşturulmasıydı. Bu çerçeveden bakıldığında, Katar gezisi sırasında verilen hediyenin, gazetecilerin çoğunluğu tarafından alınmaması, takdire değer olduğu gibi genç gazeteciler için de güzel bir örnektir."

PMD: Haber alma-verme özgürlüğünü zedeler

PARLAMENTO Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Hıdır Göktaş, Katar Emiri’nin hediye saatleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Basın ve basın mensubunun, özgürlüğü ve bağımsızlığı herşeyden önde gelen bir olgu olmalıdır. Bu olgu, etik anlayışla taçlandırıldığında gazeteciliğin, olmazsa olmaz unsurlarının sacayağı oluşur. Basın mensuplarına hediye verilmesi ya da basın mensuplarının hediye alması da bu açıdan ele alınmalıdır. Basın mensuplarına, Katar Şeyhi’nin verdiği hediye de gazeteciliğin haber alma-verme özgürlüğünü zedeleyecek anlam taşımaktadır. Hediyeyi reddetme olgunluğunu gösteren meslektaşlarımızı kutluyorum. Ancak cumhurbaşkanlarının ve liderlerin uçaklarına davet edilmek, ücretsiz binmek de bir tür hediye olarak algılanmalıdır. Çünkü gazetecilerin soru sorma özgürlüğünü sınırlandırır."

Hediye saati aldığı iddia edilenler

İbrahim ŞAHİN: TRT Genel Müdürü

Taki DOĞAN: Habertürk

Ahmet BÖKEN: STV

Murat ODABAŞ: TGRT Haber

Ardan ZENTÜRK: TV24

Hilmi BENGİ: AA

Genel Müdürü

Bayram AKKAYA: AA

Cemil KARTAL: Cihan Haber Ajansı

Yalçın KAYA: Cihan Haber Ajansı

Can HASASU: DHA

Batuhan YAŞAR: İHA

Engin KOCABIYIK: İHA

Eser KARAKAŞ: Star Gazetesi

Serdar ARSEVEN: Vakit

Hediye saati kabul etmeyenler

Erdal SAĞLAM: Hürriyet Gazetesi

Murat İDE: SKY Türk

Serpil YILMAZ:Milliyet Gazetesi

Murat AKGÜN: NTV Mustafa ÜNAL: Zaman Gazetesi

Mehmet ACET:Kanal 7

Murat ÇELİK: Bugün Gazetesi

Yavuz OĞHAN:CNN TÜRK

Okan MÜDERRİSOĞLU: Sabah

Bilal ÇETİN: Vatan Gazetesi

Kemal GÜLMÜŞ: DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!