Kartta yıllık enflasyonu geçen aylık faiz bile var

KREDİ kartı sahiplerinin kartlarıyla yaptıkları harcamaların yüzde 17.5’ini taksitlendirmesi, bankaların yüksek faizde ısrarcı yapıyor.

Tüketici kredisi faizini yüzde 1.8’e kadar çeken bankalar, kredi kartlarına yıllık enflasyon oranının üzerindeki fazleri aylık olarak yansıtıyor.

KREDİ kartı kullanıcılarının, geçtiğimiz yıl yaptığı 40.3 katrilyon liralık harmanın, 7 katrilyon lirasını taksitlendirmesi, bankaların yüksek faiz politikalarından bir türlü vazgeçmemesine neden oluyor. Tüketici kredi faiz oranlarını yüzde 1.8’e kadar çeken bankalar, kredi kartlarına yüksek faiz uygulamaya devam ediyor. Citibank, Denizbank, Tekstilbank gibi bazı bankalar, yıllık enflasyon oranı kadar faizi kredi kartlarına bir ayda uyguluyor.

Bunda da, kredi kartı kullanıcılarının, kartlarını kredi kullanma aracı olarak görme eğilimine girmesi etkili oluyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, 2003’te kredi kartıyla yapılan alışveriş ve nakit avans işlemleri, yüzde 57 oranında artarak, 40.3 katrilyon liraya ulaştı. Kredi kartıyla yapılan bu harcamaların yüzde 17.5’ini oluşturan 7 katrilyon lirası ise taksitlendirildi. 15.7 milyon adet olan kredi kartı sayısı da 2003 sonunda 19 milyon 863 bin 167 adede ulaştı. Bunun sonucunda, kart başına düşen taksitlendirilen harcama miktarı, 350 milyon lirayı buldu.

ENFLASYONDAN YÜKSEK

Bazı bankaların kredi kartlarına uyguladığı aylık faiz yüzde 9.95’e kadar çıkıyor. Bu oranın mart ayında yüzde 7.97’ye gerileyen yıllık enflasyonun bile üzerinde olması, kart kullanıcılarının tepkisini çekiyor.

Buna karşın bankaların otomobilden konuta, ihtiyaçtan eşyaya kadar kullandırdığı tüm tüketici kredilerinde faiz oranları önemli oranda düştü. Şu anda bankaların tüketici kredilerine uyguladığı aylık faiz yüzde 1.8-2.2 arasında değişiyor.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın yaptığı araştırmaya göre, kredi kartına aylık yüzde 9.95’le en yüksek faizi Citibank uyguluyor. Citibank’ı yüzde 7.25’le Denizbank’ın Bonus kartı, 6.95’le de Tekstilbank izliyor. Kredi kartlarına aylık yüzde 5 ve altında faiz uygulayan bankalar arasında ise HSBC, Halk ve Oyakbank dikkati çekiyor.

Türkiye Ekonomi Bankası, kredi kartlarına aylık 6.45 oranında faiz uygularken, aralarında Yapı Kredi’nin World Card, Finansbank’ın Finans Card, Koçbank, Pamukbank, Dışbank’ın İdeal ve Akbank’ın da Axess’inin bulunduğu bazı banka kartlarına uygulanan aylık faiz oranı da yüzde 6.25’e ulaşıyor.

FAİZLERİ DÜŞÜRDÜLER

İş Bankası, Maximum Card’a yüzde 5.95 oranında faiz uygularken, bu bankayı yüzde 5.9’la Ziraat Bankası’nın kredi kartı izliyor. Vakıfbank, yüzde 5.75, Halkbank yüzde 5, HSBC yüzde 4.99, Oyakbank da yüzde 4.44’le kredi kartlarına en az aylık faiz uygulayan bankalar arasında yer alıyor. Şu anda aylık yüzde 6.75 olan aylık faiz oranını önümüzdeki çarşamba gününden itibaren Bonus Card’da yüzde 5.35’e kadar çekeceğini açıklayan Garanti Bankası da kredi kartına en düşük faiz uygulayan bankalar arasına girecek.

Farklı tarife zorunluluktan

ERDEK
Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, geçen hafta Hürriyet’in Tüketici Köşesi’nde yer alan ‘Aldığı oyların karşılığını su faturalarıyla ödüyor’ başlıklı yazıyla ilgili bir açıklama yaptı. Milli gelirden 18 bin 700’lük nüfusa göre pay almalarına karşın, yatırımları 250 bin kişiye göre yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Sarı, ‘Bizler, yaz aylarında kendi nüfusumuzun 10 katına ulaşan bir nüfusa hizmet etmek zorunda kalıyoruz. Bir ilçenin hemşerisi olmanın bazı gerekleri var. Biz de verdiğimiz hizmetleri bu kriterlere göre en iyi şekilde vermeye çalışıyoruz. Erdek’te sayılan her hemşerimiz için milli gelirden ayda 7 milyon lira pay alıyoruz. Dört kişilik bir aile için bu rakam ayda 28 milyon lirayı buluyor. Yazlıkçıların ikameti ilçemizde olmadığı için bu paydan yararlanamıyoruz. Bizim yönetimimizden önce başlatılan bu farklı su tarife uygulaması da bundan kaynaklanıyor. Bu, oy karşılığında ödenen bir diyet ya da popülist bir politika değildir’ dedi.

Mahir Yoleri Ceyo’nun kurucusu

GEÇEN
hafta Hürriyet Tüketici Köşesi’nde yer alan ‘Eski bayi taklit ürünle terlikte marka olma peşinde’ başlıklı yazının ardından Ceyo Genel Müdür Yardımcısı Naki Kolsuz yazıda ismi geçen Mahir Yoleri’nin Ceyo’nun Genel Müdürü değil kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu belirtti.
Yazarın Tüm Yazıları