Kasada ödeme 2 saniyeye indi temassız kartta dünya 2’ncisiyiz

BANKALARIN peş peşe uygulamaya koyduğu kampanyalarla temassız kart kullanıcısı 2 milyon 173 bine, terminal sayısı 35 bine, kullanım hacmi de aylık 1.5 milyon TL’ye ulaştı.

Haberin Devamı

Bu da Türkiye’yi, İngiltere’nin ardından dünyada en yaygın temassız kart kullanan ikinci ülke konumuna getirdi.

KART kullanıcıları birkaç yıl önce tanıştığı temassız kartları, birbiri ardına yaygınlaşan uygulamalarla benimsedi. 35 TL’ye kadar olan alışverişlerde kasada ödeme süresini yarım saniyeye indiren temassız kartta bankaların peş peşe uygulamaya koyduğu cazip kampanyalar, kullanıcı sayısının 2 milyon 173 bine, terminal sayısının 35 bine, kullanım hacminin de aylık 1.5 milyon TL’ye ulaşmasını sağladı. Bu da Türkiye’yi, İngiltere’nin ardından dünyada en fazla temassız kart kullanan ikinci ülke konumuna getirdi.

Bankalar ne yapıyor

Garanti Bankası’nın Trink’le, Bank Asya’nın Dıtt’la, HSBC’nin de Hızz’la başlattığı temassız kartla alışveriş uygulamasına Yapı Kredi, İş, Akbank, Ziraat, Deniz ve Halk Bankası’da mevcut kredi kartlarına temassız özelliği kazandırarak katıldı. Fortisbank da temassız kart hazırlıklarına başladı. Bankaların kredi kartlarındaki rekabeti temassız kartlara kaydırması, peş peşe cazip kampanyaların da devreye girmesini sağladı. Bazı bankalar, temassız özelliği bulunan kartlarla yapılan her 4 alışverişten birini bedavaya yapma imkanı sağlarken bazıları da yapılan alışveriş bedelinin belli miktarını ya iade etme ya da para puan olarak hesaplarına yansıtma yoluna gidiyor.

Kampanya rekabeti

Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye ve İngiltere’nin yanı sıra ABD, Avustralya, Brezilya, Çin, Fransa, İtalya, İspanya, İsviçre, Polonya gibi ülkelerde de uygulanan temassız kartlarla ilgili olarak bankaların başlattığı kampanyalar, rekabetin bir anda kızışmasını sağladı. Kampanyalarda, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası, temassız kartlarıyla yapılan alışverişlerine iki kat daha fazla para puan kazandıran kampanyalarıyla ön plana çıkarken, temassız kart uygulamasını yaygınlaştırmak isteyen Yapı Kredi, bu uygulamaya ek olarak yapılan her 4 alışverişten birini müşterilerine hediye etme yoluna gidiyor. HSBC, Avantage Hızz müşterilerinin yaptığı alışverişlerin yüzde 10’unu üstlenme yonulu seçtiği kampanyalar arasında, Garanti Bankası’da bazı özel günlerde temassız kart kullanan müşterilerine İstanbul’un iki yakası arasında hizmet veren Dentur teknelerinde bedava seyahat hakkı tanıyor.

Kullanım alanı yaygınlaşıyor

35 liraya kadar yapılan tüm alışverişlerde kasa işlem süresini yarım saniyeye indiren temassız kartların kullanım alanları da hızla yaygınlaşıyor. Zincir marketlerden taksilere, fast food restorantlardan sinema, tiyatro gişelerine, kahve zincirlerinden toplu ulaşım araçlarına, otoyol-köprü gişelerinden otoparklara kadar 35 bin farklı noktada kullanılabilen bu sistem, bar, kafeterya, otopark, lise ve üniversite kantinleri, soğuk sıcak içecek otomatlarına da entegre edilmeye başlandı.

Hedef toplu taşıma araçlarında kullanmak

KARTI cihaza okuttuktan sonraki ilk 1 saniye içerisinde ödemenin gerçekleştirilebildiği temassız kartlar, saat, anahtarlık gibi aksesuarlara eklendiği gibi sticker halinde de cep telefonlarının üzerine monte edilebiliyor. Temassız kartları günlük yaşamda bir çok noktaya adapte etmek isteyen bankalar, bu kartları şehir içi ulaşımda da kullanılabilir duruma getirmek istiyor. Bunun için şu anda bazı girişimlerde bulunan bankalar, toplu taşıma araçlarında kullanılabilecek sistemi kurmaya çalışıyorlar. Bu sayede tüketiciler, kuyruğa girerek bilet almadan, kontörü biten ulaşım kartını doldurmadan toplu taşıma araçlarına binebiliyor. Bu uygulama şu anda Eskişehir, Çanakkale, Samsun, Diyarbakır ve Ayvalık’taki şehiriçi otobüslerde, tramvayda ve gezi teknelerinde deneniyor.

Diğer kredi kartlarına bu özellik yükleniyor

UYGULAMANIN yaygınlaşmasıyla birlikte Garanti Bankası da, temassız kart sistemini Trink Card’la sınırlı tutmayarak, Money ve Shop&Miles kartlarına da kaydırdı. Yapı Kredi de Play ve Adios kartlarına bu özelliği ekleme yoluna gitti. İş Bankası ve Ziraat, Maximum’a Akbank, Carrefour ve Axess’e Halkbank, HalkCard ve Advantage’a temassız özelliği kazandırarak, rekabetin kızışmasını sağladı.

Yazarın Tüm Yazıları