Kaş'ta bilirkişi incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Kaşta bilirkişi incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 15:55

Kaş'ta bilirkişi incelemesi

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 25 binlik planla ilgili Kaş'ta bilirkişi heyeti inceleme yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak onanan 1/25 bin ölçekli plana Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği öncülüğünde sivil toplum kuruluşları tarafından açılan davaya ilişkin bilirkişi heyeti Kaş'ta inceleme yaptı. Büyükşehir Belediyesi ve dernek yetkilileri ile avukatlar heyete itirazlarını ve görüşlerini sundu. İzmir'den gelen akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti de plan üzerinde bir çalışma yapmak ve görüş hazırlamak üzere göreve başladı. Davaya müdahil olan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, üyeleri ve vatandaşlar da gözlemci olarak çalışmaları izledi.

'50- 56 BİN NÜFUS ÖNGÖRÜLÜYOR'

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği avukatı Tuncay Koç bilirkişi heyetine yaptığı açıklamada, "Davanın temeli planlamada nüfus projeksiyonu ile başlıyor. Kaş'ta ne yapılmak isteniyor, şehir ne tarafa büyütülecek, halk ne ile geçiniyor, bunlar planda yok. Kaş merkez için 50- 56 bin kişilik nüfus öngörülüyor. '100 binlik planda bu kadar nüfus öngörüyoruz, biz buraya 38 bin 200 nüfus verelim' deniliyor. Hiçbir bilimsel açıklaması yok" dedi.

'KAŞ'I BİTİRME, BETONLAŞTIRMA PLANIDIR'

Planla birlikte SİT alanı olan Limanağzı ve Gökseki bölgesi ile Çukurbağ Yarımadası'ndaki bir bölgenin imara açıldığını kaydeden Tuncay Koç, Kaş'ın akciğeri olan ormanlık alanın imara açıldığına işaret etti. Tuncay Koç, şöyle dedi:

"Planda Kaş'ta 19 tesis ve 1438 yatak kapasitesi var deniliyor. Bu raporun bilimsel açıklaması. Verilen sayılar, belgeli tesis ve yatak sayılarıdır. Kaş Kaymakamlığı'nın internet sitesine bakın, 6 bin yatak var. Çevrenize bir bakın. En az 30 otel ve pansiyon var daracık alanda. Bu da gösteriyor ki plan bilimsel ve objektif verilerden uzak biçimde hazırlanmış ve kamuoyu yanıltılmıştır. 38 bin nüfus, Kaş'ı bitirme, betonlaştırma planıdır. Kaş'ın doğal yapısı korunarak turizm yapılabilir. Kaş kitlesel turizme açılırsa burası Kuşadası, Bodrum gibi beton yığınına döner. Davayı açarken 'Kaş'taki sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınsın' dedik. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi dosyamızda verdiği yanıtta 'Kaş Belediyesi istedi biz yaptık' deniliyor. Plan tam anlamıyla çok büyük eksiklikler ve yanlışlarla dolu."

Büyükşehir Belediyesi avukatı ise planda SİT alanlarının belirtildiğini aktarırken, bu alanların ilgili bakanlıklar tarafından onanması için böyle bir plan yapıldığını kaydetti.

'KAŞ'IN GELECEĞİ İÇİN KARAR VERİLSİN'

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan da planla ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmadığını, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirmediğini savundu. Munise Ozan, "Bu planlar Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandı. Kaş'a da askı için gönderildi. Kaş'ta hiç kimse ile konuşulmadı, sorulmadı. Kaş'ta kitle turizmi yok. Burada farklı bir turizm var. Bu plan Kaş'ı betonlaştırma, Kaş'ı bir Bodrum, Marmaris, Kuşadası'na çevirme planı. Bu plana onay verilirse Kaş biter. 3-5 kişinin yararına değil Kaş'ın geleceği için karar verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!