GeriSeyahat Kaş’ın klasikleri yeni mekanlarla iç içe
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kaş’ın klasikleri yeni mekanlarla iç içe

Kaş’ın klasikleri yeni mekanlarla iç içe

Geçen yıl gidemedim. Ona tepeden bakmayı özlemişim: Akdeniz’in kışkırtıcı maviliği, irili ufaklı koylarla onun bağrına doğru uzanan Çukurbağ yarımadası ve giderek daha çok betona teslim olsa da henüz güzelliğinden fazla bir şey kaybetmemiş Kaş...

Bu kez otobüslerin gittiği Kalkan yolundan değil de, otomobille Korkuteli-Elmalı üzerinden gidince, bir güzelliğini daha keşfettim. 1600 metreye tırmanıp indiğimiz bu virajlı yol, sedir ağaçları, bu bölgeye özgü çiçekler ve inanılmaz vadi manzaralarıyla doluydu ve sanki bizi az sonra büyüleyecek Kaş manzarasına hazırlık gibiydi.

Kaş Işık Ülkesi Likya’nın Antiphellos şehri. Bugünse bir dalış, uçuş, lezzet cenneti. Dileyen 1200 metrelik tepelerinden yamaç paraşütüyle atlayarak Kaş üzerinde nefis bir hava yolculuğu yapıp küçük limana iniyor, dileyen her gün bu limandan kalkan teknelerle farklı güzelliklere dalmaya gidiyor. Uçmak ya da dalmak konusunda tereddüdü olanlar ise Kaş’ın içinde ya da etrafındaki küçük plajlarda, şezlonglara yapılan nazik ve oldukça ucuz servisler eşliğinde denizin keyfini çıkarıyor.

Benim favorim Limanağzı. Her gün istediğiniz saatte limandan kalkan teknelerle, hemen karşıda bulunan, yüzseniz ulaşabileceğiniz kadar yakında görünen Yunanistan’ın Meis adasını sağınıza alıp 20 dakikalık bir deniz yolculuğu yapıyor ve Limanağzı’ndaki küçük koylardan birine konuşlanıyorsunuz. Denize denizden ulaşım, sabah mahmurluğuna ve akşam yorgunluğuna birebir. Burada da ufak çapta "beach"ler var.

Bize yıllardır Kaş’ın coğrafi konumundan dolayı fazla bozulamayacağı, betonlaşmaya kurban olamayacağı anlatıldı. Ancak anlaşılıyor ki feci şekilde kandırılmışız. Sit alanı olarak bilinen ve özellikle dolunay zamanı üzerinden denize inen ay ışığıyla çok canlar yakan Çukurbağ Yarımadası da Kaş’ın "dik kayaları" da ev dolmuş. Bari estetik, bir sahil beldesine yaraşır güzellikte olsalar... Yine de henüz çok geç değil. Üstelik Kaş 2006’ya biraz silkinerek girmiş gibi. Şimdi Kaş’ın klasikleri, yenilerle içiçe, hiçbir zaman bunaltacak kadar dolmayan sokakları paylaşıyor.

KLASİKLER

Bahçe Restaurant’ı atlamak Kaş’a ve 10 yılı aşkın süredir sunulan Oya Hanım yemeklerine haksızlık olur. Özellikle, belki de Türkiye’nin hiçbir yerinde yiyemeyeceğiniz lezzetteki yoğurtlu semizotuna. Bundan ibaret değil tabii ki Oya Hanım’ın mezeleri; cevizli meze, balık köfte, mantar dolma, kağıtta kılıç balığı ve özellikle arnavut ciğeri... Sadece müzik konusunda biraz tutucu bir yer Bahçe. Her akşam aynı, -biraz uyku getiren- müziği olmasa, her şey çok güzel. (Anıt Mezar karşısı, No: 31 Kaş. 0242 836 23 70)

Bir başka klasik, yine meydanda. Mavi bar, Kaş’ın geceleri en kalabalık noktası. Kendisi de müziği de kalabalık. Kafanız kaldırıyorsa, çok eğlenebilirsiniz (0242 836 18 34). Hemen çaprazındaki Denizaltı yeni yüzlü bir kafe-bar. Sabah kahvesi, akşamüstü içkisi ya da gece iyi müzik dinlenecek yer olarak ideal. Meydana paralel bir üst sokağa çıkarsanız, açık havada, mum ışığında güzel bir müzik dinleyerek farklı ve özellikle narlı, böğürtlenli, vişneli şaraplar tatmak için Sumanu Şarapevi’ne mutlaka uğramalısınız (0242 836 31 38). Sumanu’nun hemen karşısında, Kaş limanı manzaralı balık ve deniz ürünlerinde iddialı Dolphin Restaurant ve biraz ilerisinde ise İstanbullu bir ailenin işlettiği ve nefis mezeler sunan Bacchus var (0242 836 26 81). Kaş’ta atlamamanız gereken bir klasik daha Natürel (Uzunçarşı, Gürsoy sok. No:6 0242 836 28 34). Yemeklerde ve sunumda yaratıcılığını konuşturan Natürel’in Akdeniz Salatası’nı özellikle denemelisiniz.

YENİLER

Meydana çok yakın bir yerde Ortanca. Özenli mezeleri ve Kaş’ın az yerinde bulabileceğiniz kalitede şaraplarıyla göz dolduruyor. Canayakın işletmecisi Demet, biraz annesi, Bahçe Restaurant’ın işletmecisi Oya Hanım’la rekabet edercesine yapmış iddialı mönüsünü: Kağıtta levrek, chili con carne, yengeç kroket, spagetti popoye, kızarmış köy peyniri, köyce kahvaltı, etli veya tavuklu burritos... (Öztürk sokak 4/B 0242 836 27 79)

NELER YAPILIR

Çevredeki antik döneme ait kentleri gezerek kültürünüzü arttırabilir, denize dalabilir, yamaç paraşütüyle uçabilir, nehirlerde kano turuna çıkabilir, trekkingcilere katılabilir, karadaki ya da denizdeki mağaraları keşfedebilirsiniz. Tekneyle günübirlik turlarla Kekova’ya da uzanabilirsiniz: Limandan kalkan tekneler Bayındır limanına, Kaleköy (Simena), Kekova adası (batık şehir), Tersane koyuna uğruyorlar. Yolda ya da Kaleköy’de yemek, Tersane ya da Kekova adasının batısındaki diğer koylarda yüzme molası veriliyor. Bu rotada batıkkent de var. Denizin dibindeki kalıntıları görmek için, neredeyse şnorkele bile gerek yok. Orada dalış yasak zaten... Tarihi eserler siz gitmeseniz de görebileceğiniz yerlere uzanmış durumda: Uzun Sokak diye bilinen ana caddenin üzerinde bir Likya lahidi var; ilçenin batısında yarımada yolu üzerinde Helenistik tiyatro, hemen yakınında da nekropol duruyor.

NEREDE KALINIR

Clup Hotel Phellos
0 242 8361953 Hotel Barbarossa 0 242 8364071 Habesos Hotel 0 242 8362022 Çakıl Pansiyon 0242 836 15 32 Hotel Gardenia 0242 836 34 99

Don Quihote, salaş kumsal işletmelerine alışık Kaş’a ve özellikle Limanağzı’na farklı bir soluk getiren bir beachclub. Ama Kaş sükunetini ve doğallığını bozmuyor. Tamamen mavi ve beyaz renkler üzerine kurulu dekorasyonu, kaliteli içkileri, lezzetli ve bol seçenekli yemekleri, iyi servisiyle günü keyifle geçirip denizin tadını çıkarabileceğiniz bir yer.

Kaş’ta iyi kahve tutkunlarını çok sevindirecek yeni bir mekan: Coffee Shop Galerie. 48 yılını Avusturya’da geçirmiş Odtuğ Kişioğlu ve Avusturyalı eşi Ingrid Hanım’ın açtığı kafe, dekorasyonu, kahvelerinin tadı ve sunumuyla sizi Viyana sokaklarında hissettiriyor. (0242 836 35 68)
False