KASİAD’ın Ayın Konuğu Prof. Dr. Eser Karakaş Oldu

Güncelleme Tarihi:

KASİAD’ın Ayın Konuğu Prof. Dr. Eser Karakaş Oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 15:25

KASİAD'IN AYIN KONUĞU PROGRAMININ BU AYKİ KONUĞU PROF. DR. ESER KARAKAŞ OLDU.

Karabük ve Safranbolu İşadamları Derneği’nin (KASİAD) geleneksel olarak düzenlediği ayın konuğu programının bu ayki davetlisi Prof.Dr.Eser Karakaş oldu.
KASİAD tarafından organize edilen "Hukuk ve Ekonomi” konusunun bu ayki konuğu Prof. Dr. Eser Karakaş’dı.
Safranbolu Aygür Otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Prof.Dr.Eser Karakaş
"Türkiye’nin yıllık yüzde 7 büyümesi lazım.Nüfus artışını düştüğünüzde bu yüzde 5.7 olur.İşte bir siyasetçi, iktisatçı bunu kolay kolay söylemez ben Türkiye’yi yüzde 7 büyüteceğim ve cari açık vermeden büyüteceğim diyorsa çok net söylüyorum yalan söylüyor.Türkiye ekonomisini hızlı büyüteceğim ama bunu cari açık vermeden büyüteceğim diyen herkes önümüzde ki 35-40 yıl için yalan söylüyor. Şu anda bizim büyümemizin önünde mevcut sistemimiz içinde en temel büyümenin önünde ki engel cari açık gözüküyor. O cari açığı finanse edemeyince büyümeyi aşağıya çekiyoruz. Yüzde 3’lerde Türkiye ekonomisinin finanse edebileceği bir cari açık oluşuyor ve bunu o zaman kredisiz götürebiliyoruz” dedi.
Türkiye’nin milli geliri yaklaşık 750 milyar dolar olduğunu söyleyen Karakaş, “Yani milli gelirimizin 10’da 1’i. Her yıl yüzde 7’lik büyümenin oluşturduğu cari açığın bir krize dönüşmemesi için Türkiye’nin dışarıdan 70 milyar dolar kaynak bulması lazım. 70 milyar dolar çok mu ? Büyük gibi görünüyor ama küresel gelir ne kadar. Yaklaşık 75 trilyon dolar, yani 2015 yılında bütün Dünya’da üretilen mal ve hizmetler katma değer karşılığı 75 trilyon dolar. Bizde 750 milyar dolarla Dünya ekonomisinin tam yüzde biriyiz, hiç değişmiyor. Türkiye’nin büyümesinin önünde ki en büyük engel Dünya’nın Türkiye’nin hukuk sistemine olan itimatsızlığıdır. Türkiye dinamik bir ülke dolayısıyla Türkiye’nin çoğu Dünya ülkeleri arasında olduğu gibi iç talepten kaynaklanan bir büyüme engeli yok. İç talep Türkiye’de canlı" dedi.
Program KASİAD Başkanı Ahmet Ramazanoğlu’nun, Prof.Dr.Eser Karakaş’a plaket vermesi ile sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!