Kartla 7 katrilyonluk market alışverişi yaptık

YILIN ilk altı ayında kredi kartıyla yapılan alışverişlerin toplamı 39.7 katrilyon lirayı buldu. Bunun 7 katrilyon liralık kısmını market alışverişleri oluştururken, internet üzerinden de 321 trilyon liralık alışveriş gerçekleşti.

Yurtdışından yapılan siparişlerde ise Türk filmleri ve müzik CD’leri başı çekti.

KREDİ kartıyla yapılan alışverişlerde artık, marketler ilk sırayı alıyor. Kredi kartlarıyla yılın ilk altı ayında yapılan 39 katrilyon 781 trilyon liralık alışverişin yüzde 18’i sadece marketlerde gerçekleşti. Marketlerden yapılan alışverişlerin 7 katrilyon liralık kısmı kredi kartıyla yapıldı. Marketleri, 6 katrilyon 700 trilyon lirayla benzin istasyonlarından yapılan akaryakıt alımları izledi. Giyim ve aksesuvar alışverişlerinin payı yüzde 10’u bulurken, elektrik, elektronik ve bilgisayar ürünleri de yüzde 6’lık pay aldı.

SANAL ALIŞVERİŞE 321 TRİLYON:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, 2005 yılının ilk altı ayında internet üzerinden yapılan alışverişlerde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 22’lik artış kaydedildi. İnternet üzerinden yapılan 4 milyon 211 bin işlemin toplam tutarı da 321 trilyon 700 milyar lirayı buldu. Bunun 304 trilyon 300 milyar liralık kısmını yurtiçinden yapılan alışverişler oluşturdu. Yurtdışından yapılan 57 bin 35 siparişin toplam bedeli de 17.4 trilyon lirayı buldu. Yurtdışından internet yoluyla yapılan siparişlerde Cüneyt Arkın’ın ‘Dünyayı Kurtaran Ddam’ adlı filmin DVD ve VCD’si geliyor. Ayrıca, bilgisayar parçaları, müzik CD’leri, İngilizce basılmış kitaplar da en fazla sipariş edilen ürünler arasında yer alıyor.

TURİSTLERDEN 870 MİLYON DOLAR:

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında tatilini Türkiye’de geçiren turistlerin yaptığı harcamalar toplamında da yüzde 38’lik artış gözlendi. Bu yıl kredi kartları aracılığıyla sağlanan döviz girişi, 870 milyon doları buldu.

YOĞUN HAT CEZASI:

Kredi kartı kullanımındaki yükselişe paralel olarak Satış Noktası Terminali olarak adlandırılan elektronik POS cihazlarının sayısında da önemli artışlar kaydediliyor. 2004 yılının ilk 6 ayında 769 bin 249 olan POS cihaz sayısı, 2005 yılının aynı döneminde 1 milyon 61 bin 347’ye yükseldi. Buna karşın, işyerlerinin manuel çalışan POS cihazı bulundurma zorunluluğunun olmaması, hatların yoğun olması ya da bankaların bilgi işlem merkezlerinden kaynaklanan sorunlarda müşterilerin uzun süre beklemesine yol açıyor. Bu da işyeri sahipleri ile müşteriler arasında tatsız tartışmalara neden oluyor.

Kredi kartıyla alışverişi nerelerde yapıyoruz

Marketler: % 18

Benzin istasyonları: % 16.8

Giyim-aksesuvar: % 10

Elektrik, elektronik, bilgisayar: % 6
Yazarın Tüm Yazıları